наверх
25.04.202400:38
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Увольнение Насирова ничего не изменит с коррупцией в ГФС - Кушнирук

(обновлено: )22910
Эксперты Борис Кушнирук и Сергей Доротич в эфире "ГС" прокомментировали, какие перспективы увольнения главы ГФС и заявили, что главное — менять налоговое законодательство.
Борис Кушнирук

РИА Новости Украина — радиостанция "Голос Столицы"

В парламенте зарегистрирован проект постановления об увольнении главы ГФС Романа Насирова. Его авторами выступают 38 народных депутатов. Также в этом документе парламентарии предлагают признать неудовлетворительной работу первого зама Насирова Сергея Билана и также его уволить. 

Какие перспективы голосования за отставку главного фискала Романа Насирова, в эфире радиостанции Голос Столицы прокомментировал экономический эксперт Борис Кушнирук.

(текст публикуется на языке оригинала)

Те, що серед авторів проекту постанови є депутати від Блоку Петра Порошенка означає, що Насірова таки звільнять і йому знайшли заміну?

— Насправді так, як я розумів, депутати від всіх фракцій є, але я не дуже у все це зараз вірю. Зрозуміло, що Насіров на своїй посаді, незважаючи на всю критику, яка щодо нього лунає вже багато місяців, пов'язано з внутрішньополітичним розкладом, в тому числі парламентськими розкладами. 

Які відносини ДФС під керівництвом Насірова має на сьогодні з бізнесом? Допомагає чи заважає?

— Ні, ДФС у нас ніколи не допомагала, інша справа, що я переконаний в тому, що питання не просто в самому Насірові, хоча жодних позитивних емоцій він у мене не викликає. Питання в поступовій зміні законодавства, які дозволили  би скоротити зони, де взагалі виникають зловживання адміністративними повноваженнями, які є у ДФС, і корупція, яка є в ДФС.

Тобто можна десять разів змінити керівника ДФС, але якщо не буде змінено податкове законодавство, тоді це нічого не дасть?

— Абсолютно вірно. Більше того, це ж буде створювати можливості для нових корупціонерів, і голова ДФС, сидячи в Києві, не може вирішити всі зловживання, які є в малих населених пунктах чи десь ще. Це неможливо. Вибачте, якщо залишається можливість для корупції, то, на жаль, вона буде народжуватися і народжуватися. Ми побачили, що зараз були ухвалені досить потужні і значні зміни по адмініструванню, і це позитивний дуже крок. І я дуже сподіваюсь, що в наступному році все ж таки депутати і уряд погодяться з тим, що буде змінено податок на прибуток, податок на розподілений прибуток, це дуже суттєво зменшує можливості для зловживань, але попереду ще питання діяльності і взагалі блок, пов'язаний з соціальним страхуванням, там теж більш ніж достатньо зон, які створюють можливості для корупції, а без реформи системи соціального страхування не обійтися. І ще окрема тема, це митниця, бо там теж потрібно в першу чергу потрібно говорити про зміни, кардинальні зміни Митного кодексу, які би зменшували корупцію, бо поки вони є, поки буде дуже багато залежати від особистого втручання чиновника, до того часу буде можливість для тих зловживань, які є в митній сфері.

Наскільки велика роль ДФС на сьогодні в наповненні бюджету? 

— Більше половини бюджету формується ДФС. Тобто це важливий орган, який формує надходження.

Що думають підприємці про парламентську ініціативу щодо звільнення головного фіскала України, в ефірі "ГС" прокоментував голова громадської організації "Союз захисту підприємництва" Сергій Доротич.

Читайте также: Реформы и люстрация в ГФС

Цього року відставки Романа Насірова вимагали на вуличних акціях протестів, а зараз депутати ініціативу виявляють. А як налаштований бізнес – за відставку чи проти?

— Коли в травні 2015 року Насірова призначили, бізнес однозначно дав заклик до влади, що таке призначення недоречне, недолуге, і ми мали дуже великі підстави щодо очікування зловживань з боку цієї кандидатури. Тому що його робота на посаді керівника комітету чітко показала, що прозорості в роботі цього очільника точно не буде, тому виступали з першого дня — і наша організація, і більшість організацій проти нього. Тепер нардепи нарешті схаменулися, але ймовірність зняття його невелика. Тому що ми про зняття вже говоримо дуже багато, його кандидатура — це погоджена кандидатура олігархів з президентом, і зняти його може навіть не міністр фінансів, оскільки з моменту призначення у Данилюка є конфлікт з Насіровим, непорозуміння. Насіров у всілякий спосіб ігнорує Мінфін, не виконує доручення, які видає міністр, і ні в якій мірі міністр фінансів не керує ДФС.

А хто керує? Хто є патроном Насірова? 

— Головного патрона я не назву, бо це хтось з найближчих поплічників Порошенка. Але ще раз кажу, зняти Насірова можуть тільки ті олігархи, які погодили його кандидатуру, і сам Порошенко. Всі решта потуги будуть безрезультатні, і тільки коли вже чаша терпіння Порошенка лусне, чи він просто передумає, чи знайде чергову жертву, на яку повісить всіх, тільки тоді відбудеться зміна. 

Які головні проблеми для бізнесу створює ДФС на чолі з Насіровим?

— Головні проблеми: перевірки, непрозорість відшкодування ПДВ, непрозорість кадрових призначень, проблеми на митницях — всі ті конфлікти, які знає суспільство про Одесу, а такі конфлікти приховані є майже з кожними митницями — це навмисне виключення з системи автоматичної звітності, на що вже навіть було пряме доручення Мінфіну, і все одно воно ігнорується, це різного роду можливості утискання під час контролюючих заходів, перевірок, тощо. То приблизно такі. Тобто бізнесу ні в якій мірі не комфортно, як мінімум, а взагалі і нелегко працювати.

Ранее народный депутат Андрей Журжий в эфире Голоса Столицы заявил, что Насиров препятствует раскрытию публичной информации о НДС, и из-за его деятельности страдает бизнес.

Напомним, эксперты Сергей Доротич и Анна Винниченко в эфире "ГС" прокомментировали изменение налогового законодательства для общественных благотворительных организаций.

Самое читаемое
    Темы дня