наверх
18.04.202423:04
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Кармазин: Онищенко - угроза для нацбезопасности

Онищенко: новая партия компромата (410)

219611
Заслуженный юрист Украины Юрий Кармазин заявил в эфире ГС, что конфликт между Онищенко и действующей властью показал обществу "страшные вещи", но реагировать на происходящее нужно адекватно.

РИА Новости Укриана — радиостанция "Голос Столицы"

В СМИ появилась запись, сделанная народным депутатом Александром Онищенко с якобы депутатом Олесем Довгим, который по его утверждению, приехал с ним договариваться о прекращении уголовного производства. Информацию обнародовало издание "Страна".

Онищенко утверждает, что первый раз как переговорщик Довгий прилетел к нему на встречу в Италию. Последствия очередной порции "пленок Онищенко", прокомментировал в эфире радиостанции Голос Столицы заслуженный юрист Украины Юрий Кармазин.

(текст публикуется на языке оригинала)

З юридичної точки зору аудіозаписи, які надає пан Онищенко, можна використовувати у суді?

— В суді може бути використано все, що є доказами. Я прослухав той запис,  багато чув заяв Онищенка. До його заяви фактично вже були підстави для порушення кримінальної справи по хабарництву для реєстрації кримінального провадження. По-друге, у нас зараз чомусь культивується думка, що жодна парламентська комісія слідча не була вдалою. Це брехлива думка, я був головою слідчої комісії з питань Чорноморського морського пароплавства, ми залишили в державній власності половину суден, це понад 110 суден в Україні залишилося, притягнули винних до відповідальності, включно з нардепом Кудюкіним, який отримав десять років позбавлення волі. Це все зробила депутатська слідча комісія. І це успішна була діяльність комісії, яка навіть в швейцарському банку знайшла сховані гроші. Тому закон про депутатські слідчі комісії має бути негайно прийнятий в ВР. Я давно запропонував його текст, він є зареєстрований сьогодні.

Ви говорите, що вже є відповідні засади для того, щоби відкривати кримінальне провадження. Але вчора в НАБУ казали, що не мають фактів для початку такого кримінального провадження…

— Я вражений некомпетентністю НАБУ і тим, що в нас коментують все прес-секретарі. Прес-секретарі ніде нічого не мають коментувати, взагалі інститут прес-секретарів в правоохоронних органах має бути скасований. КПК передбачає реєстрацію кримінального провадження, а ніяку не перевірку НАБУ. Факти надзвичайно серйозні, за цими фактами сьогодні слідкують за цивілізованістю України. Я не знаю, є насправді ці записи чи немає. Той запис, який я чув, за голосом схожим на Олеся Довгого, скажімо так, він мені є зовсім схожим, наскільки я знаю той голос, я багато чув його на сесіях Київради. По-друге, я бачу по ньому тактику розмови Онищенка, і тактику розмови людини з голосом Довгого. Людина  з голосом Довгого робила все для того, щоб приховати, боялася прослуховування. Людина з голосом Онищенка явно хотіла, називала цифри, і два мільйони, які треба було внести як гарантію, але не в бюджет, а в мафіозний бюджет внести. Звісно, ця плівка є маленьким доказом, який свідчить лише про те, що відбуваються політичні процеси перемовин між учасниками цього касетного скандалу. А насправді це масове розкрадання коштів українського бюджету, наших платників податків, які йшли з газової спільноти, які здійснював Кадиров-Онищенко і це зрозуміло. Зрозуміло також те, що він знаходиться під контролем західних спецслужб, і що це загрожує серйозно нацбезпеці України.

Начебто під час цієї розмови між людьми з голосами Онищенка та Довгого йшлося про певний договір зі слідством. В нашому законодавстві це можливо?

— Так, це передбачено, але це має коментувати НАБУ, бо НАБУ веде слідство. Я сумніваюсь, що НАБУ уповноважувало Олеся Довгого про такі переговори від їхнього імені. Я сумніваюсь, бо зараз стоїть вже не лише честь на кону тих депутатів, яких купили, чи тих представників адміністрації президента, які вели перемовини. Сьогодні на кону стоїть вже честь і самого НАБУ, бо від його імені фактично ця розмова говорить, що там йдуть перемовини в тому числі від його імені. Тому, звісно можливо, якщо людина підпише угоду, розповість всю правду про те, як, кому і за яких обставин давала. Поки що ми бачимо лише погрози Онищенка, що ось я маю такі докази. Він це сказав на російському телебаченні, "Росія-1", мені було дуже образливо за державу, що росіяни смакували цією розмовою такого "народного депутата". Очевидно, за допомогою такого конфлікту, який стався, суспільству стали відомі страшні речі, але на них суспільство здорове, яким є Україна, має зреагувати адекватно. Це адекватне розслідування НАБУ, це адекватна реакція ГПУ, незважаючи на всякі кумівські та інші відносини, це адекватна оцінка парламенту, якщо там ще знайдеться бодай десяток людей, які зможуть на рівні депутатської слідчої комісії, а Конституція зобов'язує з питань, які представляють суспільний інтерес, створити депутатську слідчу комісію.

Чи мають юридичну можливість працівники НАБУ поїхати до Лондона, щоби поспілкуватися з Онищенком?

- Великобританія забороняє проводити слідство на її території без її дозволу. Але якщо по дипломатичній лінії буде досягнуто компромісу про те, що вони дозволять проводити ці слідчі дії, то вони можуть бути проведені на території Великобританії. Представники НАБУ мають таку можливість, їм виділено 700 мільйонів гривень на фінансування.

Зараз бюджетні торги відбуваються в ВР, чи мають представники НАБУ відстежувати, як саме відбуваються ці торги і чи не пропонують депутатам гроші?

— Так, я вважаю, що мають, для цього є оперативні можливості в НАБУ. По-друге, хочу сказати, що у нас сьогодні криза довіри. Навіть до новоствореного НАЗК. Як це так, люди собі поробили зарплати, по 150 тисяч на місяць отримували! Це розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах.

Читайте также: Прошумел на весь мир. Компромат Онищенко шагает по планете

Ранее политический эксперт Ярослав Макитра в эфире ГС заявил, что если бы на то была политическая воля, то беглый народный депутат Александр Онищенко был бы давно задержан.

Также председатель правления Центра противодействия коррупции Виталий Шабунин в эфире ГС заявил, что именно Национальное антикоррупционное бюро вскрыло ключевую коррупционную схему «Укргаздобычи» и Александра Онищенко, а генпрокурор Юрий Луценко дал ему возможность сбежать.

Самое читаемое
    Темы дня