наверх
02.05.202403:09
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Эксперт рассказал, когда стабилизируется курс гривны

Бюджет-2018: в закромах гуляет ветер (210)

(обновлено: )401715
Виталий Шапран рекомендует гражданам пока не паниковать, потому что даже при незначительном падении курса гривны ситуация на рынке пока спокойная.

РИА Новости Украина — Радиостанция "Голос Столицы"

Ежедневно гривна сдает свои позиции. За последние сутки она официально подешевела еще на 4 копейки, а с прошлых выходных падение составило до 30 копеек. В украинских обменниках в среду, 13 декабря курс доллара в продаже увеличился на 13 копеек — до 27 грн 65 копеек. По сравнению с данными 12 января, курс евро в продаже повысился на 5 копеек — до 32,40 гривен за евро. 

Почему нацвалюта девальвирует и что будет дальше спрогнозировал член Украинского общества финансовых аналитиков Виталий Шапран в эфире радиостанции Голос Столицы.

(текст публикуется на языке оригинала)

Те що ми спостерігаємо зараз з валютним курсом – це  сезонне явище, чи воно обумовлено конкретними  причинами?

— Ні, це суто сезонне явище, яке виникло через необхідність витрат надлишків з єдиного казначейського рахунку, який керується казначейством України, тобто йдуть бюджетні витрати в гривнях, і частина з цих витрат, на жаль, осідає на готівковому валютному ринку. Гривня зараз штурмує цей готівковий валютний ринок. І тому ми спостерігаємо таке явище. Але я не раджу панікувати, тому що сьогодні безготівковий долар пройшов відносно спокійно. Навіть в кінці торгової сесії ми побачили, що гривня трошки укріпилася. Зараз безготівкову гривню продають по 27, 28 грн за долар. Тобто ви бачите, що це значно дешевше, ніж на готівковому ринку. На жаль, так, на готівковому ринку сьогодні максимальний курс був десь 27, 70. і насправді це каже про те, що поступово гроші, на жаль, із системи держфінансів опиняються на готівковому валютному ринку. В цьому немає нічого дивного. Ми це прогнозували. І у країні, яка займає перші сходинки у всіх рейтингах корупції, це прогнозована річ була.

Коли ситуація стабілізується?

— Я вважаю, що стабілізація, можливо, наступить, коли почнуться новорічні свята, тобто десь наприкінці 20 чисел ми можемо побачити стабілізацію. Я думаю, що завтра курс майже не зміниться на готівковому ринку, тому що все ж таки готівковий ринок прив'язаний до міжбанку, і якщо міжбанк провів день спокійно, то навряд чи варто панікувати саме завтра. Але десь на цьому чи на наступному тижні я очікую, що все ж таки курс підніметься ближче до 28-28,5, потім ми будемо спостерігати плавну стабілізацію. Тобто по мірі зменшення витрат з казначейського рахунку, по мірі зменшення вільної гривні в обігу, курс буде стабілізуватися. Тому що насправді ніяких фундаментальних причин для такого руху немає. Тому що ті дані, які опублікувала державна служба статистики на цьому тижні, в тому числі вказують, що в нас навіть дефіцит торговельного балансу склав всього 200 млн доларів. Це дуже мало як для дефіциту. Це насправді один торгівельний день на міжбанківському ринку. Тому фактично ми звели до мінімуму курс, який був на цьому тижні, 27-27,2 гривень за долар – нормальний курс для нашої системи. І це вказують фундаментальні дані статистики.

До 20 чисел цього місяця ситуація стабілізується?

— Так. Цього місяця. Я думаю, що наприкінці місяця, коли почнуться новорічні свята, курс буде стабілізовано. Тому що, насправді, якщо брати минулі роки, не 2014-2015, 2016, а 2013, 2010 тощо, то сезонний фактор, коли починаються свята, дуже багато обмінюють валюту, щоб купити подарунки. Тому що все одно валютою платежу в країні залишається гривня, на щастя. І тому це зазвичай позитивно впливає на курс. Але цього часу потрібно ще дочекатися. Тому в нас насправді цей та наступний тиждень буде дуже-дуже жвавим на валютному ринку.

