наверх
01.05.202401:33
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Поставки сжиженного газа из США: мифы и горькая правда

(обновлено: )5238151
По словам члена набсовета Института энергетических стратегий, Украина из-под зависимости от российского газа попала в зависимость от монополистов поставок газа из ЕС.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

В Украину впервые поступил американский сжиженный газ. Правда, только первая его партия — около 70 млн кубометров. Об этом сообщил директор и совладелец трейдинговой компании "Энергетические ресурсы Украины" Андрей Фаворов. Именно его компания занималась вопросом поставки сжиженного газа из США.

Читайте также: Констатируем крах режима Порошенко. Эксперты подвели итоги недели

Американский газ поступил в Украину по морю из США в танкере-газовозе к LNG-терминалу в Польше. Оттуда его транспортировали по трубопроводу через польско-украинский интерконнектор. Сейчас, по данным компании "Энергетические ресурсы Украины", часть газа из США уже продана украинским потребителям, еще часть была закачана в подземные хранилища.

Насколько значительный объем американского газа зашел в Украину, в эфире радиостанции Голос Столицы проанализировал член набсовета Института энергетических стратегий Юрий Корольчук.

(текст публикуется на языке оригинала)

Як вдалось домовитись про поставки скрапленого газу з США в Україну?

— Давайте почнемо з того, що мене це — досить сильно здивувало і викликало таку посмішку, тому що коли ми говоримо про те, що реверсний газ, який поступає з Європи, він не є російським, так тому що на молекулі не написано, що це Росія, і прапору теж нема. Так само і у випадку цього так званого американського скрапленого газу. Хто і звідки взяли, що він — американського походження взагалі, що це — саме той LNG-газ. Тобто викликає дуже багато запитань така… більше піар-акція, на мою думку, тому що, скоріше за все, мова йде про те, що споживачам України поступив не американський газ, а звичайний російський газ, який ми далі вертаємо назад шляхом реверсу, в тому числі з Польщі, зі Словаччини, з Угорщини.

Якщо безпосередньо до наших терміналів довозити газ з США, це було б дорожче? 

— Було б логічно, щоб газ йшов в термінал в Україні і був би там вже переведений зі стану зрідженого…

Читайте также: США и ЕС: Порошенко рубит сук, на котором сидит

А чому не до України везли? 

— Тому що у нас немає терміналу. Скоріше за все, мова йде про те, що ми отримали звичайний газ по експорту, але є певне політичне завдання налагодження відносин України і Польщі, України і США, і ми бачимо останнім часом, це і поставки вугілля в тому числі організовані, поставки зрідженого газу, і, швидше за все, політичне завдання — продемонструвати, що Україна диверсифікує поставки газу, в тому числі за рахунок американських поставок LNG. В цілому треба розуміти, що ЄС дуже мало купує американського зрідженого газу, який дійсно почав поступати в цілому по світу. В основному, це ринок Китаю, Південної Кореї, Японії, Латинської Америки, грубо кажучи, в цьому році американці експортували зрідженого газу саме з терміналу порядку 8 мільярдів кубометрів. З них всього лише 800 мільйонів тонн отримав ЄС, в тому числі майже 130 мільйонів тонн — один з найбільших показників таких — отримала Литва. Тому Польща отримує суттєво менше цього газу. По-друге, він далеко не поступає в трубу, і на ньому, як я повторююсь, жартуючи далі, не написано що він американський, на ньому немає американського прапора, тому ми не можемо сказати, що це — саме американський газ. Але певні поставки, які здійснюють компанії, в тому числі "ЕРУ Трендинг", яка є звичайним посередником, трейдінговою компанією, яка його викуповує на міжнародних ринках і поставляє в Україну, це, як ми бачимо, вже звичайний процес. І треба пам'ятати одне, що ми переплачуємо за нього високу ціну. Тому що приблизно та ціна, яка була би по контракту сьогодні з "Газпромом", вона би становила десь 210 доларів за тисячу кубометрів, а той газ, який ми сьогодні беремо в Європі, він приблизно вийшов — навіть офіційна статистика Мінекономрозвитку є — по 240 доларів.

Кому саме ми платимо? США? 

