наверх
27.04.202406:30
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Требования МВФ для Украины становятся тяжело выполнимыми - Якубин

Новый транш: в ожидании чуда от МВФ (666)

(обновлено: )157142
Украине необходимо пересмотреть условия сотрудничества с МВФ, иначе каждый раз будут возникать разногласия, считает политолог, кандидат политических наук Алексей Якубин.
Международный валютный фонд

РИА Новости Украина — радиостанция "Голос Столицы"

Национальный банк Украины ожидает приезда миссии Международного валютного фонда в конце января 2018 года. В Нацбанке также надеются, что в следующем году, вероятнее всего во втором квартале, МВФ выделит Украине два транша, а это около 3-3,5 млрд долларов. А вот в этом году денег от фонда мы точно не получим. Об этом в четверг, 14 декабря, сообщил исполняющий обязанности главы НБУ Яков Смолий.

В то же время официальный представитель МВФ Уильям Мюррей сообщил в Вашингтоне, что приезд миссии фонда пока не планируется, этого вопроса нет в повестке дня, поскольку Киеву еще нужно выполнить требования программы расширенного финансирования.

"У нас пока не запланировано прибытие миссии. Мы с Украиной еще должны решить ряд вопросов для завершения очередного пересмотра программы", — заявил Мюррей.

Заявление Смолия проанализировал в эфире радиостанции Голос Столицы политолог, кандидат политических наук Алексей Якубин.

 

(текст публикуется на языке оригинала)

Національний банк очікує прибуття місії Міжнародного валютного фонду у січні й надання чергового траншу кредиту — у другому кварталі 2018 року. Це радше політична заява нинішнього очільника НБУ чи регулятор дійсно очікує виділення кредиту вже наступного року?

— Я думаю, що скоріше це виглядає як політична заява. Тобто спроба сказати, що все нормально з роботою з МВФ, що вона йде, що те, що Україна не отримувала до кінця року цих траншів, нічого страшного не відбулося, що це все заплановано і планомірна робота йде. Але для нас тут певним знаком є те, що НБУ вже не говорить про те, що ми отримаємо цей наступний транш в першому кварталі. Тобто мова вже йде про другий квартал. Тобто це показник того, що насправді перемовини щодо отримання траншів не дуже успішні. І, відповідно, це питання відкладається певним чином ближче до весни, або навіть на весну, і лише тоді Київ почне певні перемовини.

Чому перемовини відтерміновуються?

— Ключове питання: наскільки Україна справді зараз потребує цих кредитів? Маємо розуміти, що це впливає в тому числі на позицію наших політиків. Бо навіть якщо ми говоримо про наш парламент, ми знаємо, що у нас там нема єдиної точки зору, що Києву потрібно за будь-яких умов отримувати кредити. Тим паче, кредити, які потім доведеться повертати. Тобто ми деякою мірою тут сідаємо на кредитну голку.

Я просто нагадаю, що навіть всередині коаліції немає такої єдиної впевненості щодо умов, але ми дуже часто чуємо критику опозиційних фракцій про це, того ж "Опозиційного блоку", які взагалі не приймають ідею постійного кредитування України з боку Заходу, тим паче за таких соціально негативних дуже часто для України умов.

Насправді, якщо ми говоримо, чи потрібні Україні кредити, ми маємо розуміти тут ще одну річ. Україна вже з цієї осені почала продавати свої єврооблігації і отримувати кошти не лише за допомогою кредитів. Це говорить про те, що зараз, в принципі, окрім міжнародних фінансових інституцій, таких як Світовий банк, або навіть європейських фінансових інституцій, є і інші шляхи отримання фінансування. Тому у мене є багато питань, чи потрібно справді Україні в даному випадку продовжувати ті програми із МВФ, які були започатковані, чи є сенс переглянути їх. Особливо в контексті умов.

