наверх
19.04.202410:07
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Рост цен и тарифов съест все надбавки украинцев – эксперт

Бюджет-2018: в закромах гуляет ветер (210)

(обновлено: )88961
По словам социального психолога Виктора Рыбаченко, политики только делают вид, что интересуются проблемами народа, чтобы затем на этих темах спекулировать накануне выборов.

Радиостанция "Голос Столицы"

Украинцы назвали продолжение конфликта на Донбассе, рост цен и низкие доходы самыми актуальными проблемами. Об этом свидетельствуют данные социологического опроса Центра социальных и маркетинговых обследований SOCIS, Киевского международного института социологии, социологической группы "Рейтинг" и Центра Разумкова.

Значительная часть населения также назвала актуальной проблему коррупции в центральной власти (22,9%) и проблемы медицины (22 9%).

Респонденты также назвали и положительные изменения, которые произошли за год в местах их проживания, это, в частности, ремонт дорог (44,9%), повышение пенсий (27,3%) и улучшение благоустройства городов и сел (26,6%).

Результаты опроса в эфире радиостанции Голос Столицы проанализировал социальный психолог Виктор Рыбаченко.

(текст публикуется на языке оригинала)

Конфлікт на Донбасі, зростання цін і низькі доходи — чому саме в такому порядку українці назвали проблеми, що їх хвилюють найбільше?

— Українці за останні 3-4 роки дуже загострено сприймають проблему безпеки. Ви згадайте, коли в 2012 році, в 2011 році в ЗМІ обговорювалося питання безпеки, наприклад, в інших країнах, українці не зовсім розуміли, про що мова, чому так бояться, чому в аеропортах такі заходи в інших країнах? Сьогодні ми все це відчули на собі. Війна — це загроза, потенційна загроза, українці бояться, що вона прийде і стане актуальною. Тому що поряд з Донецькою і Луганською областю, ми знаємо, є Миколаївська, Херсонська, Одеська, і там, звичайно, також відчувають дихання війни. Що стосується інших соціально-економічних проблем, наприклад, ціни і так далі, ви подивіться, як це позначається на людях. Озирніться навколо себе, подивіться на тих, з ким ви працюєте, з ким ви живете по сусідству, подивіться на свою родину, на самого себе в дзеркало, скажіть, ви коли останній раз бачили щасливе, усміхнене, веселе і безтурботне обличчя? І це і є індикатор неблагополуччя соціально-економічного, соціально-політичного, яке є в суспільстві.

Яка тенденція останні три роки?

— Дрібне маневрування. Наприклад, пенсійна реформа: зрозуміло, що нічого стратегічно важливого тут не відбувається, якщо комусь там підвищили трохи зарплату, комусь трошки більше, комусь менше, а подивіться на ціни. Ціни і тарифи миттєво з'їдають всі добавки, тому в житті кожної родини і більшості людей нічого не змінилося.

Такі відчуття українців впливають на працездатність та інші сфери життя?

— Безумовно, впливають. Додалося безнадійності в очах людей, у їх розмовах, у їх промовах і словах. Річницю Майдану ми відсвяткували, згадаємо той же самий Майдан: коли було тривожно, небезпечно, а скільки таких схвильованих облич, очей було, який був підйом емоційний, які були колосальні надії, суспільство було на підйомі. Сьогодні суспільство — на спаді.

Смотрите также: Что может подорожать в Украине до Нового года

Що формують думки громадян в Україні і які напрямки, за якими їх можна продати?

— Згадайте історію виборів в Україні за останню чверть століття. Завжди політики використовували те, що турбує народ. Взагалі, і окремі політики на мажоритарних виборах, і партії на парламентських виборах, і кандидати в президенти на президентських виборах, завжди просили соціологів: дайте розкладку, що хвилює людей, коли їм цю розкладку давали, вони обирали найгостріші питання і починали на них спекулювати. Чимось вони залякували, згадайте, як виводили в другий тур до Леоніда Кучми комуніста Петра Симоненка і лякали людей: от повернуться комуністи, буде гірше, згадайте репресії, згадайте сталінізм і так далі. На цьому тлі продавали Кучму як менше зло. І цей механізм в різних варіантах працює і досі. І сьогодні, наприклад, так звані демократичні політичні сили лякають суспільство поверненням Партії регіонів у вигляді Опоблоку, Опоблок лякає тим, що людей заженуть в соціально-економічну безвихідь, так що активно страхами користуються в політиці.

Респонденти також назвали позитивні зміни, які відбулися за рік у місцях їхнього проживання, це ремонт доріг, підвищення пенсій та поліпшення благоустрою міст і сіл. І ці питання є пріоритетом роботи і політики Кабміну.

— Ми повинні дивитися на метр глибше, ніж це подається для суспільства. Що таке ремонт доріг? Це — золота жила. Тут мільярди закопують, це можливість тих, хто при владі, і тих хто близький до цієї проблематики, наприклад, "Укравтодор", постійно заробляти. Ви подивіться, що з цими дорогами, скільки ми бачили цих ремонтів, а через скільки ямки перші з'являються? Десь через три місяці, десь через півроку, ми хоч можемо назвати одну дорогу, яка утримується роками? Можливо, одна, дві, три… наприклад, в Сумській області до родинних місць Віктора Ющенка зберігається дорога, у нас в Києві дорога до аеропорту. А більше нема доріг. Дивіться, що робиться на одеському, наприклад, напрямі. Тому нема чого хвалитися дорогами. Це є бізнес і цей бізнес — чорний і тіньовий. Але я підтримаю вашу думку, що позитивні зміни є, просто біда в тому, що їх — недостатньо. Негативних змін більше ніж позитивних, а люди всією душею хочуть саме позитивних змін.

К слову, социолог Вадим Васютинский в эфире "ГС" заявил, что украинцев держат в страхе осознанно. А среди множества проблем граждан больше всего беспокоит их материальное неблагополучие.

Самое читаемое
    Темы дня