наверх
26.04.202406:34
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Травмы, аварии, хаос. Западная Украина в плену снега

Зима в Украине. Что ни день, то тепловой рекорд (463)

(обновлено: )72982
Спецкор "ГС" из Ужгорода рассказала, что из-за снегопада водитель автобуса международного сообщения с 40 пассажирами не справился с управлением и съехал в кювет. А спецкор из Львова сообщила, что на маршруты не вышло 40% муниципального транспорта.
Длинные очереди из автомобилей из-за снегопада на пункте пропуска Нижние Ворота в Закарпатье

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

В Украину снова пришла зимняя непогода. Из-за осложнения погодных условий в ночь с 3 на 4 декабря около 90 населенных пунктов в трех областях были обесточены. По данным ГСЧС, из-за дождя и налипания мокрого снега сработала система защиты линий электропередач, что и привело к обесточиванию.

Так, во Львовской области без электроснабжения остался 41 населенный пункт, в Закарпатской — 30, а в Волынской — 17. На данный момент к восстановлению электроснабжения привлечены бригады облэнерго.

Кроме того, из-за сложных погодных условий на Закарпатье спасатели отправили тяжелую технику в высокогорье и на горные перевалы Львовской области. А в горах Ивано-Франковской и Закарпатье все еще сохраняется значительная лавинная опасность — третий уровень. Спасатели уже призвали водителей воздержаться от путешествий, а для движения через перевалы оборудовать колеса автоцепями против скольжения.

Подробнее о ситуации на Закарпатье рассказала специальный корреспондент радиостанции Голос Столицы из Ужгорода Екатерина Ирха.

(текст публикуется на языке оригинала)

Розкажіть, які погодні умови у вас в понеділок? Чи працюють рятувальники?

— Наразі на перевалах з 9.00 вже відновили рух вантажного транспорту. Але як зазначають і в обласній державній адміністрації, і в облавтодорі, пропускають лише по одній фурі, щоб вони могли рухатися. І характеризують ситуацію як розблоковану, але ускладнену. Для того, щоб не заважала спецтехніці інші транспортні засоби, легкові автомобілі пускають в об'їзд перевалів, через села. Зараз працюють як облавтодор, так і рятувальники, від вчорашнього вечора до сьогодні відбуксирували понад 20 фур, які перекривали дорогу і заважали руху транспорту. Крім того, що ускладнений рух транспорту на трасі Київ-Чоп, як основній транспортній артерії Закарпаття, і інших автошляхах області, почали фіксувати падіння через налипання мокрого снігу. Якщо вчора це були падіння на проїжджій частині, то зараз вже в п'яти районах фіксують падіння і на автомобілі, але, на щастя, постраждалих немає. Через негоду важко рухатися не лише вантажівкам, але і рейсовим автобусам. Вчора ближче до 12 ночі водій автобуса міжнародного сполучення з 40 пасажирами не впорався з керуванням, з'їхав в кювет, витягали також рятувальники. Але знову, на щастя, постраждалих і травмованих нема. Рятувальники говорять, що дійсно велика проблема те, що попередження синоптиків і рятувальників водії вантажних авто не врахували, і дуже багато автомобілів на лисій гумі було вчора. Біля КПП "Ужгород" — на кордоні зі Словаччиною — таку фуру занесло, знесло з проїжджої частини, довелося її витягати, цим вона перекрила рух іншим транспортним засобам, водій визнав свою провину і сказав, що думав, що прогноз не справдиться.

В Закарпатье сотни машин попали в снежный плен

Що відбувається в самому Ужгороді?

— Сніг тане, всю ніч у нас працювала спецтехніка, температура з нульової, —1 вночі пройшла до +3…+5. Місто трішки пливе, але комунальники розчистили і тротуари, і дорожнє полотно. А ось у високогір'ї, як свідчать місцеві мешканці, продовжує сніжити, техніка працює і рятувальників, і дорожників, прибирати звідти не планують, прогнози такі, що опади мають знизити свою інтенсивність, але з першого рівня лавинної небезпеки на середньогір'ї до третього значного на високогір'ї продовжує зберігатися, і там в горах сніг продовжує падати і не збирається припинятися, десь тиждень ще буде погода така досить зимова, для Закарпаття це не є досить типово, що так рано почало сніжити, і в обласному центрі зокрема. Тому всі обласні комунальники контролюють ситуацію. Щодо знеструмлення, дійсно, 30 населених пунктів, але ОДА наголошує, щоб до кінця дня відновити електропостачання, з ночі працюють бригади електроремонтників.