Після таких сезонних стрибків зазвичай ціна повертається на попередній рівень чи все ж таки зберігає певні пункти в плюсі? 

— Я думаю, що вона збереже певні пункти, але такого курсу за 30 я не прогнозую, я вважаю, що такого не станеться на ці свята.

Читайте также: Чего ждать от курса доллара ближе к концу года?

Тобто повернеться на ту відмітку, яка була кілька тижнів тому? 

— Самі бачите, що він коливався тривалий час біля 27, і це дало нульовий торговельний баланс за 9 місяців. Тобто це є рівновісний курс. Якщо не буде ніяких катастроф політичних або на зовнішніх ринках, то він може повернутися до цієї відмітки 27 грн за долар плюс-мінус 5-10%. Тобто це той коридор, який вже склався, і за яким наша економіка відчуває себе більш-менш стабільно.

Ваш прогноз на перший місяць після Нового Року і далі, який буде курс

— В перший місяць ділова активність до 14 січня буде паралізована. Тобто не відбудеться нічого такого. І всі засоби ліквідності, які зазвичай є на валютному ринку, як правило теж не працюють. Тому курс буде таким, який складеться напередодні новорічних свят. А в другій половині місяця може бути невеличке пожвавлення традиційно. Але насправді прогнози дуже для України втішні. І я думаю, що початок року ми почнемо з 27 і 28, от десь в цей коридор. А вже до кінця року гривня буде девальвувати. В мене немає ніяких тут ілюзій. Думаю, що десь коридор – 27-30 грн за долар. 

Повідомлення від слухача: "Дивно, сайт Мінфіну дає подорожчання на міжбанку долару на 10 копійок сьогодні. Міжбанківський курс, вуличний та курс НБУ дуже різняться. Чи можна перебачити зміни всіх трьох прошарків?".

— Насправді у міжбанку багато курсів. Можливо, ваш дописувач говорить про середньозважений курс. І саме ним встановлюється офіційний курс гривні. Але якщо ви подивитеся на котування міжбанку купівлі та продажу, то саме до них прив'язується курс на готівковому ринку. Тому що ви ж не купуєте і продаєте по одному курсу середньозваженому на готівковому ринку. Ви продаєте і купуєте по курсах купівлі та продажу обмінних пунктів. Так само на міжбанку безготівкова гривня продається і купується за курсом купівлі та продажу на ринку. І сьогодні день почався з 27,3, закінчився 27,28. 

Курс 30,1 на наступний рік.  Як в експертному середовищі ставляться до такої цифри?

— Це реальний курс на кінець року, я вважаю. Але щодо середньорічного, ви просто повинні розуміти, що Мінфін до курсової політики не має ніякого відношення. Курс встановлюється на ринку ринковими засобами. На нього можуть впливати із державних органів тільки НБУ. Якщо б цей прогноз дав НБУ, то так, можна було б до нього дослухатися. А так — цей курс, який встановлюється Мінфіном, він не зобов'язаний співпадати. Тому що вони щось там собі прогнозують, роблять розрахунки. Тому що їм потрібно порахувати бюджет. Вони не можуть не встановлювати курс. І вони встановлюють той курс, який їм здається ймовірним. Але вже в першому кварталі може щось змінитися і може як в добру сторону, так і в погану в світовій економіці, наприклад. Тому це бухгалтерський курс, я б не радив на нього орієнтуватися. 

Ранее начальник отдела торговли долговыми ценными бумагами компании Concorde Capital Юрий Товстенко заявлял, что гривна просядет под давлением бюджетных выплат.

В эксперт по вопросам экономики Владислав Зимовец в свою очередь отметил, что Кабмин обещает очередной транш МВФ ради стабильности гривны.

Самое читаемое
    Темы дня