наверх
27.04.202402:22
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

"Безвиза" с ЕС до конца 2016 года не будет – Ивашко

(обновлено: )135290
Старший аналитик Ирина Ивашко в эфире "ГС" прокомментировала, что у Украины с ЕС не будет безвизового режима, пока сами члены Евросоюза не придут к консенсусу в этом вопросе.

РИА Новости Украина — радиостанция "Голос Столицы"

Вопрос об отмене визовых требований для украинцев не внесен в повестку дня пленарной сессии Европарламента в ноябре. Кроме того, в документе нет и рассмотрения, так называемого, механизма прекращения безвизового режима, утверждение которого называют главным препятствием визовой либерализации с Украиной и Грузией.

Что происходит в европейских кулуарах, и когда все-таки у Украины будет безвиз с ЕС, в эфире радиостанции Голос Столицы прокомментировала старший аналитик Международного центра перспективный исследований Ирина Ивашко.

(Текст публикуется на языке оригинала)

У чому може бути причина відсутності питання про надання Україні безвізового режиму в проекті порядку денного сесії Європарламенту?

— Причина очевидна, що питання надання Україні безвізового режиму прямо пов’язане і залежить від узгодження всередині ЄС процедури скасування безвізового режиму третіми країнами. Це той механізм призупинення, який країни ЄС не можуть між собою узгодити, і допоки вони між собою його не узгодять на всіх рівнях юридичних, офіційних, ми його не отримаємо і не слід навіть чекати. Ми це побачили в цьому порядку денному, який сьогодні оприлюднений. Сьогодні він став доступний. І це прямий наслідок того, що між самими країнами ЄС немає поки що консенсусу щодо механізму призупинення візового режиму з третіми країнами.

Тобто питання полягає у внутрішніх стосунках?

— Так. Я хочу нагадати, що навіть Дональд Туск говорив президенту Петру Порошенко, на відміну від інших європейських політиків, на яких посилався наш президент і казав, що вони йому обіцяли і казали, що буде все позитивно, Туск говорив, що питання надання Україні безвізового режиму є, політична воля є, але перед цим ЄС має вирішити і узгодити всі внутрішні проблеми. Очевидно, що він мав на увазі першочергово це саме щодо механізму призупинення безвізу третіми країнами. Я просто думаю, що це було вкрай нераціонально говорити нашому народу чіткі, конкретні дані, адже владні очільники прекрасно розуміли, що це питання належить і в прямій залежності перебуває від інших внутрішніх європейських питань і процедур, на які ми не можемо прямо вплинути і називати конкретні дати. Явно, що ніякого безвізу в цьому місяці і навіть до кінця року, я думаю, що не буде. Я думаю, що наступну дату, яку назвуть, ніхто не повірить, тому що стільки було названо дат, і вони нівелювались, і вже немає віри тому.

Ми можемо говорити, що питання в механізмі, а не в великій політиці?

— Зараз йдеться про процедурні питання, тому що самі країни – члени ЄС не можуть дійти консенсусу щодо деталей та запровадження цього механізму, тобто коли, як, яким чином країни можуть відміняти безвізовий режим з третіми країнами, тобто вони узгоджують цей самий механізм. Але, очевидно, що це впливає напряму і на Україну. Це зараз в основному. Але, ви знаєте, що також є такі побоювання серед, особливо, європейських журналістів, які починають натякати, що європейські чиновники можуть бути також стурбовані рівнем корупції, особливо після тих статків, які були оприлюднені в е-деклараціях, і це було просто наочно видно і показано, що такі величезні суми, ясно, що людина на чиновницькій та державній посаді чесним способом не могла б їх заробити. Це також може бути таким моментом для занепокоєння для європейських чиновників. Але наразі основне питання, яке гальмує нас на шляху до безвізу з ЄС – це внутрішнє узгодження між країнами – членами ЄС цього механізму призупинення.

За який час до засідання повістка може змінюватись, тобто коли остаточно стане зрозуміло, чи є українське питання на порядку денному?

— По-перше, в самому цьому порядку денному немає першочергового винесеного питання щодо обговорення і голосування щодо призупинення. Тобто якщо не буде обговорено і проголосоване саме це питання призупинення, українське питання не буде ніяким чином розглядатись. Це вже очевидно і це треба розуміти, тобто поки вони не приймуть цей механізм, не затвердять, українське питання не буде виноситись, немає просто смислу, тому що вони мають першочергово узгодити саме призупинення цього механізму. Теоретично, навіть і сесія може бути позачергова скликана, це передбачено процедурами європейськими, але тут все впирається в політичну волю, чи дійсно є серед бажання піднімати це українське питання, якщо вони не узгодили внутрішні процедури. І також хотілось би нагадати, що минулого тижня була така інформація в європейських ЗМІ, що Бельгія та Франція виступили начебто проти надання Україні безвізу через також присутній рівень корупції в Україні. І начебто заблокували і висловили незадоволення, що не треба пришвидшувати розгляд цього питання, але така була інформація, не підтверджена, звичайно, не офіційна, але вона така була.

Ранее политолог Николай Мельник заявил, что с либерализацией визового режима Украины с ЕС, то за счет украинцев в Европе увеличится количество дешевой рабочей силы.

Самое читаемое
    Темы дня