наверх
06.05.202412:27
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Невмержицкий: Украина достигла нищенской стабильности

Тотальная нищета, рост цен и тарифов (1004)

(обновлено: )145133
Эксперт по вопросам экономики Евгений Невмержицкий в эфире "ГС" заявил, что продолжение сотрудничества с МВФ очень важно для привлечения в Украину других инвесторов.

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

Украина надеется получить от МВФ почти десять миллиардов долларов в течение двух лет и планирует укрепить сотрудничество с Фондом. Об этом говорится в отчете, обнародованном на сайте НБУ. 

Такую сумму Киев рассчитывает получить в рамках программы расширенного финансирования. Кроме того, если программа Международного валютного фонда будет выполнена в полном объеме, увеличатся и финансовые вливания от других доноров.

Насколько важны для Украины деньги МВФ, в эфире радиостанции Голос Столицы пояснил кандидат экономических наук, управляющий партнер консалтинговой компании "Финансовая студия" Евгений Невмержицкий.(текст публикуется на языке оригин

(текст публикуется на языке оригинала)

Чому в звіті НБУ вказана саме така сума?

— Відповідно до програми МВФ. Тобто ці цифри, якщо вони публікуються НБУ, то вони підтверджені, відповідно, МВФ і програмою фонду. 

Читайте также: Украина-МВФ: на грани развода

Тобто обіцянка від МВФ на отримання такої суми вже існує? 

— Справа в тому, що програма була ще, здається, в 2015 році започаткована. І вона з відповідними певними паузами працює. Тобто і вона може певним чином коригуватися.

А як цю суму розраховували? 

— Розраховували згідно з потребами держави. Щодо фінансування МВФ, там передбачається, що країна має виконати, і на які цілі ця сума має бути направлена. Відповідно, певна сума направляється на реформування, певна сума — на підтримку стабільності грошової одиниці. І перш за все сама країна має виконувати ті зобов'язання, які на себе бере з виконання програми. Якщо країна не виконує ці зобов'язання, то виконання програми припиняється, що і має місце на сьогодні, і протягом 2016 року, не протягом всієї дії цієї програми. 

Ця сума розрахована на два роки. У 2017 році, яку суму розраховує отримати Україна? 

— Здається, на рівні 5,4 млрд, це згідно із заявами Гонтаревої. Але як буде насправді, це вже ми побачимо, тому що дуже важко в даній ситуації прогнозувати, як буде складатися економічна ситуація, і як Україна надалі буде виконувати свої зобов'язання. 

Варто сподіватися, що ці кошти від МВФ надійдуть і надійдуть вчасно з огляду на те, що останній транш, запланований на грудень, Україна цього року не отримає?

— Можна сподіватися, що все ж таки ці кошти надійдуть. Чому? Тому що справді досягнута економічна стабільність… Тобто стабільність з огляду на жебрацький стан, який зараз ми маємо. Тобто згідно з прогнозами міжнародних рейтингових агенцій прогнозовано навіть зростання на близько 2%. І це правда. В нас протягом 2016 року досягнута стабільність гривні. Тобто вже не були такі спекуляції, як це було до 2016 року, на рівні 26 гривень приблизно середній курс був. І навіть зростання зафіксовано ВВП в 1%, тобто зупинилося різке падіння, і це дає підстави вважати, що ми отримаємо цей новий транш. Але дуже і дуже важливо те, як цей транш використовується. Перш за все, на погашення і на виконання зобов'язань перед тим же МВФ та перед іншими донорами. Але важливо для України ця взагалі робота як сигнал, що з Україною продовжують працювати. І, скажімо, для роботи нашої економіки, для пошуку грошей всередині держави, і для залучення іноземних інвестицій. В цьому головна перспектива і головні ресурси, що держава і державні інституції разом з НБУ мають залучати. 

Читайте также: Бюджетный процесс. Без МВФ, без интриги, без денег, без процесса

У звіті НБУ йдеться, що якщо програму МВФ буде виконано, надійде й фінансування від інших донорів. Як ці процеси кредитування України пов’язані між собою? 

— Є, наприклад, програма ЄБРР. Цей банк завжди досить ефективно працював в нашій країні. Він працює незалежно, це дуже потужна фінансова установа. І є дуже позитивні наслідки діяльності цієї. Тобто там є цілий ряд програм, наприклад, малого і середнього бізнесу, консультації, до якої я безпосередньо залучений, як експерт.  В чому головна сутність, головна складова цих програм? Поліпшується економічний стан. Тобто підвищується рівень економічних процесів, і таке інше. І якщо країна розвивається, хоча б стабілізувалася, то всім іншим донорам цікаво інвестувати гроші в Україну, і цікавить перш за все стабільність. А в нас є величезний ринок, дуже великий ринок. І якщо ми будемо проводити ті реформи, про які багато розмовляємо, і реформувати країну, і підвищувати стабільність, захищати інвестора, то, звичайно, зацікавленість інвесторів буде лише зростати. І той рівень, який намальовано, спрогнозовано на рівні 1%, він буде насправді набагато більше, тобто перспективи дуже і дуже високі. 

Які ще зобов’язання повинна виконати Україна, щоб отримати кредит в десять мільярдів доларів протягом двох наступних років?

— Там цілий ряд зобов'язань. Тобто це не є прийняття законів, законів про декларування, як ми побачили ці декларації, і ніхто не відповідає за ті кошти, які задекларовано, і всі розуміють, що рівень корупції дуже і дуже високий. Тобто це не означає, що прийняли той чи інший закон на папері, але той закон не виконується, і це Україна виконала, відповідно, свої зобов'язання. Має бути комплексний підхід, тобто економіка має працювати, корупція має бути вгамована, і знижуватися рівень цієї корупції, тінізації економіки має бути менше. Зараз згідно зі звітом президента більше 50% економіки в тіні знаходиться. Тобто я хочу підкреслити, що загальний стан економіки, загальний стан відповідності державним установам, виконання своїх власних функцій, і, головне, сам НБУ, центральний банк не виконує своїх функцій. Тобто якщо б центральний банк дбав про захист банківської системи, про збереження стабільності гривні, що він має робити згідно з Конституцією, згідно із законом "Про банки і банківську діяльність", тоді б відношення було б зовсім інше. А якщо в нас банки закриваються на підставі фінансового моніторингу, і клієнти втрачають свої кошти, і прямі збитки набагато менші, ніж опосередковані збитки, ніж удар, який наноситься по інвестиційному клімату. Всі ці процеси пов'язані. Тому має економіка краще працювати, має бути більше стабільності, має бути захищеність інвесторів. 

Напомним, исполнительный директор международного Фонда Блейзера Олег Устенко в эфире "ГС" заявил, что по результатам работы миссии МВФ формируется мнение об Украине в мире, поэтому нам очень важно продолжить сотрудничество. 

Самое читаемое
    Темы дня