наверх
19.04.202410:22
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Обещания безвиза раздражают и украинцев, и европейцев - Филипчук

Европа открывает для украинцев свои границы (783)

(обновлено: )148891
Эксперт-международник Василий Филипчук в эфире "ГС" заявил, что смена руководства Европарламента кардинально не повлияет на решение ЕС о предоставлении Украине безвизового режима.

РИА Новости Украина — Радиостанция "Голос Столицы"

Комитет постоянных представителей ЕС одобрил ранее согласованный Советом ЕС и Европарламентом документ, в котором зафиксирован механизм приостановления безвизового режима. Комитет Европарламента также его утвердил. Тот факт, что мы достигли соглашения, должен открыть двери к дальнейшему прогрессу либерализации визового режима, переговоров с другими странами, которые отвечают всем необходимым требованиям. 

Даже председатель Европарламента заявил, что уже давно готов поставить вопрос о предоставлении безвизового режима для Украины на голосование. 

"Мы надеемся, что со стороны Совета ЕС не будет никаких дальнейших проволочек", — написал Мартин Шульц

Министр иностранных дел Украины Павел Климкин в очередной раз пообещал, уже в течение буквально одной-двух недель, снова, что украинцы получат безвизовый режим. 

Стали ли мы действительно ближе к долгожданному получению безвизового режима, в эфире радиостанции Голос Столицы предположил эксперт-международник Василий Филипчук.

(публикуется на языке оригинала)

Які ваші прогнози? Цей безвіз отримає Україна хоча б в січні 2017 року?

— Я думаю, що українців настільки дратують оці передбачення вже, можна один раз обіцяти, не дотримати слова, два рази обіцяти, три рази обіцяти, але я думаю, що історія мала би навчити Клімкіна і всіх, хто поряд з ним, не робити дурні обіцянки, не робити коментарі дій когось інших, а говорити лише про те, що ти робиш. 

У нас якось дуже дивно виходить, ми всі коментуємо, що повинен зробити ЄС, ми не говоримо про те, що ми зробили, ми не говоримо про те, які у нас досягнення, що ми вирішили, які у нас проблеми, ми говоримо про те, що нам дасть ЄС. Це реально дратує, раніше дратувало лише наших європейських партнерів, а сьогодні це дратує вже і українців.

Безвізовий режим — це комплекс технічних і політичних складових. І якщо по технічним складовим вже і Україна все виконала, і в ЄС більш-менш зрозуміло, коли завершиться технічна робота, тобто далі у нас попереду буде голосування сесійне Європарламенту, потім рішення Ради міністрів і так далі, тобто технічно вже все зрозуміло і нібито великих перешкод на дорозі немає, ніхто ж не відміняв політичну складову. 

Я думаю, якби ми зараз мовчали, то ми би краще впливали на прийняття політичного рішення щодо безвізу, ніж ми безкінечно це повторюємо, повторюємо, повторюємо, тобто ми залишаємо у європейців враження, що надання безвізового режиму — це такий спосіб підняти власний політичний капітал, тому що нема більше про що звітувати. 

Це моветон, це дуже поганий стиль і зовнішньої, і внутрішньої політики, тому давайте все ж залишимо ЄС робити те, що ЄС має робити. Всім все зрозуміло, ми свої зобов’язання виконали, безвізовий режим не для президента, не для уряду, а для українців, і рішення ЄС щодо безвізового режиму — це ставлення до українців. І українці будуть вже судити по тому, яке буде остаточне рішення. 

Особисто я залишаюсь оптимістом: з сьогоднішнього дня я підвищую відсоток позитивного ставлення щодо безвізу — 80 на 20, але я би ніколи не говорив зараз 100%, тому що це є позиція ЄС. Ми, українці, не впливаємо на неї. 

Можливі відставки Шульца та Туска якось ускладнять діалог?

— Це не відставка, закінчується  термін перебування на посаді і президента Європарламенту, пан Шульц вже двічі був керівником Європарламенту, він однозначно не може далі продовжувати перебувати на цій посаді. 

Читайте также: Прием мигрантов-сирийцев в Украине не поспособствует безвизу — Бузаров

Президент Європейської ради є певною жертвою внутрішньопольських та інших суперечностей, по ньому ситуація дещо складніше, але, очевидно, що це не зовсім сприятливо позначиться на подальших діях. Але в чому плюс ЄС? Бо якщо там процеси вже запущено, їх дуже важко зупинити. Тому, я думаю, що зміна керівництва Європарламенту впливатиме, але не кардинально.

Ранее эксперт-международник Виктор Шлинчак в эфире "ГС" заявил, что Украина никак не может повлиять на Еврокомиссию, поэтому безвизовый режим в лучшем случае стоит ожидать к концу весны.

Самое читаемое
    Темы дня