наверх
18.04.202418:45
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Политолог: Саакашвили это айсберг, а Луценко - "Титаник"

Жесткая депортация Саакашвили: что дальше? (963)

(обновлено: )136452
Политического будущего у Саакашвили в Украине нет, поскольку заинтересованность к нему сейчас — показатель не его личного рейтинга, а реакция людей на действия власти, подчеркнул Алексей Якубин.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы 

Генпрокуратура вызывает на допрос лидера партии "Движение новых сил" Михаила Саакашвили. Повестка о его вызове обнародована на сайте ГПУ. 

В ней сказано, что Саакашвили вызывают на допрос в качестве подозреваемого в уголовном производстве по признакам совершения ряда уголовных преступлений на 18 декабря.

Читайте также: Почему Порошенко избегает прямого диалога с Саакашвили? Мнение эксперта

Придет ли Михаил Саакашвили на допрос, и как расценивать этот шаг со стороны Генпрокуратуры, в эфире радиостанции Голос Столицы спрогнозировал политолог Алексей Якубин.

(текст публикуется на языке оригинала)

На вашу думку, про що може свідчити такий крок зі сторони ГПУ?

— Я думаю, що це спроба генпрокурора якимось чином владнати цю ситуацію, пов’язану з рішенням суду щодо того, що звинувачення, які висувала ГПУ, виходить, суд їх відкинув, і зараз ГПУ в такому складному стані, тому що, з одного боку, потрібно якимось чином виправдати свою попередню стратегію, що ГПУ готувала звинувачення, що воно було якісно зроблено. Із іншого боку, потрібно якимось чином відійти від того публічного скандалу, який відбувся зараз, насправді значним чином він підкосив імідж того ж генпрокурора Юрія Луценка. Тому, я думаю, що це спроба ГПУ обрати нову стратегію по роботі із Саакашвілі, тобто якщо це не вдалось зробити, власне кажучи, з нахрапу, спроба тепер, скажімо, надавити, повпливати на Саакашвілі за допомогою різних юридичних речей — викликаючи його, наприклад, до ГПУ, розуміючи, що з високою долею ймовірності він може не прийти в ГПУ, але ми бачимо, що це робиться навмисно в понеділок, тобто, щоб подивитись, якою буде чисельність людей на мітингу на вихідних, а потім, розуміючи, що він не буде приходити в ГПУ, зрештою вийти на якесь інше рішення. 

Я думаю, що ми маємо розуміти, що зараз питання Саакашвілі – це, в першу чергу, відповідальність генпрокурора Луценка. Для нього це може виявитись тим айсбергом, який насправді Луценко може не пережити на посаді генпрокурора, я вже не кажу про його подальші політичні амбіції. 

Це замовлення Луценку, чи, якщо це справа честі, то де Саакашвілі перейшов саме йому доріжку?

— Я думаю, що тут справа в тім, що тут не те, що Саакашвілі перейшов доріжку Луценку, просто Луценко був відповідальний за цю своєрідну операцію проти Саакашвілі, і, наскільки я розумію, президент деякою мірою дистанціювався від цієї ситуації, тобто президент не хоче на себе брати негатив, пов'язаний з цією ситуацією, хоча ми розуміємо, що, за великим рахунком, Луценко діяв в межах вказівок, отриманих на Банковій. Але зараз персонально виходить, що Луценко виявився мішенню, тобто, наскільки я навіть розумію, Банкова розглядає варіант, що якщо скандали з Саакашвілі продовжаться, продовжаться скандали з НАБУ, в подальшому просто напросто можливо навіть замінити Луценка. Тобто я не виключаю, що, можливо, сам Луценко в даному випадку готовий йти до кінця, розуміючи, що така перспектива в нього може бути щодо його заміни, скажімо так, на більш прийнятного генпрокурора для Заходу. 

Спочатку Саакашвілі ніяк не могли затримати, потім затримали, і врешті-решт відпустили. Як ви прокоментуєте цю всю історію? 

