наверх
26.04.202411:41
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Три добавляем, два в уме. Как народ содержит Порошенко

Политикум: ты мне кум или не кум? (29)

(обновлено: )102324
При жалком достатке украинцев выделять огромные средства на содержание президента — это пережиток советского прошлого, считает эксперт Юрий Лесничий.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы 

Эксперты проекта "Марлин" проанализировали бюджетные запросы Государственного управления делами на 2018 год. Согласно этим данным бюджетные расходы непосредственно на деятельность президента Петра Порошенко и его Администрации 2018 году достигнут 1,126 миллиарда гривен.

В частности, на зарплаты чиновникам в Администрации президента из бюджета будет потрачено почти 366 миллионов гривен. Визиты президента за границу будут стоить более 81,5 миллиона гривен, плюс поездки по Украине — еще 8,2 миллиона гривен. 

Например, работа авиационного предприятия "Украина" обойдется налогоплательщикам в почти 246 миллионов гривен и еще почти 25 миллионов предусмотрено на ремонт самолетов. 

А на содержание государственных резиденций и админзданий потратят почти 95 миллионов гривен.

Дорого или дешево обходится Украине президент, в эфире радиостанции Голос Столицы проанализировал директор Института анализа и прогнозирования Юрий Лесничий.

Юрий Лисничий

(текст публикуется на языке оригинала)

Чи не забагато виділили грошей на річне утримання президента та його апарату?

— Це одна десята відсотка нашого бюджету, і люди, звичайно, чекають, що президент буде, крім того, що найвищою посадовою особою в країні, він ще цей мільярд буде розходувати на добробут громадян, на його поліпшення, на його безпеку і тому подібні речі. Частина суспільного договору, по якому люди розуміють, що і мусять витрачатись ці гроші, але при тому вони хочуть бачити боротьбу з корупцією, успіхи на зовнішньополітичній арені і добробут громадян. Але цього немає, на жаль, в Україні. 

Скільки витрачають на утримання президента наші західні сусіди? 

— Я можу сказати, що загалом перша посадова особа держави, яка відповідає за міжнародну політику, і величезна частка витрат, мабуть, 10% з цих витрат ідуть на перельоти президента та його делегації і на обслуговування авіапарку. Зрозуміло, що від цих витрат не застрахований ніхто, але деякі президенти, прем’єри провідних країн можуть літати економ-класами і нічого не трапляється, так само вони живуть не в резиденціях, а у власних квартирах невеликих і пересуваються по країні чи по столиці без кортежу. На жаль, у нас ще поки що важко уявити таку ситуацію, хоча порівняно з тим, як це було при попередній злочинній владі, коли перекривали пів-Київської області — від Вишгороду до Адміністрації президента, то, звичайно, такого вже, мабуть, немає. Але це пережиток радянського минулого, з одного боку, і недоліки перехідного періоду, коли люди дозволяли керівництву таке життя, маючи жалюгідний, в принципі, достаток в країні. Через те, порівняно з іншими країнами, можна це зрозуміти з боку президента. Інша справа, що збільшення числа працівників — з 550 до 600 з чимось – це, мабуть, вимагає певних пояснень, у зв’язку з чим всі скорочуються і зменшуються, а вертикаль президента таким чином укріплюється. 

Це роздуття штату працівників?

— Звичайно, це роздуття. 

Норма – це скільки?

