наверх
26.04.202416:30
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Препятствия в расследовании дел Евромайдана есть и будут - эксперт

Расследование убийств на Майдане. Дело Бубенчика (123)

(обновлено: )30911
Адвокат Павел Дикань обратил внимание, что несмотря на все показные старания Генпрокуратуры, за три года только по одному подозреваемому был вынесен приговор.

РИА Новости Украина — радиостанция Голос Столицы

Генпрокуратура опубликовала инфографику расследования преступлений режима беглого президента Виктора Януковича. Так, следователи Департамента спецрасследований ГПУ вели расследование 117 уголовных производств по преступлениям, совершенным против участников Революции Достоинства, в которых около 2 тыс человек признаны потерпевшими.

Кроме того, открыты производства по отдельным преступлениях, совершенных членами группировки Януковича, в том числе по конституционному перевороту, госизмене, давлению на митрополита Владимира), расстрелам активистов Майдана, похищениям Игоря Луценко и Юрия Вербицкого), а также экономическим преступлениям. В инфографике упоминается, что в госбюджет удалось вернуть 39 млрд гривен, изъятых в порядке спецконфискации.

Читайте также: Вы не видели $157 миллионов? "Деньги Онищенко" и при чем здесь Янукович

Озвученные Генпрокуратурой достижения в эфире радиостанции Голос Столицы прокомментировал адвокат Павел Дикань.

Якщо подивитись, то складається враження, що роботи виконано багато. Наскільки можна говорити, що ці провадження доведені до кінця?

— Звісно, що не доведені, тому що ГПУ доповіла про роботу слідства і, дійсно, слідство за чотири роки просунулось, потрібно казати три роки, тому що перший рік реального розслідування не було, тільки зі створенням Управління спеціальних розслідувань якась системна робота почалась, і, незважаючи на численні перешкоди роботі цього самого управління, роботи продовжуються. З приходом Юрія Віталійовича Луценка був акцент зроблений на високопосадовців. Для цього було виділено окрему групу слідчих, які цим займаються, і певні рішення були прийняті, деякі справи були спрямовані до суду. Однак потрібно дивитись на результат, а результатом на сьогоднішній день є те, що лише одній особі винесено вирок у вигляді реального позбавлення волі. Всі інші, на жаль, ще знаходяться або на стадії судового слідства або на стадії досудового розслідування, або винесені вироки з відстрочкою виконання покарання, тобто умовні.

Які шанси, що справи, які опрацьовуються, будуть доведені до кінця?

— Ви знаєте, дуже важко оцінювати шанси в нашій країні, в зв’язку з тим, що немає системного підходу до реформування КПК і Кримінального кодексу України, і тому ми можемо очікувати, що будуть виникати нові перепони в доведенні справ до кінця, оскільки були спроби і зменшити строки досудового розслідування, і деякі з цих спроб увінчались успіхом, і наслідком цього може бути і закриття деяких справ, які відносяться до Майдану, а більшість справ, які знаходяться в суді, на жаль, настільки повільно просуваються, що про якісь реальні строки винесення вироків дуже важко говорити.

Скільки зазвичай можуть тривати такі розслідування?

— В історії України подібних розслідувань, мабуть, що і не було. Міжнародний досвід говорить, що дуже різні строки. Деякі країни розслідували 20 років, деякі — 30, деякі справлялись за п’ять. Тому потрібно розуміти, що це надзвичайно важкий, складний, системний злочин, при тому, що переважна більшість обвинувачених знаходяться за межами країни, знаходяться в розшуку, і, на жаль, у нас до сьогоднішнього дня немає системного підходу до процесу заочного розслідування, заочного судового слідства. Воно дуже погано виписано в законі і перспективи застосування цього законодавства на сьогоднішній день дуже незрозуміле. Єдиний приклад, який сьогодні є, це справа по обвинуваченню колишнього президента Януковича у державній зраді. Ми бачимо, що більше ніж за півроку справа фактично не зсунулась з місця.

Наскільки великий елемент піару в діях і роботі генпрокурора та його підлеглих?

— Ви ж розумієте, що у нас будь-який політик вважає, що піар – це головна його зброя, це в порядку речей, на жаль. Юрій Віталійович — політик з великим досвідом, він прийшов на цю посаду з певними лозунгами, він повинен відпрацювати ці завдання, і він показує, що він працює. Він працює, на мою думку, більш ефективно, ніж його попередники на цьому посту, однак недостатньо ефективно з точки зору лобіювання чи пропонування змін до законодавства.

Ви могли б назвати три найголовніші здобутки генпрокурора?

— Все-таки в нього є певна послідовність в тому, що ці справи мають бути доведені, в усякому разі, в тому, що він створює певні групи, які працюють над певними напрямками. Ефективність їх роботи – це вже інша справа, тому що ефективність ми можемо визначити лише по результатам судового слідства, і говорити зараз про те, що ми передали 100, 200, 300 справ до суду – це чудово, але чим закінчаться ці судові слідства – це є результат роботи прокуратури, тому що прокуратура має не лише передати до суду, а і довести в суді правоту своєї позиції. Тут, на жаль, я не бачив звітування генпрокурора про цю найважливішу роботу прокуратури, тому що слідство в найближчий час від ГПУ піде до Державного бюро розслідувань, і що тоді будуть звітувати?

К слову, директор Института информационного общества Ярослав Павловский отметил в эфире "ГС", что расследование расстрелов на Майдане — "карта", которую власть разыграет во время предвыборной кампании. А адвокат Ярослав Гришин выразил уверенность, что ГПУ и ГБР начнут между собой войну.

Самое читаемое
    Темы дня