— Ні! Ми не платимо США! До речі, це теж дуже правильне, цікаве питання. Логічно було б все-таки укласти прямий договір з оператором, який займається поставкою газу, тобто компанією, яка поставляє цей газ, і відповідно мати певну офіційну угоду, це було б дійсно серйозніше. А так, скоріше за все, мова йде про те, що це — звичайний посередник, який купив невідомо який газ, далеко не американський, поставив його Україні, виграв тендер на 135 мільйонів кубометрів газу для "Укртрансгазу", і тепер ми отримуємо цю інформацію як певний такий прогрес, як поставки зрідженого американського газу в Україну. Тому, скоріше за все, насправді, чесно вам скажу, не хочеться казати таке слово, але це — брехня, така відверта і дуже некрасива, тому що вводять в оману населення України, що відбувається певна диверсифікація. Диверсифікації — немає. Є група трейдерів, які фактично монополізували сьогодні поставки газу з ЄС за допомогою "Нафтогазу", за допомогою ЄБРР і Світового банку, і фактично ми сьогодні з однієї залежності з боку Росії, яка раніше була, потрапили в іншу залежність, і, на жаль, по ціні ситуація — не краща.

Читайте также: Украину наводнили фальшивые доллары, которые принимают банкоматы

Поляки сьогодні отримують американський газ, і литовці. У них — приблизно однакова ціна. Вона зараз виходить порядку 320 доларів. Уявіть собі, 320 доларів з доставкою в Україну, ми за цей газ фактично повинні були б заплатити порядку 340 доларів мінімум, а то і більше, 350 доларів. При тому, що сьогодні на європейських хабах ціна, якщо відкинути цю кризову ситуацію в Баумгартені, то десь ціна становить в районі 250 доларів. На сто доларів більше реальна вартість американського газу. Більше того, якщо заглянути всередину ціни, вона ще суттєвіше більша, просто американці, адміністрація США, вони — така політика держави — дотують продаж зрідженого газу, щоб він поступово завойовував ринок. Я вже називав цифру, 8 мільярдів кубометрів вони експортували, вони за рік фактично наростили вдвічі експорт. В минулому році експорт становив 4,5 мільярди кубометрів газу. І з цього обсягу більше половини йде на ринок Китаю, Південної Кореї. І інше припадає на Латинську Америку. В Європу поставили трошки більше мільярда кубометрів. Це — невисокі показники. В цьому році, мається на увазі, трошки менше мільярда, 800 мільйонів кубометрів поставили. Тому це показник того, що, насправді, перспективний регіон є на іншому кінці світу, буквально. І ми знаємо, що американська адміністрація дотує і виділяє величезні кошти на стимулювання видобутку сланцевого газу, це, дійсно, в основному поставляється сланцевий газ. Дотується потім компанія, яка проводить саме зрідження цього газу…

Зараз надійшло близько 70 мільйонів кубометрів американського газу. Для розуміння, наскільки це багато? 

— В Україну? Це — не дуже багато, тому що ми в цьому році купили — загальний показник буде — 14 мільярдів кубометрів. Це навіть і долі відсотка не виміряєш. Але, з іншої сторони, це показово, що цей газ заходить як американський. Це більше така політична його роль.

Чи є перспективи появи LNG-терміналу в Україні?

— Скоріше за все, на жаль, ми його не побачимо. Хоча це було б дійсно цікаво, але цікаво — в перспективі, ще тоді коли, на жаль, був і Владислав Каськів зі своїм лижним інструктором, але ідея була хороша в тому плані, щоб це дійсно було диверсифікацією поставок газу, але, знову ж таки, при умові, коли би ми мали довгострокові контракти, наприклад, з тим же Катаром, і не на один мільярдів кубометрів, а в районі п'яти мільярдів кубометрів та більше.

Читайте также: Станет ли Саакашвили гетманом Украины или хоть кем-нибудь?

К слову, эксперт по вопросам энергетики Валентин Землянский в эфире "ГС" заявил, что украинский газ ждут на рынке и он будет востребованным. Он также объяснил, почему добыча газа в Украине не может заработать на полную мощность.

Самое читаемое
    Темы дня