наверх
23.04.202417:54
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

В гарантированную сумму вкладчикам банков-банкротов закралась проблема

Лопнуло терпение. Вкладчики банка "Михайловский" вышли на Майдан (191)

(обновлено: )66001
Существуют мошеннические схемы по завладению средствами Фонда гарантирования вкладов, когда человек даже не знает, что на него оформлен счет в банке, сообщила замдиректора-распорядителя ФГВФЛ.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

Фонд гарантирования вкладов физических лиц основан с целью защиты прав и законных интересов вкладчиков банков.

По состоянию на 1 декабря 2017 года общая сумма средств, аккумулированных Фондом гарантирования вкладов физических лиц, составляет 14,6 миллиардов гривен.

Общая сумма средств, полученная вкладчиками банков, которые были переданы в управление фонда после вступления в силу Закона Украины "О системе гарантирования вкладов физических лиц", в рамках выплаты гарантированного возмещения по состоянию на 1 декабря 2017 составила 87 705,6 миллионов гривен.

Читайте также: По принципу домино. Сколько банков обанкротятся до конца года

Все банки, у которых есть банковская лицензия, являются участниками Фонда, кроме АО "Ощадбанк".

С 1 января 2017 гарантии Фонда гарантирования распространяются на физических лиц, в том числе физических лиц-предпринимателей.

Что нужно знать вкладчику для того, чтобы в случае банкротства банка получить гарантированное возмещение, в эфире радиостанции Голос Столицы рассказала заместитель директора-распорядителя Фонда гарантирования вкладов физических лиц Наталья Рудуха.

(текст публикуется на языке оригинала)

Які умови маємо обов'язково виконати задля того, аби українець співпрацював з Фондом гарантування вкладів? І якщо є на те певні умови, отримав те, що йому гарантовано нашим законодавством? 

— Так, дійсно, бувають такі випадки, коли клієнти не приносили кошти до банку, але намагаються отримати. Але наразі я хочу повідомити і розказати всім фізичним особам, які розміщують свої кошти в банках, і щоб вони не турбувалися, як вони можуть отримати кошти у разі, якщо банк буде визнано неплатоспроможним. Після прийняття рішення, що банк неплатоспроможний, не може вже розраховуватися з клієнтом, всі знають, що свою гарантовану суму фізичні особи та підприємці можуть отримати.

Підприємці теж? Там є певна черга? 

— Так. Вже виплачується не тільки, протягом 2017 року не тільки фізичним особам, а й фізичним особам-підприємцям. Гарантована на сьогодні сума — це 200 тисяч гривень. Невелика, але вона гарантована.

Невелика, можливо, для певного підприємства, але для звичайної людини 200 тисяч гривень — досить значна сума? 

— Дійсно, але ця сума не змінювалася з початку 2012 року. І тоді це складало, ми розуміємо, було, курс був сім, і якщо перевести в доларовий еквівалент, і ціни, які були у нас в магазинах, то на сьогодні це вже невелика сума. Ця сума встановлена законом, і закон може змінити виключно ВР. І це повинно бути передбачено бюджетом і фінансуванням. Для того щоб отримати такі кошти, в сумі, що не перевищує 200 тисяч гривень, ця сума включає і сам вклад, і нараховані відсотки, на день виведення банку з ринку. Тобто якщо казати простою мовою, це тимчасова адміністрація. Коли вже керівництво банком приймає Фонд, нараховуються всі відсотки, і після цього вже відсотки не нараховуються, і виплачується до 200 тисяч гривень. 

Щоб отримати такі кошти, Фонд формує реєстри, і не пізніше 20 робочого дня після введення тимчасового адміністратора вже розпочинаються виплати. Тобто не турбуйтеся, ви приходите до банку-агента, приносите виключно паспорт й ідентифікаційний код, якщо ваша реєстрація — це Україна, крім територій, які тимчасово окуповані, паспорт, ідентифікаційний код, і вам цього достатньо. І в той же день, коли ви звернулися до банка-агента, вам повинні виплатити всю суму.

Навіть в день звернення? 

— У день звернення.

А повинні і обов'язково виплатять — це різні речі в даному випадку? 

