наверх
30.04.202420:07
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Что будет с Донбассом без помощи ООН? Опрос экспертов

Миротворцы в Донбассе: надежда на перемирие (623)

(обновлено: )171237
Замминистра Георгий Тука заявил, что продовольственная программа ООН на Донбассе была важной частью помощи, и без нее будет сложно обойтись, а эксперт-международник Анна Шелест считает, что Украина выпала из приоритетов ООН по предоставлению помощи.

Радиостанция Голос столицы     

Всемирная продовольственная программа ООН прекращает предоставлять продовольствие и другую гуманитарную помощь пострадавшим в результате боевых действий на Донбассе. Сообщается, что причина такого решения — недостаток финансирования этой программы. Впрочем, деятельность на востоке Украины будет продолжена в ограниченном режиме как минимум до середины 2018 года.

Ранее координатор чрезвычайной помощи ООН Марк Локок заявлял, что Украина оказалась в числе стран, наряду с Афганистаном, Эфиопией, Ираком и Мали, где наблюдается незначительное улучшение гуманитарной ситуации.

Это решение ООН в эфире радиостанции Голос столицы прокомментировал заместитель министра по вопросам временно оккупированных территорий и внутренне перемещенных лиц Георгий Тука.

(текст публикуется на языке оригинала)

Як ви ставитесь до такого рішення ООН, і чи добре буде після такого рішення?

— Тут справа в тому, що ніякого рішення не відбулось. Просто продовольча програма вичерпала всі ті ресурси бюджетні, які були виділені в цьому році на діяльності цієї організації. Мова не йде про те, що якесь рішення прийняте і припинено фінансування, але, на жаль, що треба зауважити, що тенденція така зберігається по всьому світі. З одного боку, зменшується надходження з боку донорів, з іншого боку, на жаль, за останній час збільшилась кількість потреб. Це і екологічні лиха, і повені, і землетруси, і збільшилась кількість людей, які безпосередньо страждають від військових дій по всьому світі. Тому тут одна подія накладається на іншу, і тому, на жаль, відбуваються такі негаразди.

Наскільки значущою була ця допомога?

— Для нас, в принципі, в нашій ситуації будь-яка допомога важлива. Я вам скажу відверто, що коли я перший раз на Луганщині побачив, як міжнародні наші партнери розвозять, наприклад, цих каченят маленьких, для мене це було дивом дивним, я не знав про існування такої програми. Виявляється, є така програма, чудово працює і по селах, які розташовані вздовж лінії зіткнення, розвозяться ці каченята, безкоштовно роздаються людям, щоб люди мали можливість якось виживати. І не просто каченят, а й корм для їх зростання надається, надається насіннєва картопля, взимку надається або вугілля, або дрова для опалення, тобто, в принципі, це досить важлива частина допомоги.

Є якась програма, що здатна замінити це?

— Чесно кажучи, немає такої програми на державному рівні.

Як впораємось?

— Я сподіваюсь, що і два місяці — це фактично грудень і січень, є певні запаси палива для приватних будинків, які будуть в цей час розвозитись. Що стосується питної води, то тут все завантаження на себе прийме ДСНС. Я думаю, що наші рятувальники з цим абсолютно спокійно впораються. Я думаю, що на початку березня, коли буде затверджена нова бюджетна програма на наступний рік ООН, потім з'являться нові ресурси і допомога буде надходити.

Також рішення про припинення програми ООН щодо надання гуманітарної допомоги на Донбасі в ефірі "ГС" прокоментувала експерт-міжнародник Ганна Шелест.

Що для вас це рішення означає?

— Дійсно, в ООН саме в цій програмі, яка відповідає за ці питання, були останнім часом фінансові проблеми, тобто вони відверто про це сказали, і тут давайте говорити, що вони опікуються багатьма районами світу, не тільки зонами конфлікту, а де є засуха або інші стихійні лиха, і це дуже велике навантаження на цю організацію постійне. На жаль, коли є питання обмежених ресурсів, вони вимушені обирати певні пріоритети. Теоретично вони сказали, що в них є зараз певний бюджет до літа 2018 року. Це те, чим вони можуть більш-менш оперувати. Це невеликі кошти, але все ж таки це йде з різних джерел, тобто, мабуть, зараз, коли вони побачили таку різку обмеженість, вони будуть звертатись до національних урядів певних держав для наповнення бюджету, для того, щоб ті програми і ті зобов'язання, які вони на себе брали, вони почали заповнювати з екстра-коштів, якщо можна так сказати, тому що будь-який уряд може додатково виділяти кошти. Тому Україна в даному випадку, я думаю, що випала з певних пріоритетів, тому що, якби цинічно це не звучало, але завжди їм доводиться порівнювати ситуації. Якщо ми порівняємо ситуацію з конфліктами в певних африканських країнах, то там набагато більш складна ситуація чи там в Сирії, ніж в Україні, тому вони віддають пріоритети цим країнам.

Читайте также: Донбасс готовится к масштабным военным действиям

Георгій Тука розказав, на які статті йдуть ці кошти, і що немає чим замінити ці їх. Є перспектива на інші програми?

— Немає чим замінити через те, що планували і розраховували, що буде цей бюджет, тут зрозуміла логіка його, тому що це певним чином неочікуване рішення. Сподівалась сама організація, коли давали ці зобов'язання, що ситуація буде інакша. Дійсно, зараз буде акцент на інших донорів. Це може бути допомога як окремих країн, які постійно надають, але тут буде цільова, якщо можна сказати, тобто конкретний запит, на що це може бути, від інших міжнародних організацій, тому що не тільки «Фауна» дає таку допомогу. Це можуть бути і фонди благодійні, наприклад, в різних країнах, які також час від часу опікуються такими питаннями, тобто в даному випадку це тепер і до Міністерства з окупованих територій, наскільки вони працюють і диверсифікують, тобто коли вони будуть планувати на наступний рік, то неможливо, як кажуть англійці, класти яйця в один кошик. Коли плануються такі програми, краще мати різні джерела фінансування, максимально шукати додаткові кошти.

Напомним, политолог Руслан Бортник считает, что "нормандский формат" деградировал, и достичь прогресса в завершении конфликта на Донбассе можно, лишь увеличив количество переговорщиков.

Самое читаемое
    Темы дня