наверх
02.05.202422:29
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Кочетков: генпрокурор — политическая фигура

Жесткая депортация Саакашвили: что дальше? (963)

(обновлено: )20520
Политолог Александр Кочетков считает, что своим показательным выступлением во время задержания Саакашвили правоохранители добились только того, что доказательствам против грузина никто не поверит.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

Михаил Саакашвили и его соратники устраивали акции протеста для захвата власти на деньги беглого бизнесмена Сергея Курченко, принадлежавшего к окружению экс-президента Виктора Януковича. Об этом заявил генпрокурор Юрий Луценко. На специальном брифинге он также продемонстрировал телефонные переговоры по финансированию протестных акций в Киеве. В общем, по словам генпрокурора, правоохранители зафиксировали передачу людьми Курченко около полумиллиона долларов людям Саакашвили.

Он также сообщил, что в среду Генпрокуратура обратится в суд об избрании меры пресечения Саакашвили в виде круглосуточного домашнего ареста, при этом об экстрадиции и депортации речь не идет.

Озвученную Луценко информацию в эфире радиостанции Голос Столицы прокомментировал политолог Александр Кочетков.

(текст публикуется на языке оригинала)

Як Ви прокоментуєте звинувачення і докази, оприлюднені Юрієм Луценком?

— Розумієте, яка справа. Так звані докази, які ми побачили, це ті ж самі докази, що ми бачили стосовно депутата Ігоря Мосійчука, навіть відеозаписи, такі самі докази і нічого…

Що Ви маєте на увазі таким порівнянням такі?

— Депутат вимагав якісь там хабарі. Приблизно те ж саме, тіж записи певних розмов були стосовно депутатів Борислава Розенблата та Максима Полякова, і теж ми бачимо, що це не дуже заважає їм виконувати далі обов'язки нардепів. Я кажу про те, що треба, по-перше, довести логічно до суду і далі довести обвинувачення, що там є, дійсно, склад злочину. Але, маючи такі докази і пам'ятаючи про те, що Саакашвілі начебто з України тікати не збирався, він навпаки, дуже жорстко проривався в Україну, тобто його можна було просто викликати на допит в ГПУ, і тому ми пам'ятаємо, що генпрокурор казав про те, що його не будуть заарештовувати, що буде домашній арешт, він так це пропонував. То навіщо зробив це шоу на Трьохсвятительській, яке закінчилось тим, що Саакашвілі опинився на волі і зараз влаштовує нові мітинги, тобто те, що відбувається, це такий зразковий непрофесіоналізм, навіть ідіотизм влади — те, що я бачу.

Якими можуть бути політичні наслідки і шоу, і звинувачень, які оприлюднив Юрій Луценко?

— Абсолютно зрозуміло, що подальша ескалація громадського протистояння, суспільного протистояння в Україні, в Києві зокрема, і це розвиток цих подій фактично нівелює ті докази, які начебто є у правоохоронних органів. Якщо він вийшов з-під затримання і далі продовжує свою діяльність, то люди не хочуть вірити в такі докази, розумієте, в чому справа, тобто все треба було робити…треба захищати незалежність, треба захищати спокій громадський, треба боротись проти терористів і засланців.

Тобто ці докази Луценко не мав був оприлюднювати таким чином?

— Не мав оприлюднювати таким чином, але головне — не в тому. У нас занадто часто оприлюднюють, роблять прес-конференції, а подалі, як розвивається цей кримінальний процес, немає якихось обвинувачувальних вироків, тобто не треба було про це казати, треба було тихенько запросити, тихенько розпочати слідство, і вже далі, маючи докази і судові рішення, тоді вже приймати більш рішучі дії — не перед тим, не після маршу.

Генпрокурор діє за звичним сценарієм?

— Мабуть, що так. На жаль, так. Він залишається політичною фігурою, а не правоохоронною фігурою. Так воно є.

Що буде зі зверненням генпрокурора до суду?

— Все це буде розглядатись відповідним чином… І зараз я вже не знаю, чи відпустять Саакашвілі протестувальники. Тобто перспективи цієї справи, дуже важливої справи, вони зараз під великим питанням постали.

Читайте также: Соцсети: Луценко против ФБР и за открытый конкурс тайных агентов НАБУ

Яка позиція може бути в цьому конфлікті в основних політичних сил, зокрема, "Самопомочі"?

— Не тільки "Самопомочі", всі, окрім БПП, будуть певним чином підтримувати Саакашвілі, навіть "Народний фронт". Будуть казати про демократію, про закон, єдиний для всіх, певним чином будуть підтримувати Саакашвілі, тому що це послаблює позицію президента, а послабити його позицію хочуть всі — від опозиції до так званих партнерів по коаліції.

Наскільки масовими можуть бути акції в найближчі дні?

— Вони не будуть масовими, вони будуть приблизно такими самими, бо, дійсно, кияни не дуже підтримують цей протест, вони відчувають певну штучність цього протесту, але ці протести будуть більш запеклими, більш рішучими і ескалація гостроти протесту підвищується, тобто можуть бути провокації з обох боків.

Между тем, по словам Дмитрия Разумкова, правоохранителям нужно быть на 120% уверенными, что они смогут доказать в суде свою компетентность в деле против экс-президента Грузии, в том числе и западным партнерам Украины. В противном случае провал дела Саакашвили ударит по всей вертикали власти.

Самое читаемое
    Темы дня