наверх
28.04.202417:25
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

За литовское оружие Украина рассчитается не деньгами — эксперт

(обновлено: )90301
Возможность разрабатывать военные проекты со странами Балтики для Украины важнее, чем деньги, считает Игорь Козий.

РИА Новости Украина — Радиостанция "Голос Столицы"

Литва может передать Украине вооружения на общую сумму в два миллиона евро. Об этом говорится в проекте постановления Минобороны этой страны.

В частности, Украине могут быть переданы более семь тысяч автоматов Калашникова, почти два миллиона патронов, более 80 пулеметов, несколько минометов и противотанковое оружие. Сейчас проект постановления правительства Литвы направлен на рассмотрение Министерству финансов и МИД страны.

О военной помощи от Литвы высказался в эфире радиостанции Голос Столицы эксперт Института евроатлантического сотрудничества Игорь Козий

(текст публикуется на языке оригинала)

Це литовське озброєння на суму в два млн євро — це продаж чи подарунок? 

— Це цікаве питання, однозначно цікаве. Все буде залежати від того, як буде підписано угоду і проведено відповідну домовленість. Однозначно, що жодна країна не зацікавлена просто дарувати. Разом з тим, Україна має не просто гроші, Україна має можливості спільно з балтійськими країнами організувати певні проекти, які треба організовувати. Так що, я сподіваюся, що питання безпосередньо до грошей не дійде.

Зараз Міноборони наводить деякі дані стосовно перспективи надання чергової партії зброї для ЗСУ Вільнюсом Києву. Це вперше Литва передає Україні зброю?

— Такі речі, як правило, серйозно не афішуються, сподіваюсь, що військово-технічне співробітництво з балтійськими країнами у нас давно налагоджено і існують перспективи тих проектів, які дозволять «Укроборонпрому» серйозно займатися своєю справою, а не розпродавати те, що після певного перефарбування і певного удосконалення, не модернізації, а удосконалення. Ми потребуємо новітніх технологій, новітньої зброї. Наприклад, під час останньої виставки було принаймні в ескізному варіанті запропоновано створення надзвукової, тобто гіперзвукової, фактично, ракети, що дало б дуже великі можливості, і я думаю, що за цим перспектива теж є.

Литва продає нам старі зразки, які вже самій їй непотрібні. У нас настільки сутужна ситуація зі зброєю, що ми купуємо це?

— Я не хочу до кінця бути впевнений відносно такої зброї. Боєприпаси однозначно нам потрібні, незалежно від того, до якої зброї. Що стосується тих зразків озброєння, які передаються, іноді в ЗМІ показують навіть використання кулеметів часів Першої світової війни. Мається на увазі кулемет «Максим». Тобто це саме по собі про щось каже. Ясно, що свого часу склади, які зберігали стрілецьку зброю, розпродавалися, ясно, що використовувалося в цьому, як правило, застаріле озброєння.

А що стосується позицій Литви, то тут абсолютно ясно: вона планує модернізувати власні збройні сили, їй автомати Калашникова вже непотрібні, вона переходить на інші стандарти, натівські, які дозволять їй використовувати більш сучасну зброю. Тому Україні в цьому процесі треба однозначно не відмовлятися. Але не грошима розплачуватися, а спробувати розплатитися створенням спільних технологій, спільних підприємств, які б дозволили Україні рухатися в напрямку НАТО, до повного членства. А Литві просто розвивати власну оборонну промисловість для захисту власних територій.

Читайте также: Вопрос на $47 млн. Американские деньги на покупку оружия Украине

Які країни ще у нас, починаючи з 2014 року, здійснювали безоплатну допомогу озброєнням Україні?

— Крім того, що офіційно публікує шведський інститут, як правило він публікує все це за минулий рік, я не хочу давати інших коментарів. Тому що питання продажу озброєння повинно правильно розглядатися в сучасних умовах гібридної війни. Тому до цього треба правильно підходити. Що стосується  заяви міністра оборони Полторака, ви самі почули в ній відповідь. Тобто це вже не перший раз і фактично Україна повинна це цінувати і розвивати, поширювати взаємовідносини з державами-партнерами, які нам дозволяють витримати весь тягар цієї війни.

Чи є якісь зрушення в напрямку запуску підприємства з виробництва власних патронів?

— Я думаю, що це питання ви задали точно не на адресу, це у нас є великий секретар РНБО, настільки великий, що він може іноді і забути проінформувати нас про те, що зроблено. А про те, що планується, воно інформується з такими гаслами і рупорами, що вже і не знаєш, що у нас дійсно зроблено, а що тільки планується.

Яка долі рішення американської ради нацбезпеки про виділення Україні грантового пакету у розмірі 47 мільйонів доларів на купівлю оборонної зброї американського ж виробництва?

— Ми ж, в принципі, всі знаємо, що остаточне рішення в цьому питанні повинно бути за президентом США. Що стосується парламентської частини Конгресу, то там це повністю опрацьовано, тобто питання повністю залишається тільки за президентом США.

Ранее военный эксперт Олег Жданов рассказал, когда Украине стоит ждать летального оружия от США.

А бывший советник министра обороны Украины Анна Коваленко отметила, что у власти есть очень серьезные недоработки с поставками вооружения на Донбасс.

Самое читаемое
    Темы дня