наверх
03.05.202410:30
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Павловский: штурм Октябрьского дворца - это политический фарс

Жесткая депортация Саакашвили: что дальше? (963)

(обновлено: )301
Потенциал маршей за импичмент с точки зрения развития страны - деструктивный, считает директор Института информационного общества Ярослав Павловский.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

В воскресенье, 17 декабря, в Киеве состоялся очередной марш за импичмент. По разным данным, из парка имени Шевченко до Майдана независимости прошла многотысячная колонна. В Нацполиции Киева говорят, участие в марше приняли около двух тысяч человек, а охраняли мероприятие тысяча правоохранителей.

По последним сообщениям, лидер "Руха новых сил" Саакашвили после участия в "Марше за импичмент" заявил, что в Октябрьском дворце будет обустроен "координационный штаб". Сейчас же Саакашвили вместе со сторонниками туда не пускают нацгвардейцы. Но к столкновениям дело пока не дошло.

Это события проанализировал в эфире радиостанции Голос Столицы директор Института информационного общества Ярослав Павловский.

Директор института информационного общества Ярослав Павловский. Архивное фото

Що відбулось біля Жовтневого палацу з політичної точки зору?

— Є така приказка, що трагедія, яка повторюється двічі, перетворюється на в фарс. От те, що ми зараз спостерігаємо — це політичний фарс.

Чи є у таких маршах за імпічмент потенціал?

— Напевне, що потенціал є. Це свідчить про те, що в Україні досить значна кількість людей, яка тяжіє до так званого люмпен-протеларіату, і яка схильна апелювати до політиків-популістів, і політиків, які не зовсім розуміють, що вони роблять. І очевидно, в цьому контексті, якщо говорити, то є великий потенціал у такого руху. А який потенціал з точки зору перспектив розвитку країни, то це абсолютно деструктивний потенціал. І ця акція, я думаю, навіть в історію не ввійде за своєю відсутністю якоїсь ідеологічного навантаження.

Це розхитування позиції України в світі?

— Мало того, що це розхитування, вони нівелюють сам принцип Майдану, вони ж апелюють до тези про третій Майдан. Більше того, вони входять в Жовтневий палац, в якому відбувається концерт найвідомішого в світі джазового колективу Глена Мілллера, і цей підхід не те, що дискредитує Україну, він дискредитує всі ці надбання, які були зроблені українським народом, українським суспільством, які сьогодні захищаються на Сході вояками нашими. Те, що відбувається в Києві, абсолютно не сприймається людьми, які зараз захищають Україну на Сході.

Як на риторику Саакашвілі вплинуло те, що суд відпустив його без запобіжного заходу?

— Справді, тут досить така небезпечна гра, яку веде українська влада. Вона спробувала, у неї не послідовне позиціювання по відношенню до Саакашвілі. Частина влади виступає за різку протидію, інша частина, і як на мою думку, більш правильно, говорить про те, що Саакашвілі краще не чіпати, він з часом сам стухне. І ця непослідовність, комбінація одних і інших методів дискредитує українську владу в її ж власних очах і в очах їх виборців. Тому ця непослідовність і призвела до сьогоднішніх дій.

Що стосується Саакашвілі, він справді останні два дні три рази змінював позицію, і принципи позиціювання. Спочатку було оголошення про те, що в нього нібито є наміри щодо примирення. З'явився навіть в його заявах, якщо ви помітите, якийсь третій зовнішній ворог — Рінат Ахметов. І з Порошенко він нібито зняв якісь звинувачення. Але до кінця дня, коли вони вже почали штурмом брати Жовтневий палац, в його риториці знову з'явився президент Порошенко, як головний олігарх, з яким потрібно боротися. Тому отака ситуація. Саакашвілі знаний тим, що він традиційно змінює свою риторику протягом одного дня багато разів.

Як на ситуацію готовий реагувати президент?

— Важко сказати, як буде реагувати президент. Поки що мені не дуже до вподоби позиція влади, яка періодично змінює форму реакції на дії Саакашвілі від латентних до якихось більш жорстких. Мені здається, варто було б обрати якусь одну форму і її реалізовувати. Що стосується моєї точки зору, як політолога, як людини, яка займається аналізом української політики, я переконаний, що справді є сьогодні запит на популізм такий деструктивний, який демонструє Саакашвілі. Але в нас на цьому полі існує багато гравців, які самі себе з'їдять. Там вже та сама Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, і вони самі мають витісняти Саакашвілі, і тут принцип такий, що не чіпайте його, менше буде розголосу. І я б на місці б української влади менше б звертав уваги на Саакашвілі, як це було тоді, коли він був зісланий в Одесу, і там проявив себе, або навпаки, не проявив з конструктивної точки зору. Тому я би не реагував би на такі дії. Він би вийшов би з української історії непомітно.

В самому Жовтневому палаці на час захоплення перебували мирні люди, які прийшли на концерт. Вам відомо, чи припинили через це концерт?

— В мене знайома працює в Жовтневому палаці. Там справді о 15 годині перший концерт був Глена Міллера — це дуже відомий джазовий колектив американський. І там було біля тисячі глядачів. Але ввечері має бути другий концерт. Ви маєте розуміти, що такі колективи, як Глена Міллера, заїжджають на один день, і роблять максимальну кількість концертів з тим, щоб ідняти касу. І я знаю, що концерт продовжувався на той момент, коли компанія Саакашвілі, Соболєва і "Самопомочі" намагалася туди прорватися. Щодо другого концерту, не відома ситуація. Мені не повідомили, тому що нібито організатор концертів ще розмірковує, чи продовжувати концерти, чи ні. Але я підтверджую цю інформацію, що за моєю інформацією інсайдерською, в момент, коли протестувальники били вікна і кидали димові шашки всередину, відбувався концерт, і на ньому було біля тисячі глядачів.

Смотрите также: Взгляд изнутри. Полиция опубликовала видео штурма Октябрьского дворца

Ранее политолог Андрей Золотарев заявлял, что в конфликт Порошенко-Саакашвили вмешался третий.

В то же время политтехнолог Дмитрий Раимов подчеркнул, что Саакашвили станет торпедой, что разорвется в лоне оппозиции.

Самое читаемое
    Темы дня