наверх
19.04.202419:57
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Что мешает задержать Саакашвили? Опрос экспертов

Жесткая депортация Саакашвили: что дальше? (963)

(обновлено: )181011
Советник главы МВД Иван Варченко заявил, что задержание Саакашвили подвергнет риску жизнь граждан, а политолог Алексей Якубин считает, что это доказывает избирательность в работе правоохранительной системы.

РИА Новости Украина — Радиостанция "Голос Столицы"

Лидер партии "Движение новых сил" Михаил Саакашвили подал в НАБУ заявление о совершении преступления группой лиц во главе с генеральным прокурором Украины Юрием Луценко и главой СБУ Василием Грицаком.

В заявлении утверждается, что по личному указанию Луценко и Грицака, а также их заместителей происходят уголовные правонарушения в отношении соратников Саакашвили с использованием служебного положения.

Также в заявлении Саакашвили отметил, что в действиях некоторых чиновников Генпрокуратуры, СБУ, Государственной миграционной службы, Государственной пограничной службы и управления Государственной охраны видны злоупотребление властью и служебным положением. А в совокупности действия руководителей правоохранительных органов «свидетельствуют о создании преступной организации с целью совершения тяжкого или особо тяжкого преступления», считает Михаил Саакашвили.

Между тем лидера "Движения новых сил" Михаила Саакашвили с 5 декабря объявили в розыск по трем статьям Уголовного кодекса Украины.

Насколько успешно осуществляют розыск Саакашвили, в эфире радиостанции Голос Столицы сообщил советник главы МВД Иван Варченко.

(текст публикуется на языке оригинала)

Що заважає правоохоронцям затримати Саакашвілі, який підозрюється уже за трьома статтями і офіційно оголошений у розшук? 

— Ми розуміємо, що Саакашвілі перебуває в Україні. Більше того, він перебуває в Києві. Правоохоронна система України, а це СБУ і Нацполіція, в конкретному випадку, там, де йдеться про затримання особи, яка перебуває в розшуку, має здійснити це затримання. Разом з тим поліція має діяти відповідно до законодавства України, і є закон про Нацполіцію, який визначає, що дії поліцейського повинні бути пропорційними, в тому числі, пропорційними, законними, ефективними, але і пропорційними з тим, щоб шкода, яка завдається суб’єкту конкретному, який має бути доправлений зараз до правоохоронної системи, і громадянам, які можуть при цьому постраждати, не була більшою від того блага, яке отримає в даному випадку країна і правовий порядок в країні від того, що затримають суб’єкта. Тому, пояснюючи людською мовою, це означає, що поліція не буде для того, щоб якогось правопорушника, злочинця, підозрюваного в конкретному випадку в правопорушенні чи злочині, який не несе безпосередньої шкоди життю чи здоров’ю громадян з тим, щоб піддавати життя та здоров’я громадян, які заважають це зробити, якійсь загрозі, витягувати його і здійснювати певною мірою побоїще якесь чи що інше.

Це стосується тільки Саакашвілі, що можна щось порушити, бути оголошеним в розшук і тебе не затримують, чи всіх?

— Ми бачимо, що цей пан за допомогою цієї групи підтримки користується тим, що Україна є демократичною державою і зловживає цим. Я хотів би, користуючись нагодою, звернутись до громадян: коли ми говоримо про цивілізовану і правову країну,  це неприпустимо. Власне, на це звернули увагу на сьогоднішній день представники-дипломати з країн «Великої сімки», коли сказали, що будь-які масові протести, будь-які громадські протести в Україні мають відбуватись відповідно до Конституції, законодавства України, таким чином, нагадавши нашим громадянам, які на сьогоднішній день переховують особу, яка звинувачується в тяжкому злочині, переховують особу, не даючи правоохоронній системі, всій Україні, власне, отримати відповіді на ті питання, які стоять. 

Читайте также: Будущее Саакашвили с точки зрения юриста

Чому не поспішають із затриманням Саакашвілі, в ефірі «ГС» прокоментував також політолог, кандидат політичних наук Олексій Якубін.

