наверх
03.05.202410:38
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Нацбанк понемногу теряет контроль - эксперт

Бюджет-2018: в закромах гуляет ветер (210)

(обновлено: )66303
Новые требования НБУ для увеличения прозрачности операций дадут банкам возможность зарабатывать больше, подчеркнут Александр Савченко.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос столицы

Национальный банк ввел новые требования, чтобы увеличить прозрачность операций в банковской системе. Теперь небанковские финансовые учреждения и коммерческие агенты банков должны открыть отдельный счет в определенном банке и обеспечить поступление на него наличных средств в гривне, которые предназначены для дальнейшего перевода.

Для чего эти нововведения необходимы, рассказал ректор Международного института бизнеса, экс-заместитель главы НБУ Александр Савченко в эфире радиостанции Голос столицы.

(текст публикуется на языке оригинала)

Поясніть ці нові вимоги. Навіщо їх регулятор вводить і на що вони направлені?

— Направлені вони, перш за все, на те, щоб зручно було вести облік для компаній, які займаються переказами грошових коштів в національній валюті. Тобто якщо раніше ця компанія відкривала рахунок в комерційному банку і займалась як переказами грошей, так і іншими операціями, в тому числі торгівельними, інвестиційними, то зараз НБУ вимагає від них відкрити окремий рахунок і тільки з цього рахунку робити грошові перекази. І тоді НБУ зможе дивитись на це і відображати рух коштів навіть в своєму балансі. Тому що НБУ вимагає від банків щоденного бухгалтерського обліку і тоді він буде бачити кількість грошей, які циркулюють, по суті, поза банківською системою через комерційні структури. Для людей нічого не зміниться, а для контролю над грошовими переказами це буде корисно і тому можна, в принципі, вітати таку дію НБУ. Але підкреслюю, вона носить технічний характер і не зачіпає інтереси людей і навіть бізнесу.

Тобто людей це не стосується зовсім?

— Так. Це стосується не людей. Люди можуть перераховувати кошти іншій людині зі своїх рахунків. Мова йде про бізнес, про юридичні особи і тепер, щоб бізнес робив перекази грошові на регулярній основі, від нього вимагають відкрити окремий рахунок. Можна вважати, що це демократія, можна вважати, що це контроль. Бог в деталях. Давайте подивимось за практикою такої діяльності, тому що дуже важко зараз робити оцінку. Головне, що це все носить технічний характер, але банки будуть більше заробляти, тому що відкриття рахунку — це гроші, закриття рахунку — це гроші. І тут я можу сказати, що НБУ втрачає контроль за комерційними банками, які, наприклад, можуть приймати грошові кошти, банкноти. Вони вважають, наприклад, що вони трошки пошкоджені. Це стосується і гривень, і доларів, і євро і створюють величезні незручності клієнтам. Тут НБУ має виступити як агент людей за контролем над послугами комерційних банків, якщо ми кажемо про людей.

Зараз наскільки прозорі операції в банківській системі?

— Просто НБУ не може відслідковувати всі операціями. Це тільки у нас, в Росії, в Білорусі банки здають кожен день бухгалтерську звітність і ще здають тисячі інформаційних файлів. Контролювати це, аналізувати це НБУ не може і тому це видимість контролю. Тобто за деревами вони не бачать лісу. І тому я вже давно радив би, щоб наші комерційні банки перейшли на місячну фінансову звітність, а в Європі це квартальна бухгалтерська звітність і тоді НБУ вибирав би для себе ті ділянки, які, дійсно, небезпечні для фінансової стабільності чи для прозорості ведення операцій, а не намагався контролювати все. Коли ти контролюєш все, ти не контролюєш нічого. Це така порада.

Є ще одне нововведення НБУ. В листопаді НБУ розширив можливості бізнесу з репатріації дивідендів. Що це означає?

- На жаль, за останні три роки НБУ для того, щоб не було виходу валюти з України, зробив таку операцію як заборона виводити дивіденди. Хотів би сказати, що це дуже сильно зашкодило іміджу України, миттєво припинились прямі іноземні інвестиції, тому що який дурень буде інвестувати в Україну, коли він не може вивести дивіденди і тоді розплодились нелегальні операції по виводу дивідендів. Це через експортні, імпортні операції і тому можна вітати, що НБУ поступово відмовляється від адміністративно-командних заходів регулювання валютного ринку. Окрім шкоди, нічого корисного не було. Я рекомендую взагалі відмовитись від таких заборон. Чесно зароблені кошти кожен інвестор має право виводити за кордон. У нас виходить парадокс. На руках у населення 90 мільярдів доларів. Комерційні банки через те, що їм заборонили кредитувати у валюті, бізнес також, імпорт, наприклад, заборонено кредитувати у валюті, вони не беруть долари, євро на свої рахунки, платять 0% чи 1%, а у людей 90 мільярдів і людям забороняють відкривати рахунки за кордоном і в той же час уряд позичає за кордоном три мільярди під 6,375%. Це чемпіон світу. Ми спекулянтам валютним за кордоном платимо, по суті, 6,4%, а в той же час люди не можуть класти гроші в банки і заробляти 5-6%. Це абсурд.

Була пропозиція стосовно вилучення обігових дрібних грошей, копійок.

— Це правильний захід. Я уже агітую за нього декілька років. Є економічний закон: коли ціна виготовлення монет більша їх номінальної вартості, вони пропадають. Це ви витрачаєте гроші даремно. Україна витрачає на карбування монет майже 100 мільйонів гривень на рік і, уявляєте, більша частина монет просто викидається чи використовується не за призначенням. І тому ця операція тільки дасть можливість зекономити державі біля ста мільйонів гривень. Це гроші, які підуть в дохід і будуть використані за призначенням. Це перше.

Друге. Давно вже я пропоную копійки назвати шагами. Це була історична помилка. На жаль, я не встиг довести до кінця справу впровадження українських грошей і замінили назву шаги українських монет на копійки. Тому така і ціна української валюти копійчана стала. Це треба зробити. Більш того, треба деякі банкноти уже зробити у вигляді монет. Це стосується однієї, двох, п'яти і десяти гривень. Це вже треба випускати як монети і це ще б дало можливість зекономити мільйонів сто. В сумі 200 мільйонів гривень ми можемо зекономити тільки через раціоналізацію грошового готівкового обігу.

А що треба для того, щоб постійно не друкувати нові гроші?

— Це вже ви забагато хочете, щоб ми почали реформи, збили інфляцію, припинили девальвацію. Бачите, на жаль, 26 років ми живемо і інфляція з девальвацією стали нашими супутниками. Я в дива не вірю і тому давайте підстроюватись під тих чиновників, яких ми маємо. Це такі люди, які, в принципі, поки що не здатні проводити адекватні економічні, монетарні, фінансові реформи, але все одно життя іде і треба мінімізувати наші витрати.

Які шанси, що це буде прийнято?

— Шанси великі. Це раціонально. Якщо це не робиться, я б вимагав компенсацію від чиновників, чому ми втрачаємо 100 мільйонів, друкуючи, карбуючи банкноти і монети, які не використовуються.

Читайте также: Что бюджет грядущий не учел? Курс доллара, инфляция, госдолг

Ранее эксперт по вопросам финансов Василий Горбаль заявлял, что ужесточением финмониторинга НБУ загоняет банковские операции в тень.

А юрист Ростислав Кравец отметил, что блокирование «сомнительных» платежей в банках — разбой на уровне государства.

Самое читаемое
    Темы дня