Які заходи рятувальники приймають у зв'язку з високою лавинною небезпекою?

— Про те, що у нас підвищується рівень лавинної небезпеки, говорять вже протягом двох тижнів. Це означає, що всіх туристів, які прибувають на Закарпаття, закликають, запрошують, наголошують, щоб вони реєструвалися у рятувальників, і щодо відомих маршрутів, щоб вони взагалі уникали цих походів самовільних в гори, тому що зараз вже почали рятувати не лише тих, хто заблукали просто в горах, а ті що втратили орієнтир через значні снігові опади. Заборонити або перекрити доступ до гір — немає такої можливості ні на законодавчому рівні, ні у повноваженнях рятувальників, рятувальні загони працюють в посиленому режимі, збільшилася кількість техніки, яка може прийти на допомогу заблукалим чи заблокованим туристам. І почали цей сніжний туристичний сезон туристичні об'єкти області, не лише Закарпатської, а і сусідніх — Львівської, Івано-Франківської, а це означає, що саме сніговій безпеці буде приділено більше уваги. Але, як мені відомо, наразі не зафіксовано сходження лавин.

На перевалах Закарпатья километровые пробки. Движение грузовиков ограничено

Что происходит на Львовщине, сообщила специальный корреспондент "ГС" из Львова Соломия Коштура.

Яка ситуація зі снігопадом у Львові? Чи сильно занесло снігом місто та область?

— Зима до Львова, попри підготовку ще з осені, прийшла доволі несподівано, і ще зі вчора комунальні служби працюють в посиленому режимі, двірники ще з 4-ї ранку посипають дороги піскосумішшю, на вулицю вивезли більше 70 одиниць снігоприбиральної техніки. Чи достатньо цього — львів'яни поки сумніваються, проте надзвичайники теж роблять все, що можуть. Через такі погодні умови в мерії вже провели екстрену нараду, тобто всі адміністрації вже повідомлені. Складніше трошки ситуація в області, там без світла залишилося понад 90 населених пунктів, і за ніч трапилося кілька ДТП з постраждалими. Наприклад, на трасі Львів-Трускавець перекинувся автобус з пасажирами, на щастя, загиблих нема, але є люди, що зараз перебувають в лікарні. Снігопади на обласних дорогах обмежили рух великого вантажного транспорту, тобто там з 17.00 неділі вже рух вантажівок доволі обмежено. У Львові поки що не сніжить, але метеорологи обіцяють повернення снігопаду найближчої доби.

Щодо застряглих в снігах, їх вже знайшли?

— Якраз очікується брифінг обласних і міських чиновників, вони будуть відбуватися паралельно, там повинні повідомити цифри. Звісно, що застряглі є, зараз максимально навіть патрульна поліція проводить підготовку, тобто спілкується з людьми, як поводитися в тих чи інших ситуаціях.

Волонтери не доєднувалися до допомоги?

— Поки що ні. Тому що снігопад розпочався вчора ввечері і станом на ранок вже припинився. Наразі ситуація стабільна.

Длинные очереди из автомобилей из-за снегопада на пункте пропуска Нижние Ворота в Закарпатье

Транспорт Львова зазнав змін в роботі?

— Вчора волонтери зауважили, що не вийшло близько 30%, а то і 40% на дороги, наразі на роботу людям дістатися трішки важче, соцмережі повні негативними відгуками, проте, рух не припинено.

Как сообщалось ранее, на трассах в Закарпатской области в связи с ухудшением погодных условий образовались большие пробки. Об этом сообщила спикер ГУ ГСЧС в Закарпатской области Наталья Батыр.

При этом на ближайшие сутки синоптики прогнозируют в западных областях небольшой мокрый снег с дождем, местами налипание мокрого снега. На дорогах — гололедица.

Самое читаемое
    Темы дня