наверх
04.05.202407:39
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Показания Януковича могут использоваться против него самого – юрист

Суд о госизмене: Порошенко дал показания по делу Януковича (772)

(обновлено: )333
Юрист Анна Маляр в эфире "ГС" пояснила, что допрос Виктора Януковича будет проведен согласно украинскому законодательству, но результат прогнозировать невозможно.

РИА Новости Украина – Радиостанция "Голос Столицы"

В пятницу, 25 ноября, состоится видеодопрос экс-президента Виктора Януковича. Освещать это событие аккредитовались около трех сотен представителей СМИ.

Беглого президента допросят в качестве свидетеля по делу расстрелов на Майдане. Сам Виктор Янукович в это время будет находиться в зале районного суда Ростова.

Чтобы допросить экс-президента в формате конференцсвязи, Министерство юстиции направляло документы в Россию дважды. О разрешении на это стало известно 22 ноября.

Можно ли полученные таким образом показания официально приобщить к материалам уголовного дела, в эфире радиостанции Голос Столицы пояснила юрист, адвокат Анна Маляр.

Читайте также: Безвиз как миф, допрос Януковича и "шатание" НБУ. Мнение политолога

(Публикуется на языке оригинала)

Така процедура допиту – у вигляді відеоконференції матиме юридичні наслідки? Чи передбачена вона українським КПК, якщо допитуваний – за межами країни?

– Безумовно, це все в межах закону, тому що, не забудьте, що він буде знаходитися не будь-де, а саме в приміщенні суду в Ростові, тому це абсолютно дозволяється нашим законодавством, і я сподіваюся, що завтра не буде несподіванок, і ми нарешті побачимо цей допит.

Спікер Андрій Парубій заявив, що під час відеозв’язку слідчі мають зачитати звинувачення Віктору Януковичу. Це законно?

– Абсолютно. В нас по закону дозволяється і заочне провадження, і дозволяється мати зв'язок у виді відеозв’язку, і повідомляти, відповідно, певні дані підозрюваному  у такий спосіб.

Яким чином суд упевниться, приміром, що це сам Віктор Янукович, а не його двійник?

– Справа в тому, суд, в якому він буде знаходитися, підтверджує, по-перше, цей момент. По-друге, очевидно, є така процедура. Я не думаю, що настільки можна обдурити слідство, і там буде людина, яка не є Януковичем.

По-перше, я думаю, що буде можливість і документи побачити, і там можуть бути представники України, приміром, з посольства, які будуть це підтверджувати. Я думаю, що це вже занадто конспірологічна теорія, що буде двійник.

Деякі експерти вважають, що такий відеодопит допоможе Віктору Януковичу у знятті з нього санкцій. Тобто під час допиту буде встановлено його місце проживання,  зникне необхідність у міжнародному розшуку, і це стане підставами для оскарження санкцій. Це так?

– Не все так просто. І санкції накладені на нього не тому, що не було відомо його місце проживання, а тому, що щодо нього є небезпідставне обвинувачення. І там у декілька етапів відбувалася подача інформації про наших підозрюваних.

На першому етапі, справді, коли Україна просила накласти санкції, то вона подавала лише власні підозри без належних доказів. І, власне, через це з деяких дуже гучних наших підозрюваних відомих регіоналів були з рештою зняті санкції.

Але щодо тих, по яких Україна надала відповідну доказову базу, там санкції тривають.

Чи ці свідчення можна буде використати в кримінальній справі проти самого Віктора Януковича?

– Безумовно, їх можна використати на законних підставах і винести заочне рішення. І, до речі, це буде означати, що, відповідно до міжнародних угод України з іншими державами про співпрацю у кримінальному провадженні, йому дуже складно буде покинути територію Росії, тому що його затримають і передадуть Україні.

Як свідчення Віктора Януковича допоможуть завершити розслідування розстрілів на Майдані?

– Я не була свідком, що там відбувалося під час Майдану в кабінеті Януковича, але думаю, що він абсолютно точно знає, хто це зробив, з яких мотивів, там підставили його, не підставили, чи це він давав ці команди. Тобто він точно знає, що відбувалося. І він прийняв рішення про втечу саме тому, що він розумів, що відбувається, і хто що робив, і хто за що, зрештою, понесе відповідальність.

Якось прогнозувати, що він скаже, просто неможливо. Тому що він може сказати правду, може збрехати, може розповісти, приміром, про участь у цьому людей, які зараз знаходяться при владі. Все може бути.

Ранее адвокат семей Небесной Сотни Виталий Титич в эфире "ГС" заявил, что допрос Виктора Януковича в режиме видеоконференции не будет иметь значения для судебного следствия.

Самое читаемое
    Темы дня