— По нормі тут важко сказати. Кожна демократія відрізняється одна від одної, парламентська держава чи президентська. У Німеччині президент, в Чехії президент – церемоніальна особа, по великому рахунку, а у США, в Росії – це основна посадова особа, і ніхто не рахує кошти, по великому рахунку, і взяти лімузин президента США, де він розробляється на спеціальних підприємствах і змінюється ледь не з кожним президентом. Але американці можуть дозволити собі таку розкіш у президента, тому що вони входять в десятку країн світу по добробуту, а українці… звичайно, що спекулювати цими речами досить легко, і українці не люблять, коли розказують, скільки витрачається на ГПУ, на президента, прем’єра, але, по великому рахунку, ці кошти мусять бути. Інша справа, що деякі президенти, деякі керівники держав демонстративно аскетичні, і в цьому зв’язку витрачають якісь свої кошти, які виділяються їм бюджетом, вони економлять і демонстративно економлять. Наш президент – небідна людина і, мабуть, міг би дозволити літати і власним літаком, він у нього є, але…

Читайте также: Их жизнь. О роскоши "бедных" депутатов и чиновников Украины

Є думка, що наш президент і вся його рать має оплачуватись із президентської кишені?

— Це теж спекуляція, тому що згідно із законом про охорону державних осіб президент не має права навіть їздити на своїй машині власноручно, тобто до нього представлена державна охорона і спеціально навчені люди, спеціальні літаки його возять, тому що на обрання президента витрачається нічим не менша сума, ніж використовується ним для його потреб, і якщо, не дай боже, щось станеться з першою особою, то це дуже величезний стрес і організаційний і державний для всієї країни. Популізм в цьому випадку не зовсім доцільний. 

Мають бути методи впливу від тих, хто обирав цього президента, наприклад, люди мають право знати, на що витрачаються кошти, співставляти з передвиборчими обіцянками, переглядати, що зроблено, що — ні, переглядати кошти на наступний рік? 

— Звичайно. Можна сказати так, що навряд чи можна нашому президенту дорікнути, що він якимось не таким чином витрачає кошти, призначені державою на себе. Його попередник, прийшовши на державний пост, одразу собі почав будувати "Межигіря" на очах у всієї країни, то слава богу, що цього не робить наш нинішній президент. 

Є якісь екзотичні статті серед президентських витрат?

— Я нічого такого не побачив. Так, там є велика сума на утримання Маріїнського палацу. Я пригадую, що кожен наш президент ремонтує той Маріїнський палац. Маріїнський палац використовується виключно для того, щоб під час інавгурації президент пройшовся там червоною доріжкою, можливо, ще для кількох державних зустрічей. Це вже, скажімо так, це столиця і державний атрибут. Немало витрачають на Маріїнський палац. 

Чи було б правильно, щоб президент жив постійно у одній резиденції?

— У нас у президента на території Адміністрації президента є готель невеличкий. Я думаю, що там є достатньо приміщень для того, щоб там жив президент і його сім’я. Якщо не помиляюсь, то попередні президенти жили необов’язково на території Конча-Заспи, державних резиденцій, вони іноді користувались власними квартирами, які десь на Шовковичній, Лютеранській. Але, до слова сказати, нинішній президент, я не чув такого, щоб він використовував державні резиденції, розташовані в Конча-Заспі. Він живе в своєму будинку. Вже це може бути трошки легше для громадян, що, принаймні, цей чинник, в той час, коли більша половина населення отримує субсидію на те, щоб протопити і утримати свої помешкання, принаймні, верховна влада українська не шикує в резиденціях за рахунок громадян. На жаль, а, може, на щастя, ми не маємо демонстративного аскетизму, тому що аскетизм від наших керівників – це був би черговий піар-хід або ж популізм в даному випадку. Нація розуміє, що атрибути держави, президент, прем’єр, столиця мають утримуватись належним чином, інша справа, що завжди це має бути в межах розумного. Абсолютна сума мільярд – це дуже великі гроші. 

Читайте также: Во сколько обошлись стране "гастроли" зарубежных реформаторов?

Напомним, политтехнолог Дмитрий Раимов считает, что Святослав Вакарчук — головная боль для Порошенко и Тимошенко, поскольку лидер группы "Океан Эльзы" может отобрать часть прозападного электората, за который собираются бороться действующий глава государства и его основная конкурентка.

Самое читаемое
    Темы дня