Читайте также: Канада даст Украине огнестрельное оружие, но не просто так

Тому що умови, давайте чесно, є досить жорсткими для України. Це і високі тарифи, і соціальні скорочення, тобто деякою мірою їх формулював наш уряд і пропонував МВФ, але наразі, я думаю, можна було б поставити питання з боку нашого уряду, що можливо потрібно переглянути ці програми. І не забувайте, що 2018 рік в цьому сенсі є ще і передвиборчим роком. А передвиборчий рік, це такий рік, коли політики, як правило, обіцяють дуже багато виборцю. І якщо Україна активізує оці старі програми з МВФ, то тут уряду доведеться піти на дуже багато непопулярних кроків. Наприклад, збільшення комунальних тарифів для населення. І це може мати відповідні електоральні наслідки.

Тобто Україна не отримає транш цього року, бо влада не хоче примати непопулярні рішення?

— Очевидно. Плюс, тут парадокс в тому, що насправді ці непопулярні вимоги, вони все ж таки були запропоновані МВФ нашим урядом. Але ми бачимо, що в уряді зараз не зовсім є консенсусне бачення щодо перегляду таких вимог. І відповідно у нас уряд з одного боку не хоче виконувати вимоги, які він нібито сам пропонував МВФ, розуміючи що вступає в передвиборчий рік. З іншого боку, уряд, який не хоче показати в тому числі суспільству, що насправді ці вимоги можна було б і переглянути в контексті більшого пом'якшення, тому що одразу стануть питання до самого уряду: а чому ви не зробили цього раніше, якщо ви могли домовлятися з міжнародними фінансовими інституціями на дещо інші, менш соціально болючі вимоги. Тому уряд вирішив зайняти таку от позицію, але тут є ще один нюанс.

Він пов'язаний з тим, чому міжнародні фінансові інституції так більш прискіпливо придивляються до України. Це пов'язано з тим, що у нас наразі є проблеми з політичною легітимністю. Наприклад, нема до цього часу голови НБУ. А голова НБУ це одна з тих осіб, яка підписує меморандум з МВФ. Для МВФ це, до речі, теж є таким тривожним сигналом. Плюс, у нас в уряді є певне недоукомплектування. Ми знаємо, що у нас є декілька міністрів в.о. І з точки зору МВФ це теж є сигналом, що чи є сенс працювати з таким урядом, який не до кінця укомплектований. Бо це може мати відповідні політичні наслідки.

Міністр фінансів Олександр Данилюк їздив до Вашингтону, де намагався домовитись, аби була переглянута програма з приводу формування ціни на газ для України. Ми можемо говорити про те, що ця програма не буде до кінця виконана лише з урахуванням того, що ті вимоги, які зараз ставить МВФ перед українською владою, просто не вигідно буде їй виконувати?

— Я думаю, що так, з високою долею ймовірності можемо говорити, що ця програма буде згорнута. Інша справа, чи буде почата нова програма? Тому що ми щось влітку чули таку ідею в уряді, що давайте почнемо нову програму, цю програму згорнемо, але чи буде готовий МВФ тепер йти на такі речі, тим паче у передвиборчий рік. У мене тут багато питань з цього приводу, тобто я думаю, що поки що МВФ буде придивлятися. Але тут є ще інший нюанс. Дивіться, у нас виходить отримання кредитної допомоги від МВФ, пов'язане ще з отриманням кредитної допомоги від ЄС, тому що в ЄС заявили, що Україна зможе отримати кошти лише після того, як будуть виконані вимоги, пов'язані з отриманням траншу МВФ. І тому виявиться така ситуація, що якщо ми припинимо цю програму МВФ, ми насправді не отримаємо і наступних оцих траншів з боку ЄС. І знову таки, одним з камінчиків тут є питання створення антикорупційного суду.

Читайте также: Враг нации определен — кот Матроскин. О запрете фильмов РФ и СССР

Ранее директор Института политического анализа и международных исследований Сергей Толстов заявил, что Украина рискует больше не увидеть денег от МВФ и ЕС.

А экономический эксперт Виктор Скаршевский в свою очередь отметил, что власть и не собиралась выполнять взятые на себя перед МВФ обязательства.

Самое читаемое
    Темы дня