Яка ваша думка з приводу подій навколо Саакашвілі?

— Насправді, Варченко, мені здається, що ми почули спробу напустити туману в цьому питанні, щоб конкретно не відповісти, чому ми до цього часу не бачимо нормального функціонування правоохоронної системи. Тобто якщо влада вважає, що Саакашвілі порушив безпосередньо ті чи інші норми, то, я думаю, що тут мало було б безпосередньо блискавично діяти правоохоронна система. В іншому випадку ми бачимо або вибірковість в роботі правоохоронної системи, що є поганим, а що є насправді неприпустимим, або ж неспроможність правоохоронної системи діяти в той спосіб, який вона мала діяти, тобто захищати право і відновлювати його. Насправді я думаю, що така позиція влади пов’язана з Саакашвілі, який, так чи інакше, мав певний імунітет, в тому числі, наших західних партнерів прохання, принаймні, щодо його фізичного захисту, щоб з ним нічого не було, але, в тому числі, щоб його не депортували в Грузію, можливо, депортували в якісь інші країни, але не в Грузію.

Друге, наскільки я розумію, влада у нас дещо боїться картинок, які можуть бути, якщо Саакашвілі будуть затримувати, власне кажучи, як ми це вже бачили зі спробою його затримання на вулиці Костьольній, Трьохсвятительській з цим блокуванням, пересуванням далі по місту, з тим, як він вибрався з автомобіля. Тому влада не хоче створювати додаткових картинок. А по-третє, наскільки я розумію, влада зараз обрала таку інформаційну стратегію, щоб активно розповідати про буцімто цей зв'язок Саакашвілі – Курченко, про ці кошти, які нібито виділялись на організацію мітингу для того, щоб спробувати принаймні дискредитувати або навіть демонізувати Саакашвілі і, можливо, потім, після певної інформаційної кампанії буде прийнято рішення щодо можливих певних процесуальних дій щодо нього. 

У журналіста Щербини є думка про те, що таке зволікання поліції вигідне Авакову в суперечці чи «несуперечці» з президентом.

— Я думаю, що не без цього. Ми взагалі бачимо, що у нас правоохоронна система, давайте чесно говорити, вона багато в чому — заручник певних політичних амбіцій тих людей, які зараз нею керують, інколи навіть безвідповідально. Тому що ми бачимо, що якихось звітів у цьому сенсі в тій же ВР не відбувається, якщо ми говоримо про міністра внутрішніх справ. Я думаю, що Аваков деякою мірою безпосередньо, якщо він сам і не підігрує, то, принаймні, йому вигідно, щоб ця ситуація розвивалась так, як розвивалася. Тому що Саакашвілі інформаційно б’є по президенту, якщо ми послухаємо ключові його заяви, то вони, в першу чергу, спрямовані проти президента і частково настроєні проти команди президента, генпрокурора, ми чуємо заяви. Тобто команда НФ і Авакова, як мінімум, ця ситуація, вона видається вигідною з тієї точки зору, що під ключовою інформаційною атакою перебуває президент, а команда НФ — менше перебуває, хоча свого часу ми пам’ятаємо, що саме президент використовував Саакашвілі активно проти представників НФ. Тому ця ситуація як своєрідний бумеранг з боку НФ, але при цьому ми бачимо, що представники НФ намагаються показати, що  у них тут немає розбіжностей з командою президента, і ми бачимо дещо зрежисовані виступи і в ВР депутатів із НФ проти Саакашвілі, явно спроба публічно показати, що немає нашого підігрування Саакашвілі. 

Напомним, по словам Дмитрия Разумкова, правоохранителям нужно быть на 120% уверенными, что они смогут доказать в суде свою компетентность в деле против экс-президента Грузии, в том числе и западным партнерам Украины. В противном случае провал дела Саакашвили ударит по всей вертикали власти.

Самое читаемое
    Темы дня