наверх
20.04.202408:03
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Санкции против КНДР пока бессмысленны — Мусиенко

Угрозы КНДР. Новые ядерные испытания (841)

(обновлено: )29610
Мир должен признать, что в ядерном клубе государств появился еще один игрок, отметил руководитель Центра военно-правовых исследований.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

Северная Корея провела очередной запуск баллистической ракеты. Испытание состоялось во вторник, 28 ноября. Межконтинентальная ракета Hwasong-15, по данным Reuters, поднялась на высоту — 4475 километров, пролетела 950 километров и упала в экономической зоне Японии. В КНДР уже заявили, что это самая мощная ракета и она может достичь всей территории США. 

Министр обороны США Джеймс Маттис подтвердил, что эта ракета взлетела выше, чем все предыдущие, запущенные КНДР. В ответ на северокорейские испытания вооруженные силы Южной Кореи тоже провели ракетные учения вблизи границы с опасным северным соседом. 

США, Япония и Южная Корея созывают экстренное заседание Совбеза ООН. 

Эту информацию проанализировал руководитель Центра военно-правовых исследований Александр Мусиенко в эфире радиостанции Голос Столицы. 

(текст публикуется на языке оригинала)

Який мотив цього запуску міжконтинентальної ракети Північною Кореєю – демонстрація сили, справді випробування в наукових цілях? 

— Та ні, це не просто в наукових цілях, це дійсно демонстрація сили, причому варто визнати, що КНДР прогресує в своїй ядерній програмі. Тому що дуже стрімко ці ядерні випробування відбуваються і вже міжнародні аналітики з різних країн говорять про те, що дійсно є прогрес в ядерній програмі КНДР. Я хочу сказати, що буквально з 2016 року, коли проводилися там випробування ще типів ракет Hwasong-12, зараз це вже випробування Hwasong-15, вона краща за технічними показниками. Тобто можна собі уявити, буквально за рік як прогресує КНДР. 

Але ж це лише випробування ракети-носія. Ми бачимо демонстрацію сили транспорту для зброї, а зброї ми ніби і не бачимо, чи є вона?

— В принципі це вже встановлений факт, про це вже говорять і в США, і в Японії, і в Південній Кореї, що є технології, і в принципі у КНДР є ядерна зброя. І є вже ракета-носій, як ми бачимо, яка має змогу транспортувати ці ядерні боєголовки. Тому це все є. Тим більше, на півночі Кореї є непогані поклади урану. Є різні версії того, хто їм допомагав з цією ядерною програмою, хтось каже: Іран, хтось каже: Росія. Я схиляюсь до версії, що це, швидше за все, Китай. Але менше з тим, потрібно визнати, що з'явився ще один гравець в ядерному клубі держав.

Хто міг допомагати КНДР створювати таку зброю?

— Це розслідувати можна і я думаю, що такі спроби були, в принципі, розвідки це питання можуть моніторити, цим можуть зайнятися США, Японія, Британія, Росія, Китай — варіантів безліч, хто може. Я думаю, глави провідних світових держав здогадуються, і певна інформація у них є, хто міг би допомагати. Просто питання в тому, що можливо ця інформація надходила невчасно, або не в повному обсязі. Оскільки не перешкодили такій допомозі і дали можливість КНДР зараз створити свою ядерну зброю. А значить, хтось десь недопрацював, або не поставилися серйозно до цієї загрози. Або була хибна думка про те, що лише економічні санкції можуть цьому завадити.

Північна Корея не боїться нових санкцій?

— Ці санкції не мають сенсу, допоки їх не буде дотримуватися Китай. У 2006 році, коли Китай переконали, що треба припинити співпрацю з КНДР, КНДР одразу заявила про те, що вони готові сісти за стіл переговорів. Тобто допоки Китай буде співпрацювати з КДНР, постачати їм паливо, продукти харчування, нафту і так далі, доти всі ці санкції не мають сенсу.

Які можуть бути практичні наслідки засідання Радбезу ООН, яке зараз скликають з цього приводу?

— Ніяких. Тому що такі засідання скликаються перманентно з 1993 року. Вже понад десять років діє резолюція Радбезу ООН, яка забороняє повністю, в повному обсязі будь-яку ядерну програму для КНДР, і забороняє країнам постачати туди будь-які технології. Але разом з тим, ми бачимо, що ні ці резолюції, ні численні засідання Радбезу ООН не допомогли. Що може Радбез сьогодні ухвалити? Додаткові санкції? Можливо, якщо це підтримає Китай. Тут все знову ж таки впирається в позицію Китаю, тому що він, як постійний член Радбезу, може ветувати це рішення. Мені здається, що було б набагато дієвішим зараз дипломатичні зусилля застосовувати по лінії США-Китай-Японія-Південна Корея-КНДР. І це було б значно ефективніше, ніж отакі засідання в Радбезі ООН.

Читайте также: КНДР готова нанести ядерный удар по Вашингтону. Реакция в мире

Ви сказали, що таким чином КНДР проводить демонстрацію сили. А для кого проводить? 

— Безумовно, в першу чергу для США. Заяви, які робить керівництво КНДР після таких ядерних випробувань, про що говорять? Вони в першу чергу говорять, що ми здатні досягти території США. Одразу зрозуміло, кому цей сигнал і кому цей меседж. Тобто в першу чергу це посилається сигнал американцям.

То його варто сприймати буквально? 

— Так, і до цього треба ставитися серйозно. Якщо раніше ще дехто насміхався, казав що у корейців нічого не вийде, але зараз вже ситуація надзвичайно серйозна, зараз вже багатьом тим, хто раніше сміявся, точно не до сміху.

Ранее военный эксперт Олег Жданов заявлял, что США нашли способ обернуть угрозу КНДР себе на пользу.

В свою очередь, политолог Антон Финько считает, что КНДР проводит ядерные испытания, чтобы не повторить судьбу Сирии.

Самое читаемое
    Темы дня