— Вони повинні обов'язково виплатити. Якщо у клієнта є якісь проблеми, наприклад, банк-агент каже: приходьте завтра, в нас внутрішньою політикою передбачено замовити кошти, завтра приходьте або через тиждень. Потрібно дзвонити на гарячу лінію Фонду гарантування, і буде моментальна реакція. І в нас були такі випадки, і банки-агенти знають, що якщо вони так будуть робити більше, ніж два-три рази, ми їх просто виключимо із списку банків-агентів. 

Як формуються реєстри? Фонд дізнається, кому ліквідований банк винен гроші, на основі тих документів, що є в банку? 

— Так. Для того щоб отримати реєстр, заходить тимчасовий адміністратор, складається комісія, і вона перевіряє всі залишки на рахунках всіх фізичних осіб. Перевіряє, щоб відповідно до договору, і сума відповідала, і після цього складається такий реєстр. 

На нього йдуть ці 20 робочих днів? 

— Так. Протягом 20 робочих днів. Дійсно, є операції, які потрібно доглядати ще більш тривалий час. Це стандартні операції, коли за 2-3 дні, за місяць або за 3 місяці несподівано гарантована сума і вкладників стає в три рази більше.

Таке бувало? 

— Це практично у всіх банках буває, тому що люди намагаються якось спасти свої кошти, якщо в них було більше гарантованого. Але перевіряються законність таких операцій. Чи є підстави? Чи є первинні документи? Чи дійсно вкладник був в цьому банку, в касі, вносив такі кошти? Чи вкладник взагалі знає, що в нього є такий вклад. Тому що в нас буває таке, що звертається адвокат, каже: вкладник має право на такі кошти. А потім ми з'ясовуємо, дзвонимо вкладнику, він каже: як, в мене є вклад? 

Це якась схема шахрайська? 

— Це шахрайські схеми, так: заволодіння коштами Фонду гарантування. На жаль, це зустрічається особливо в перших банках, які були, виводилися з ринку. На сьогодні вже в останніх банках таким не займаються, тому що знають, що все одно такі кошти не будуть виплачені, тому що буде заводитися і кримінальна справа по шахрайських діях. Але по старим банкам ще тривають такі судові справи. І Фонд реагує на такі операції.

Різні бувають випадки, іноді може адвокат звернутися, людина не знала, забула. Рішення щодо виплати чи невиплати вже приймається в судовому порядку? 

— Якщо у Фонду є підстави визнати такі вклади недійсними, то єдиний шлях отримати такі кошти — довести в суді. Але і суди розглядають виключно первинні документи. Тобто або касові документи, або договір. Вони не розглядають так звану операційну частину. Наприклад, за 10 хвилин залучили 100 вкладів, один касир. Як ви вважаєте, це можливо? Ні, не можливо. Тому що середня сума вкладу — 170 тисяч, перерахувати 170 тисяч на самій найкращій машинці, яка існує, одному вкладнику — це буде 2,5 хвилини. Ми це засікали. А коли за 10 хвилин у вас 200 вкладників перерахували таку суму, це неможливо фізично.

Читайте также: "Драконовские" законы: нынешняя власть втрое переплюнула попередников

Але коли суди розглядають такі справи, вони не звертають увагу про те, що вкладника фактично не існувало. Тому що така кількість вкладників не могла звернутися до банку і розмістити такі вклади. А коли вночі залучаються вклади, і суди розглядають такі справи, і деколи приймають рішення, що на користь вкладника. Так, є договір, він вкладник. По таких вкладниках ми на користь вкладників отримуємо рішення суду. Ми виконуємо рішення суду. Але ми починаємо процедуру заведення кримінальних справ про шахрайські дії, тобто в нас є підстави доказати, що це неправомірна операція, в нас є всі факти, ми вилучаємо з системи всі ознаки шахрайських дій, і вже правоохоронні органи займаються такими шахрайськими діями, арештовують рахунки і не дозволяють нам виплатити гарантовану суму.

Напомним, ранее экс-член наблюдательного совета "ПриватБанка" Виктор Лисицкий заявлял, что власть не пойдет на противостояние с миллионами вкладчиков "ПриватБанка". Также он подчеркнул, что к формированию сумасшедшей суммы плохих активов "Привата" привела политика НБУ, который не контролировал ситуацию в банке и использовал устаревшую методику оценивания. 

Самое читаемое
    Темы дня