наверх
18.04.202414:43
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Тарифы на воду зависят от цены на электроэнергию - Герус

Шоковая терапия: тарифы, платежки, протесты. (478)

(обновлено: )313
Эксперт в сфере энергетики Андрей Герус в эфире "ГС" заявил, что снижение стоимости электроэнергии для небытовых потребителей газа приведет и к снижению цен для всего населения страны.

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

Электроэнергия в 2017 году может подешеветь. Это анонсировала Национальная комиссия, осуществляющая регулирование в сфере энергетики и коммунальных услуг. Соответствующее решение там планируют принять на заседании двадцатого декабря.

Снижать оптово-розничную цену на электроэнергию хотят в два этапа: с 1 января  и 1 апреля. Стоимость электричества может снизиться на 15%.
В проекте постановления НКРЭКУ предлагается установить среднегодовую оптовую рыночную цену на уровне 1285,06 грн/МВтч без НДС (в настоящий момент — 1490 грн/МВтч без НДС).

Читайте также: Марунич: у НКРЭКУ есть повод снова повысить тарифы ЖКХ

Министр энергетики и угольной промышленности Игорь Насалик подтвердил эту информацию, заявив, что снижение станет первым за 25 лет. Сообщается также, что основанием для принятия данного решения станет стабильная генерация электроэнергии в Украине.

Подешевеет ли электричество для жителей страны, в эфире радиостанции Голос Столицы спрогнозировал экс — член Национальной комиссии, осуществляющей государственное регулирование в сферах энергетики и коммунальных услуг, Андрей Герус.

(текст публикуется на языке оригинала)

Прокоментуйте інформацію про можливе подешевшання електроенергії.

— Справа в тому, що з цього року ціна електроенергії була дійсно досить висока, в зв'язку з цим було багато шуму і критики, тому що вона була навіть трохи завищеною, на мою думку, для непобутових споживачів. Це бізнес: малий, середній, великий; це бюджетні установи: школи, лікарні. Всі вони складають категорію непобутових споживачів. Наприклад, для другого класу такого непобутового споживача тариф був майже дві гривні. Коли для населення у нас тариф, якщо не помиляюсь, десь в районі 1,3 гривні. Тому другий клас — дійсно тариф був високий, і я думаю, це правильне рішення, щоб його знизити. Тому що наш тариф для бізнесу вищий, ніж в РФ, вищий, ніж в Казахстані, і вищий навіть, ніж в деяких європейських країнах.

А чи вплине це рішення на побутових споживачів?

— Я не впевнений, що таке рішення буде прийняте, але, як я розумію, це може бути зниження саме для непобутових споживачів. Чи вплине це на простих українців? Звичайно, що вплине, тому що за все в підсумку платять кінцеві споживачі. Якщо у нас для бізнесу тарифи високі, це відбивається в ціні молока, хліба, тарифу водоканалу, тому що у водоканалу 40% собівартості є електроенергія в подачі води. Тому у нас тарифи на воду ростуть, це є основною причиною.

Якщо ціна була завищеною на електроенергію для такого типу споживачів, як розраховували тариф?

— Є там якісь формули. У мене є питання до тих формул і до того, як їх застосовували. На мою думку, тариф для непобутових споживачів зараз мав би бути нижчим. Нові реалії, якщо це буде з 1 січня виправлено, це теж крок вперед.

Якщо зараз є сумніви в обґрунтованості формування тарифів для непобутових споживачів, тоді виникають сумніви і в формуванні тарифів для побутових?

— Непобутові тарифи теж платять прості українці, починаючи від якоїсь кафешки, перукарні і т.д. Це все саме малий і дрібний бізнес, який сплачує тарифи для непобутових споживачів. Просто треба розуміти, що у нас тариф для населення суттєво нижчий, ніж тариф для того самого малого бізнесу. Чи є сумніви про те, що тариф необґрунтований? Якщо ми говоримо про четвертий квартал, саме в тоді був завищений тариф для теплової генерації. Тому тариф потрібно знижувати — відповідно, є можливість знизити для кінцевого споживача.

Ви казали, що тариф на електроенергію впливає на тариф на воду. Якщо НКРУ прийме таке рішення щодо зниження тарифів для непобутових споживачів на електроенергію, чи варто чекати, що слідом за цим ми побачимо рішення щодо зміни зниження тарифів на воду?

— Якщо бути чесним, навряд чи. Якщо не буде ніякого рішення прийнято взагалі, то нам варто було б чекати підвищення тарифу на воду, бо за останні півроку тариф для них виріс на 27% для водоканалів, у багатьох з них вже виникає заборгованість за електроенергію, бо не вистачає коштів за неї платити, і ця ситуація трошки зніме таке навантаження. А якщо цього рішення не буде, тоді потрібно буде робити щось з тарифами, і буде великий ризик, що комісія підвищить тарифи на воду.

Чи вистачає нам власної електроенергії?

— Зараз немає дефіциту, "Енергоатом" добре працює, вийшли з ремонту більшість блоків, тому зараз точно проблем немає. З вугіллям трошки у нас не ідеальна ситуація, бо є певна нехватка на складах. Але ця ситуація керована, робоча. І якщо не буде морозів по 20-30 градусів, то у нас все повинно бути нормально.

Тобто відключень чекати не слід?

— Я думаю, що навряд чи таке буде. Але все залежить від погоди і внутрішніх факторів. Якщо у нас раптом вдарять морози і будуть триматися кілька тижнів, можливо, тоді будуть якісь складнощі.

Голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявив,  що якщо компанія виграє суд в Стокгольмі, ціну на газ для населення та промисловості можуть знизити. Як це між собою пов’язано?
Справа в тому, що Росія хоче, щоб ми купували у них газ по ціні на східному кордоні плюс доставка в Європу. І фактично ми зараз, коли купуємо в Європі газ, то платимо за нього ціну близьку до тої, яку би "Газпром" виставляв для ЄС. "Нафтогаз" хоче, щоб ми брали у Росії газ на східному кордоні України, але ціна не плюс доставка в Європу, а мінус транспортування. Відповідно, якщо ми доб'ємося у "Газпрому" встановити цю ціну, яка буде в цій точці мінус транспортування в Європу, то у нас вхідний газ, який йде в Україну, буде по нижчій ціні. Тоді у нас є можливість далі дивитися, як це можна відобразитись на кінцевих споживачах. Я думаю, Коболєв це мав на увазі. Якщо ми виграємо і доб'ємося, щоб нам продавали газ по цій формулі, по якій хоче "Нафтогаз", тоді ми на вході отримаємо суттєво дешевший газ.

Ранее эксперт энергетической группы реанимационного пакета реформ Святослав Павлюк в эфире "ГС" заявил, что большая сума в платежках будет до тех пор, пока мы не уменьшим потребление энергии.

А гендиректор Центра исследований энергетики Александр Харченко считает, что Украине нужно 10-15 лет, чтобы достигнуть средних показателей энергоэффективности Европы. По его словам, многоквартирные дома в этих мероприятиях являются главной целью.

Самое читаемое
    Темы дня