наверх
26.04.202411:12
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Соглашение об ассоциации с ЕС заработает не раньше марта – Томенчук

Европа открывает для украинцев свои границы (783)

(обновлено: )332
Эксперт-международник Ростислав Томенчук в эфире "ГС" заявил, что ратификация соглашения об ассоциации никак не связана з предоставлением Украине безвизового режима.

РИА Новости Украина — радиостанция "Голос Столицы"

Нидерланды начинают ратификацию Соглашения об ассоциации между Украиной и Европейским союзом. Как сообщил премьер-министр Нидерландов Марк Рютте, Совет министров страны уже согласовал текст законопроекта, необходимого для ратификации Соглашения об ассоциации Украина-ЕС. Сначала этот законопроект должен одобрить Государственный совет, затем — палата представителей и сенат.

Как долго продлится эта процедура, и когда же соглашение об ассоциации Украина-ЕС вступит в силу, в эфире радиостанции Голос Столицы спрогнозировал председатель правления

Украинского института международной политики Ростислав Томенчук.

(текст публикуется на языке оригинала)

Читайте также: Безвиз: Украина не готова, Европа беспокойна. Экспертный опрос

Як повинна проходити ратифікація Угоди про асоціацію Україна-ЄС в Нідерландах? Хто, що погоджує і приймає, в якій послідовності?

— Ратифікація відбулася ще раніше, просто цей референдум привів до того, що ішла мова про те, що нідерландська влада повинна відкликати свою ратифікацію Угоди, тобто вони використали інструмент впливу громадськості на державну зовнішню політику. Зараз іде мова про те, що запропонований варіант Нідерландів, тобто варіант прем’єр-міністра підтримали всі інші країни. І цей от варіант прем’єр-міністра зараз буде проходити процедуру всередині Нідерландів, тобто там просто згадано кілька тез, це по суті такий собі документ окремий, і це не йде мова про те, що будуть вноситись зміни в текст Угоди – це дуже важливо для нас, для України, щоб не переглядати сам текст Угоди. Власне, найважливіше питання було в тому, щоб інші держави ЄС погодились на пропозицію Нідерландів і найшли оцей от компромісний момент. Тому, вертаючись до вашого запитання, для того, щоб пройшла вся внутрішня процедура – це стандартна процедура Нідерландів, тобто їхньої законодавчої гілки по суті виконавчої влади, якщо я не помиляюсь, то говорить Сейм, що вони не нижня палата, що вони будуть виносити це можливо в березні, можливо в лютому.

В чому полягає компроміс, якщо текст Угоди змінюватись не буде?

— Тут цікава історія насправді з цим вийшла… Ті пропозиції, які запропонував прем’єр-міністр Нідерландів, не заперечують саму суть Угоди, тобто для Угоди нічого не зміниться. Просто, скажем, Угодою не було передбачено, що ЄС надаватиме війська Україні, яких і так немає в ЄС. Угодою не було передбачено про те, що Україна може стати членом автоматично, якщо підписана Угода. Тобто їм прийшлося продовжити оцю от риторику, яка була в рамках референдуму. Тобто голландці приходили на дільниці і в значній кількості не розуміли, за що вони голосують. Роботи з населенням з приводу роз’яснення суті Угоди про асоціацію з Україною в Голландії не проводилось, тому прем’єру прийшлося продовжувати оцю от риторику, не пояснювати плюси і переваги Угоди про асоціацію,  тобто він сказав у цій заяві і те, що не було передбачено в Угоді, але те, що теоретично може заспокоїти самих голландців, щоб голландці усвідомили, що референдум, на який вони прийшли, і як вони висловилися, дійсно вплинув на рішення влади.

Ще одного референдуму не буде, жителів країни заспокоїли, їхню думку врахували, скажімо так?

— Так, власне, воно так і сталося. Там питання в тому, що ми ставимо на пріоритет: якщо ми ставимо на пріоритет, що нам будь-якою ціною треба, щоб зняли це питання з приводу підвішеного стану Угоди про асоціацію – це одне, а друге може бути пріоритет, щоб там черговий раз не піднімати питання, що Україні не світить це членство в ЄС або ЄС не допоможе Україні. Нас поставили, власне, перед фактом, що пріоритет був обраний в тому, що договір про асоціацію повинен бути запущений, ця історія з Голландією закрита, і ми рухаємось далі. Але ми наразилися на дискусію про те, що от Україні не світить членство, Україні не дається військова підтримка, хоча цього і так не було передбачено, про це і так не йде мова конкретно на переговорах з ЄС і це не передбачено договором про асоціацію.

І що буде далі?

— Річ в тому, що ми – українці, і безпосередньо європейці, не відчують значних змін, в тому, що зміниться після того, коли от усі країни ратифікують. Тобто Угода про асоціацію діє, питання ратифікації – це питання юридичне, тобто коли можна говорити, що Угода діє в повній мірі чи Угода діє виключно в частині зони вільної торгівлі або окремих моментів щодо тарифів, квот і так далі. Тому безпосередньо на практиці ні бізнес, ні громадськість так прямо не відчують великої різниці в тому, чи була вона до кінця ратифікована, чи ні – питання, як то кажуть, в чистоті експерименту.

Питання надання безвізу Україні напряму пов’язано з розвитком теми ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС?

— Немає прямого зв’язку, на папері і на документах немає зв’язку між безвізовим режимом і Угодою про асоціацією. Так само, як немає зв’язку між безвізовим режимом і угодою про відкрите небо, між безвізовим режимом і енергетичним співтовариством, і рядом інших проектів, інших програм і договорів, які є між нами і ЄС. Питання в тому, що могли противники євроінтеграції України, чи могли би євроскептики, чи могли би ультраправі чи ультраліві, чи ті політичні сили, яких підтримує Росія в ЄС, використати аргумент надання Україні безвізового режиму для того, щоб вплинути на непросування питання по Угоді про асоціацію. Образно, якщо уявимо собі ситуацію, що Україні надали безвізовий режим, і голландські ультраправі або певні сили різні, які підтримуються різними сторонами, починали розкручувати це питання у публічному просторі Голландії, і говорити, що все погано – зараз хлинуть до нас трудові мігранти з України, зараз все стане погано, тому що дали 45-мільйонній країні безвізовий режим, і вони зараз всі приїдуть до нас, тобто якби на цьому фоні голландський прем’єр виступив би із заявою, з якою він виступив зараз — з приводу ратифікації Угоди, то можливо, що воно би не сприйнялось позитивно.

Ранее эксперт-международник Виктор Шлинчак в эфире "ГС" заявил, что Украина никак не может повлиять на Еврокомиссию, поэтому безвизовый режим в лучшем случае стоит ожидать к концу весны.

Самое читаемое
    Темы дня