— Насправді тут, якщо розбиратись з точки зору різних процедурних аспектів, мені здається, тут порушення на порушенні, тобто, якщо глибше копати, порушення взагалі було запрошувати Саакашвілі, давати йому паспорт, порушення було потім відбирати, порушення були ці речі, пов’язані на кордоні, спроба затримати, звинувачення, які ми чули з вуст генпрокурора вже з таким однозначно оціночним вироком, хоча генпрокурор – це не суд. Мені здається, що тут багато порушень з точки зору процедур, тому рішення буде шукатись в політичній площині. Наскільки я розумію, влада не відмовилась від плану щодо депортації Саакашвілі, і ми знаємо, до цього обговорювалась тема, пов’язана до різдвяних свят. Власне кажучи, поки що, мені здається, навряд чи влада буде готова змінити цю стратегію. Можливо, ця спроба Саакашвілі тепер запрошувати в ГПУ, фіксувати його неявку може в подальшому стати одним із таких тримерів для того, щоб сказати: бачите, Саакашвілі і так порушував виклики в ГПУ, тому його ми маємо депортувати, тому що він злісний порушник, який не дотримується вимог. 

Читайте также: Тренд дня: страну захватили "панамская шайка" и "зоократы"

Саакашвілі впевнено поводився на суді, нібито маючи інформацію, як все може закінчитись. Якщо він прийде на допит, потім на ще один, чим далі може це закінчитись?

— Саакашвілі теж, скажімо так, він отримав певні дивіденди від ескалації цієї ситуації. Саакашвілі вже наперед заявив, що він не визнає діяльність ГПУ і генпрокурора як чесними, як такими, що були орієнтовними на докази, тобто він це розглядає як в спробах виключно або особистої помсти, або політичних речей. Тому, я думаю, що Саакашвілі продовжить цю лінію, тобто він буде, можливо, свідомо в подальшому теж ігнорувати ці виклики, кажучи, що вони побудовані на безпідставних речах, які вже відкинув суд, відповідно, чому він має слідувати цим речам. 

А для влади було б вигідно, щоб він прийшов на допит, чи навпаки?

— Я думаю, що насправді для влади це було б дещо незвично, тому що, мені здається, що влада зрозуміла, що стратегія, яка була обрана до цього, тобто стратегія бурі і натиску щодо Саакашвілі, вона виявилась хибною. Тепер влада хоче погратись в більш довгу стратегію, тобто займатись паралельно, наскільки я розумію, різними речами, пов’язаними із дискредитацією Саакашвілі, з одного боку, а, з іншого боку, вичікувати коли ця хвиля спаде і можна буде підібратись до Саакашвілі навіть з точки зору різних процедурних моментів, тобто накопичувати такі порушення, фіксувати їх і пізніше пред’явити самому Саакашвілі. В цілому, наскільки я розумію, вчорашні події для влади певним чином теж виявились Рубіконом, тобто владі зрозуміло, що стратегія, яка до того обрана, не діє, і навіть ми сьогодні чуємо заяви того ж генпрокурора, який говорить: це ж рішення суду, це ж показник того, що у нас працює демократія, але він чогось не говорить, що це показник того, що зібрані докази були неякісно зібрані, якщо суд прийняв таке рішення, і навіть не прийняв рішення щодо введення елементу запобіжного заходу щодо Саакашвілі. 

У Саакашвілі є стратегія? 

— Саакашвілі працює по принципу: головне – втягнутись в бійку, а далі буде видно. Наскільки я розумію, саме ця стратегія деякою мірою домінується Саакашвілі. Тобто він насправді, наскільки я розумію, задоволений, що влада нарешті зробила для нього поле діяльності, тому що ми пам’ятаємо декілька тижнів цього мітингу під ВР, власне кажучи, він вироджувався, там була все менша і менша кількість людей, все менша і менша зацікавленість. Тепер зацікавленість до Саакашвілі зросла, тобто, грубо кажучи, Саакашвілі опинився в тій стихії, в якій він хотів, тобто він деякою мірою такими постійними уколами щодо влади зміг змусити владу почати діяти, і тепер він опинився в тій стихії, у якій він хотів, тобто він, навпаки, очікує від влади подальших кроків, щоб вибудовувати свою стратегію. 

Читайте также: В очередь, сукины дети, в очередь. Предновогодняя распродажа Украины

Є майбутнє у нього в Україні?

— Я думаю, що з точки зору рейтингів — ні, тому що навіть зараз Саакашвілі, скоріше, очолює хвилю негативу до діючої влади, аніж це показник його особистого рейтингу. 

К слову, по мнению юриста Евгения Лосовского, доказательств вины Саакашвили по инкриминируемой статье практически нет, поэтому, вероятно, прокуратура подготовила другие обвинения.

Напомним, политолог Ярослава Макитра полагает, что сторонники Саакашвили — реальная угроза для Порошенко. Также, по его мнению, статью, которая инкриминируется Саакашвили, выбрали специально, чтобы посеять панику и деморализовать его сторонников.

Самое читаемое
    Темы дня