наверх
28.03.202420:59
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Торговая блокада ЛДНР невыгодна Украине — Саакян

(обновлено: )155670
Политолог Олег Саакян в эфире "ГС" заявил, что на данный момент в зоне АТО уже действует блокада, однако некоторые бизнесмены нашли способ продолжить торговлю.

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

Секретарь СНБО Александр Турчинов выступает за торговую блокаду неподконтрольной части Донбасса. Только так, по его мнению, можно остановить контрабанду и прекратить военный конфликт.

По словам Турчинова, нужно запретить любое перемещение товаров и грузов на эту территорию. Именно так в начале 90-х сделали в Хорватии. Экономическая блокада позволила этой стране вернуть свои территории, захваченные сепаратистами. Но против такой блокады выступают западные лидеры.

Подробнее тему эффективности торговой блокады неподконтрольных территорий в эфире радиостанции Голос Столицы прокомментировал политолог Олег Саакян.

(текст публикуется на языке оригинала)

Торгівельна блокада непідконтрольної частини Донбасу взагалі можлива?

— Майже неможлива, бо, по-перше, на сьогоднішній день навіть той пропускний режим, який є по лінії дотику, не є ефективним. Ми розуміємо, що ешелони йдуть, ми розуміємо, що і так звана контрабанда пропускається, і на сьогоднішній день немає засобів контролю. Хоча на сьогоднішній день діє певна блокада для малого, середнього бізнесу, а бізнес, який домовився, тільки він і торгує. 

Читайте также: Frankfurter Rundschau. Донбасс: слишком долгая война

Контрабанда не контролюється, тому що кимось покривається?

— Вона не контролюється, вона кришується. А покривається – ми ж розуміємо, що ешелони кожної ночі йдуть, перш за все. По-друге, існує такий феномен, як "мурахи", який майже у всіх країнах, де були подібні ситуації. Це торгівці малими масштабами, наприклад, цигарки, алкоголь, інше, які на власних руках можуть перетягнути з однієї території на іншу. Так само з цього мають зиск ті, хто повинен контролювати. На сьогодішній день є офіційна політика на блокаду фактично, але вона не виконується. Якщо говорити про саму цю політику, то вона є вкрай неефективною, бо вона не відповідає природі конфлікту і не діє для України позитивно. Така політика непослідовна вже призвела до того, що в цьому полі декілька років вже ходить рубль, а не гривня, і економічно ми все більше і більше втрачаємо зв’язки з цією територією. 

Чи вдалося б вирішити питання контрабанди, якби блокада гіпотетично запрацювала?

— Не було б як такої контрабанди, була б просто торгівля через територію Росії, наприклад. Просто в обхід йшло б — і ми б не могли ідентифікувати, не могли б впливати на це жодним чином. Тобто ті, хто з того боку, були б вигодонабувачами неофіційної торгівлі, вони б ідентифікували свій заробіток з Росією, а не з Україною, і ще б більше б розірвали свої зв’язки з Києвом. 

Тобто ми можемо говорити, що конфлікт вигідний тим, хто заробляє на цій війні?

— Будь-який конфлікт – на ньому заробляють. Інша справа, що політика ізоляціонізму, навіть якісна, не призведе до позитивних наслідків для України, так само, як і політика тотальної торгівлі з цими територіями. Потрібно визначитись із принципами, на яких ми діємо в економічному протистоянні, а не шукати простих відповідей у вигляді "або відкрити кордони повністю, або їх зачинити". 

Тобто навіть можливе запровадження торгівельної блокади ніяк не позначиться хоча б на питанні обміну полоненими?

— Абсолютно. Це два непов’язаних питання. Більше того, нічого не впроваджено, тому ми робимо половину роботи за Росію. По-друге, ми посилюємо ображеність тих територій на Україну і даємо для цього фактаж для російської пропаганди, при цьому взагалі не виграємо нічого у військовому, тактичному плануванні – ані обмін полоненими, ані виграємо певні території, ані займаємо більш вигідні військові позиції. Це абсолютно жодним чином в інших площинах не змінює ситуацію. Ми просто самоусуваємось від того, щоб поборотись за цей простір. 

Ранее политолог Михаил Погребинский в эфире "ГС" заявил, что параллельно с "нормандским форматом" мирных переговоров на Донбассе будет существовать формат "Трамп-Путин" для поиска компромиссного варианта.

А политический эксперт Алексей Вороненко прокомментировал перспективы согласования "дорожной карты" по Донбассу и выразил свое мнение, при каких условиях на Востоке возможен мир.

Самое читаемое
    Темы дня