наверх
25.04.202418:06
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

В ЕС не нужны украинские продукты, им свои некуда девать – Марченко

(обновлено: )1512120
Исполнительный директор компании "Агромарс" Алексей Марченко в эфире "ГС" заявил, что запрет экспорта мяса птицы в ЕС носит исключительно политический характер.
Агромарс Алексей Марченко

РИА Новости Украина – Радиостанция "Голос Столицы"

Украина вынуждена приостановить экспорт мяса птицы и продуктов из нее в Европу. Это связано с тем, что в Херсонской области был зафиксирован высокопатогенный птичий грипп. В связи с этим ЕС направил официальное сообщение Государственной службе по вопросам безопасности пищевых продуктов и защиты потребителей о запрете экспорта в ЕС мяса птицы и продуктов из нее.

Также в связи с обнаруженным в Херсонской области птичьим гриппом введен запрет на поставки яиц из этой области в Гонконг. Последствия запрета экспорта продукции в эфире радиостанции Голос Столицы прокомментировал исполнительный директор общества с ограниченной ответственностью "Агромарс" Алексей Марченко.

(публикуется на языке оригинала)

Читайте также: До и после Майдана: рост цен на продукты и услуги

Наскільки небезпечна ситуація з виявленим високопатогенним пташиним грипом в Херсонській області?

– Високопатогенний грип він небезпечний. Але є відповідний перелік заходів, які вживаються в такому випадку і ця ситуація локалізується. Час від часу ця ситуація виникає, і за межами України досить часто.

Зараз, скажімо, тільки в Німеччині зафіксовано такі факти в чотирьох місцях. Але трагедії в цьому нема, життя продовжується, птицю продовжують вирощувати.

Для жителів існує небезпека?

– Ні, для жителів немає ніякої небезпеки, тому що зараз фахівці до кінця встановлюють факт і вживаються заходи щодо локалізації цього захворювання і недорозповсюдження. Це шкідливо чи небезпечно лише для птиці.

Як часто ми стикаємося з таким в Україні?

– В Україні це востаннє було 2008-го року на території Криму. За останні десять років фактів пташиного грипу на території України, крім цього випадку, не фіксувалося.

Експорт птиці з України цього року в період з січня по вересень…

– Дійсно, Єврокомісія заборонила ввезення м'яса птиці, продуктів з птиці до ЄС. Але, чесно кажучи, якщо враховувати, що вони нам раніше дозволяли ввозити 16 тисяч тонн, то це крапля в морі. Це чисто політичне питання.

Я ще раз для себе роблю висновок про те, що ми просто Європі непотрібні. Вони нам обіцяли відшкодувати втрати, пов'язані з втратою ринку в іншому напрямку. Ринку СНД. Вони цього не забезпечили, не дотримали слова і не дали можливість продати до Європи поквотно цю кількість м'яса.

Більше того, я думаю, що Європа зараз веде себе нечемно, оскільки в ЄС на сьогодні зафіксовано немало очагів такого зла, але Україна чомусь обмежила поставки м'яса птиці лише з цих регіонів, лише з цих областей. А для нас Європа взагалі, не зважаючи на те, що ця позиція локальна, обмежила в цілому для України.

Це ще раз підтверджує, що це робиться усвідомлено, ще раз кажу: наша продукція в Європі непотрібна. Вони не знають, де свою дівати. Більше того, вони везуть до нас весь непотріб, тому вони зацікавлені в такій позиції.

Виробники м'яса птиці рахували, які були збитки? І чи були ці збитки в тій краплі в морі, про яку ви говорите?

– Квота в  16 тисяч тонн м'яса птиці, яку має Україна, вона практично вже реалізована. Тобто поточного року ця квота реалізована. Я так розумію, що пташиний грип, тобто ці обмеження будуть зняті, але не раніше ніж за півроку, а можливо, і більше. Після того, як будуть проведені відповідні дослідження, інспекції тощо. Тому в подальшому, на наступний рік, так, це буде певною мірою проблемою.

Але ще раз кажу, якщо комплекс "Агромарс" продає в день, скажімо, 400 тонн м'яса, а Україна має 16 тисяч на цілий рік за кордон, то, звичайно, це дрібниця. Тому суттєво це на економіку підприємств не вплине, але з іншого боку, просто шкода і боляче, тому що ми дозволяємо везти Європі те, що їм непотрібне, в тому числі фарші різні, а вони нам зараз філе заборонили ввозити.

Тому, я думаю, що за цим, швидше за все, стоїть політика, ніж сама проблема, яка виникла.

А чому ми не поставляємо м'ясо птиці в інші країни?

– Поставляємо. Країни Близького сходу, Іран, Ірак, Єгипет і багато інших. Навіть далекі вже не сусіди тощо. Є проблеми, скажімо, що виробники України свого часу втратили ринок країн СНД чи Митного Союзу. За рахунок цього шукаємо зараз інші ринки збуту.

Ранее советник министра аграрной политики и  продовольствия по  вопросам Евроинтеграции Владислава Рутицкая в эфире "ГС" пояснила, почему  квоты ЕС на беспошлинный экспорт сельхозпродукции исчерпываются так быстро, а  также, на какие группы товаров квоты не выбраны.

А директор аграрных консультационных программ Лина Доценко в эфире Голоса Столицы пояснила, с какими проблемами сталкивается отечественный производитель при выходе на рынок ЕС и почему продажа органической продукции в Европу – вопрос не сегодняшнего дня.

Самое читаемое
    Темы дня