наверх
19.04.202403:08
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Национализация "ПриватБанка" – огромный риск для экономики — Шевченко

Эхо национализации "ПриватБанка": арест активов Коломойского (370)

(обновлено: )90840
Эксперт в банковской сфере Игорь Шевченко в эфире "ГС" заявил, что новому правлению "ПриватБанка" нужно сохранить старых специалистов, иначе от учреждения останется один лишь логотип.

РИА Новости Украина — Радиостанция "Голос Столицы"

Национализированный "ПриватБанк" могут продать в течение ближайших трех лет. Как заявила глава Национального банка Валерия Гонтарева, в учреждение придет новая команда менеджмента и наблюдательный совет с сильными зарубежными специалистами, которые помогут трансформации.

В течение 21 декабря в "ПриватБанке" было оформлено почти две тысячи новых депозитов физлиц. Также, как утверждает пресс-служба банка, все вклады физлиц получили стопроцентную гарантию выплат, даже если сумма превышает 200 тысяч гривен.

Экономические последствия национализации "ПриватБанка" в эфире радиостанции Голос Столицы проанализировал эксперт в банковской отрасли Игорь Шевченко.

(публикуется на языке оригинала)

Голова НБУ дає три роки на наведення ладу у фінустанові, а потім передбачає продаж банку. Як ви це прокоментуєте?

— По-перше, ніхто не скаже, що там до цього був безлад, тому, можливо, йдеться про новий порядок. Що стосується наміру продажу, безумовно, це було б непогано. І на сьогодні існує стратегія розвитку банківської системи України, яка передбачає продаж часток в наявних вже в державі банків, але, як ми всі бачимо, поки що зацікавленості жоден іноземний інвестор до цього не виявляє. Тому як то буде безпосередньо з "ПриватБанком", це покаже час.
На сьогодні, якщо б його сьогодні продавали на ринкових умовах, на мій погляд, в більш-менш стабільній ситуації на банківському ринку вцілому, то шансів було б доволі багато. А що буде за три роки з найуспішнішим українським банком, але вже під іншим керівництвом, це покаже виключно час.

Пролунала заява про "сильну нову команду менеджменту". Про кого може йти мова?

— Зважаючи на той факт, що "ПриватБанк" був найбільшим, найкращим, найтехнологічнішим, то той менеджмент, який там працював, був супервисокоякісний. Давайте це приймемо, тому що в нас є, по-перше, можливість порівнювати з іншими фінустановами, по-друге, ми можемо просто побачити ті рівні доходів, які отримував "ПриватБанк" і які отримували інші банки. Що стосується нової команди, безумовно, ця команда буде, вона буде доволі якісна, я особисто вважаю, що це будуть або одні з найкращих, або найкращі представники банківського сектору нашої країни.
Але тут є одне невеличке, але суттєве "але". На мій погляд, найуспішніше керування процесами, керування бізнесів має той, хто безпосередньо має відношення до цього бізнесу в якості хазяїна. І, звичайно, людина, яка знає, що якась частка в цьому бізнесі – це її частка, буде працювати надпродуктивно.

Коли приходять люди, кому цей бізнес не належить, тобто суто адміністратори, наскільки б вони не були якісними, наскільки б вони не були фахові, але трошки інше буде відношення. Це не значить, що це буде погано, але загалом "ПриватБанк" тепер буде іншим. Кращим або гіршим, ми це побачимо з часом.

Я вам скажу, що до сьогодні існувало трошки жартівливе висловлювання, що в Україні є банки гарні, є погані, а є "ПриватБанк".

Банк переходить у власність держави. Чи буде змога зберегти спеціалістів?

— Ключова проблема. Я думаю, що передусім потрібно було б зробити – це втримати не безпосереднє керівництво – голову правління, заступників, а як раз той сегмент фахівців, які, по-перше, побудували цю систему, тому що вона унікальна за будь-яких умов, по-друге, вони її підтримують, і по-третє, вони її розвивають.

Передусім, якщо новій команді вдасться утримати цих спеціалістів за рахунок прямої або непрямої мотивації, тоді нічого критичного не відбудеться, я вас запевняю. Але для цього це потрібно зробити. Тому що якщо вони тільки підуть, тоді це залишиться лише логотип.

Чи не взяла на себе Україна як держава забагато відповідальності?

— Я думаю, що тут питання націоналізації "ПриватБанку" було, не скажу – помилковим, але занадто ризикованим. Ми наразі маємо ситуацію, коли інвестори взагалі не почнуть звертати увагу на наш банківський сектор. Це ризик.

Напомним, вкладчикам "ПриватБанка" опасаться нечего, все вклады будут сохранены и возвращены новым собственником — государством — в полном объеме, считает главный редактор портала "Финансовый клуб" Руслан Черный.

Ранее эксперт по инвестициям Сергей Фурса в эфире "ГС" заявил, что в целом бизнес-сообщество и инвесторы отреагировали на решение о национализации "ПриватБанка" позитивно.

Самое читаемое
    Темы дня