наверх
19.04.202401:02
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Нардепу Артеменко депутаты не помогут – политолог

Артеменко. С "мирным планом" и без мандата (73)

(обновлено: )239
Политолог Валентин Войтков заявил в эфире "ГС", что мало кто захочет встать на защиту Артеменко, поскольку его подозревают в государственной измене, а это слишком щекотливый вопрос, чтобы подставляться.

РИА Новости Украина – радиостанция Голос Столицы

Народного депутата Андрея Артеменко, который был избран в Верховную Раду по спискам Радикальной партии Олега Ляшко, должны привлечь к ответственности за государственную измену. Такое заявление сделала нардеп от БПП Ирина Фриз.

Она подтвердила, что Андрея Артеменко лишили украинского гражданства согласно указу, и добавила, что это означает также потерю статуса народного депутата. Таким образом прокуратура, по словам Ирины Фриз, имеет все основания для задержания, ареста и следственных действий по факту признаков преступления в отношении Артеменко.

Читайте также: Это агония. Портнов об указе Порошенко о лишении гражданства Артеменко

Указ Петра Порошенко предусматривает "прекращение украинского гражданства Андрея Артеменко". Пока указ на сайте Администрации президента официально опубликован не был.

Дело против Андрея Артеменко прокомментировал в эфире радиостанции Голос Столицы политолог Валентин Войтков.

Валентин Войтков. Архивное фото

(текст публикуется на языке оригинала)

Чи має силу указ президента про припинення українського громадянства Артеменка, якщо він офіційно не опублікований?

— Ви знаєте, поки що немає інформації, щоб можна було на сайті побачити указ президента України. І в мене немає інформації, що він офіційно опублікований. Хоча є свідчення Ірини Фріз, є свідчення, які викладалися в мережу, фотографії цього указу. Я думаю, що варто зачекати публікації цього указу для того, щоб говорити про позбавлення громадянства Андрія Артеменка і ряд інших осіб, як про доконаний факт. Але насправді, я думаю, це лише питання часу. І судячи з усього, все-таки такий указ або існує, або він все-таки буде опублікований найближчим часом. Відповідно, я думаю, що Андрій Артеменко та інші декілька осіб у цьому указі втратять громадянство на основі цих змін до закону про громадянство, який був прийнятий навесні та на основі Конституції.

Ви кажете про ще якихось осіб, які фігурують в цьому указі. Це теж представники депутатського корпусу?

— Саша Боровик і його офіційний коментар уже був, що він буде звертатися до Європейського суду з прав людини. А інші три особи не відомі. Тобто фактично людей з політичним бекграундом там лише двоє. Це Андрій Артеменко та Саша Боровик.

Ці зміни до законодавства України можуть стосуватися будь-якого громадянина України?

— Так, це дуже контраверсійний закон. Він був прийнятий навесні. Його миттєво внесла Адміністрація президента. Він був прийнятий ВР за скороченою процедурою з порушеннями регламентних норм. І він стосується фактично всіх громадян. А чому закон досить спірний? Тому що ми розуміємо, що в нас в окремих районах і областях дуже багато людей, які мають декілька паспортів. Зокрема, це Закарпаття, Буковина та інші. Відповідно, тотальне позбавлення цих людей громадянства може спровокувати досить серйозні акції протесту і збурення саме в цих досить непростих областях. Хоча Петро Порошенко тоді і публічно, і не публічно на засіданнях фракції говорив, що норми будуть застосуватися відносно політиків. Тобто мова йшла про те, в нас досить багато політиків, зокрема, народних депутатів, мають по декілька паспортів. Це правда. Але, враховуючи цей перебіг подій, ми бачимо, що насправді істиний мотив, скоріше за все, полягає в тому, щоб отримати додатковий інструмент впливу на парламент окрім ГПУ, СБУ та інших інструментів, які є в арсеналі президента та АП. Він отримав ще такий. І відповідно, народні депутати, які мають декілька паспортів, вони будуть, я думаю, в найближчі дні після цієї публічної розправи над Артеменком та Боровиком, лояльно ставитися і прислухатися до побажань та рекомендацій Адміністрації президента. Тобто з юридичної точки зору рішення можна обґрунтувати так, і закон, і Конституція є. І якщо встановлено факт добровільного набуття громадянства іншої країни, у президента є така юридична можливість. З політичної точки зору це скоріше спосіб приборкання парламенту і спосіб просування вигідних Адміністрації і президента і йому самому особистих рішень через ВР України.

Якщо ми дочекаємося офіційного підтвердження існування указу стосовно припинення українського громадянства Артеменка, це автоматично позбавляє його мандату депутата ВР?

— Я бачив коментар Ірини Фріз, але, наскільки мені відомо, норма ця потребує голосування у ВР. Хоча, я не думаю, що проблеми можуть виникнути, але враховуючи, що Адміністрація президента домоглася прийняття закону про громадянство, і вже тоді було очевидно, для чого цей закон протягався через парламент, я думаю, що вони все-таки наберуть 226 голосів. Тим більше, що тут позбавлення громадянства у зв'язці зі справою про державну зраду. Відповідно, мало хто захоче стати публічно на захист Артеменка, крім деяких фракцій.

Свое мнение по поводу дела, возможных задержания и ареста Артеменко также выразила в эфире Голоса Столицы юрист, адвокат Анна Маляр.

Чи має право на силу указ про нібито припинення громадянства України стосовно Артеменка, який не був публічно офіційно опублікований?

— В законі йдеться про припинення з моменту підписання указу президентом. Тобто якщо він підписаний, то він вже набирає чинності. Тобто указ треба відрізняти від закону. І якщо Адміністрація президента це підтвердить, бо я вас розумію, потрібно підтвердження, що справді такий указ є, то значить він вже набрав чинності з моменту підписання.

А формулювання стосовно громадянства — припинення чи позбавлення. В указі, кажуть, вказано припинення.

— Так, це термін, який встановлений законодавством. Бо позбавити громадянства в нас неможливо. Це забороняється Конституцією.

А припинення тепер можливе?

— Не тепер. Припинення в Конституції встановлені повноваженням президента. І там чітко зазначено, що президент має право видавати укази як про набуття українського громадянства, так і про припинення. Саме це слово зазначене в Конституції.

І ця норма не нова, вона не має відношення до тих змін в законодавстві, які відбулися навесні?

— Абсолютно не має, тим більше, що в законі України "Про громадянство України" так само написано, що президент може припинити, і перелічені випадки. І як раз випадок добровільного набуття громадянства іншої країни є підставою для припинення українського громадянства.

Якщо припинене громадянство України для депутата ВР України чи позбувається він автоматично мандату?

— В законодавстві записано, що якщо депутат втрачає свої повноваження, один з цих випадків — вихід з українського громадянства. Тобто, по суті, так. Це може бути автоматично.

І голосування ВР з цього питання не потрібно?

— Наскільки я розумію за законом не потрібно. Але в нас буває так, що закон тлумачать два юристи, а маємо три думки. Але якщо сприймати буквально те, що написано в законі, то він автоматично втрачає і депутаський мандат.

Ранее политолог Кирилл Молчанов в эфире "ГС" заявил: властям нужно было выбирать, либо лишать скандального нардепа гражданства, либо закрыть возбужденное против него дело.

Также пресс-секретарь генерального прокурора Лариса Сарган в эфире радиостанции Голос Столицы заявила, что канадское гражданство Артеменко было доказано в ходе расследования дела о госизмене. 

Самое читаемое
    Темы дня