наверх
28.03.202416:20
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Политика Минкульта: инвестор важнее исторического наследия

(обновлено: )19102
В стране происходит планомерное уничтожение системы регулирования градостроительной деятельности, а застройщики потешаются тем, что власти позволяют им творить произвол, заявила активист против незаконных застроек Лидия Гончаренко.

РИА Новости Украина — радиостанция Голос Столицы

Министерство культуры предлагает отменить историко-градостроительные обоснования, поскольку сегодня они дублируют историко-архитектурные планы, которые принимают города.

Ведь если такой план городом уже принят, то там уже расписано, в каких местах строить можно, а в каких — нет. А если план после 2019 года принят не будет и обоснования для строительства отменят, то строить в исторических местах нельзя будет в принципе.

Предложение Минкульта в эфире радиостанции Голос Столицы прокомментировала председатель общественной организации "Барви життя", активист против незаконных застроек Лидия Гончаренко.

Читайте также: Историк Алексей Миллер: мифы Вятровича доведут до этнических чисток

Что вообще предлагает Минкульт? Что изменится?

— Те, що ми аналізували з архітекторами, з істориками, і моя особиста думка: йде просто планомірне знищення тієї системи регулювання містобудувної діяльності, яка була раніше. Вона була цілісною, вона була сильною, наприклад, якщо простіше, забудовнику треба було будуватися в природних зонах, треба було отримати погодження Мінекології, треба було в історичній частині — це треба було йти в Мінкульт, треба було йти в Мінрегіонбуд. От зараз це хочуть спростити. Хочуть протягти закон, і вже є проект закону №6403, тобто все те надбання, яке раніше було, містобудівних законів, воно просто йде в історію, і забудовники вже будуть потішатися своїм свавіллям і робити все, що заманеться. Тому що в цьому законі, там йому тільки треба погодити з інвестором, з владою, і з представниками територіальної громади, які в більшій частині, ми бачимо, в корумпованій країні просто лягають під владу, образно кажучи. Тому вся історична частина забудовується, ми бачимо що зараз робиться, будується без жодного документа часто, як на Печерських пагорбах, Мічуріна 44, за минулий рік знищено більше десяти історичних будинків, будуються висотки, торговельні центри. Тобто це все продовження системи руйнування історичної спадщини, і ми зверталися вже в квітні в СБУ, тому що ми вважаємо, що це навіть є погроза національній безпеці. І будемо звертатися в подальшому.

Я вважаю це просто неприпустимим. Тому що закон, такий як №6403, діяв у Німеччині, але вибачте, там немає корупції, там немає тої страшної ситуації, яка зараз робиться в Україні з бандитизмом, із забудовним свавіллям, там діє все чітко, працюють інститути, є відповідальність за кожну дію, є наслідки, вивчаються впливи на територію забудови, тобто все це діє. У нас це діяти не буде. Такий досвід був в РФ по знищенню всього цього і введенню системи закону такого, як №6403 — планування просторове. І там просто жахнулися від наслідків, оскільки було забудовано, і все — і зупинили цю систему, і навіть зносяться будинки. Тобто я так бачу, що хочуть зараз перейняти досвід сусідки, з якою воюють, і просто знищивши всю ту систему, яка була раніше, почати будувати.

Стосовно історико-архітектурно-опорного плану, також велика маніпуляція, тому що в ньому чітко не прописані зони обмеження історичного, і дивлюся, що вони зараз маніпулюють, намагаються колись прописати, колись це все ввести, то це все просто залишається маніпуляція. Вся система працює на забудовний бізнес. І вчора був круглий стіл, нове будівництво на територіях об'єктів культурної спадщини, там заступниця міністра знову висловилася, що все повинно бути для інвестора. От ми і бачимо таку картину — не народ України, не історична спадщина, не культура, а інвестор. Тобто я вважаю, що це велика загроза навіть національній безпеці, і тому відкриті кримінальні провадження в НАБУ, відкриті кримінальні провадження прокуратурою на посадовців, зараз вони ведуться, і я маю надію, що ще і СБУ відкриє кримінальні провадження.

То, може, нічого не зміниться, дозволи видані багато років тому, інші будуть видавати заднім числом людьми, яких в природі не існує. Така схема реально може діяти?

— Вона може діяти, але знову-таки, навіть у законі про звернення написано: всі оці дозволи повинні підписуватися керівниками, або в.о. Ми бачимо, що всі документи підписуються якимись особами, які не є керівниками, тобто в принципі ці всі сертифікати, ці всі відповіді, це є фількіною грамотою. Тому все це підлягає розслідуванню, вивченню. Нічого не дасть система, коли ми знищимо історико-містобудівні обґрунтування і полегшимо, скажемо так, вже повністю дії забудовників. Жодного закону, який би дійсно посилював відповідальність і покарання забудовників за їх дії, немає. Набудовано незаконно, навіть без жодного документа купу зараз. І оце зараз все намагаються легалізувати руками чиновників, руками лобістів, руками тих людей, у яких нема просто душі, совісті і відчуття українця справжнього.

Рейтинг доверия украинцев к политикам

Якщо людина взяла, ми знаємо, які це особи брали, близькі до влади, брали ці будинки історичні, і вони їх не ремонтують, не реставрують, ці будинки стоять, як на бульварі Шевченка будинок Терещенків, стоять і просто в занепадають. Зняли дах, зняли вікна. Щоб він просто руйнувався. Хто винний? Винна влада. Винні ті особи, які взяли на себе відповідальність за історичний будинок. І знову-таки, є закони про охорону культурної спадщини, вони не виконуються. Поверніть цей будинок знову в державну власність, або продайте його особі, або пропишіть, що якщо там за півроку його не приводять в належний вигляд, то він повертається знову в державу. Так діють закони на Заході. Тому все-таки повинна бути розумна містобудівна політика, розумний розвиток і ніякої спекуляції, маніпуляції, історія, культура — їх не можна чіпати, це те, на чому базується нація, те на чому базується розвиток нації.

Як можна сьогодні позбавити територію або будівлю історичного статусу, щоб там розпочати будівництво?

— От один із методів, зараз самий популярний. Тобто якщо будинок, пам'ятка архітектури, згідно законодавства його не можна знести. То що роблять? Вони зняли вікна, наприклад, будинок Терещенків на бульварі, зняли вікна, зняли дах, і просто його приводять до занепаду. Що буде далі? Підпал, як ми бачимо скрізь по місту. Підпал і все. Жодного покарання за такі дії. Ніде. Навіть якщо на Богдана Хмельницького, 12-14, коли в 2016 році на початку перекриття впали в історичному будинку, загинули люди, ви думаєте, когось покарали? Ні. Тому от в корумпованій країні, на жаль, ця вся система залишилася з минулого, і добудовується, розвивається, просто корупція, просто бандитизм, не можна зараз гратися в такі ігри і забудовувати історичні частини, відміняти історико-містобудівні обґрунтування, спочатку треба відповідальність посилити, провести закони про відповідальність…

Напомним, ранее заместитель председателя КГГА Алексей Резников в студии Голоса Столицы рассказал о ситуации с проблемными застройками в столице и переименованием улиц.

К слову, директор заповедника "София Киевская" Неля Куковальская заявила, что строительство возле "Софии Киевской" унижает заповедник, поскольку находиться в списке ЮНЕСКО — очень престижно, это вызывает заинтересованность туристов, приносящих деньги в страну.

Самое читаемое
    Темы дня