наверх
20.04.202412:21
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Эксперт: что теряет Украина не финансируя КК, и о "вредных" лекарствах

(обновлено: )64301
Замминистра здравоохранения Оксана Сивак в эфире "ГС" рассказала, куда направят средства, ранее выделяемые Красному Кресту, о новых рекомендациях МОЗ для врачей, и заявила, что приоритетом медицины должна стать профилактика заболеваний.

РИА Новости Украина — радиостанция "Голос Столицы"

Министерство здравоохранения приняло решение, что с 2017 года предоставлять средства Красному Кресту нецелесообразно. Как сообщают в ведомстве, правонарушения и непрозрачная отчетность Красного Креста Украины за последние несколько лет ставят под сомнение целесообразность его финансирования за счет государственного бюджета.

В Министерство здравоохранения отмечают, что Общество Красного Креста Украины дублирует функции Минсоцполитики в части предоставления социальных услуг одиноким, нетрудоспособным пожилым гражданам, детям-сиротам, инвалидам.

В случае острого респираторного заболевания или гриппа у детей Министерство здравоохранения призывает не использовать антибиотики, сиропы и витамины. МОЗ также рекомендует врачам проводить разъяснительную работу с медицинским персоналом и пациентами о неэффективности использования некоторых групп препаратов у детей и потенциального вреда самолечения. А иммуномодуляторы, согласно сообщению, могут еще и навредить.

О том, что профилактика заболеваний намного дешевле лечения, о необходимости отпускать лекарства только по рецепту, а также о планах МОЗ создать эпидфонд, в эфире радиостанции Голос Столицы рассказала заместитель министра здравоохранения по вопросам европейской интеграции Оксана Сивак.

(текст публикуется на языке оригинала)

МОЗ виступає за скасування з 2017 року держфінансування патронажної служби Товариства Червоного Хреста України. Чому ухвалене таке рішення?

— Воно базується на звіті Рахункової палати. По-перше, хочу зауважити, що це є громадська організація, яка в більшості країн знаходиться на самофінансуванні, тобто на пожертвах, благодійних внесках, а в нашій країні вона знаходиться на бюджеті. І в цьому році бюджет складав близько 74 мільйонів гривень: це працівники, члени цієї організації. Перевірка була за 2014-2015 рік, саме по використанню цих бюджетних коштів, які вони отримували. За результатам цього звіту проводилося засідання комітету ВР, де ми теж були присутні, і фінальне рішення було прийнято колегіально, що фінансування на наступний рік не буде.

Фінансує патронажну службу Товариства Червоного Хреста України не лише МОЗ, а ще Мінсоцполітики. Це фінансування з двох боків йде?

— Я кажу про нашу частину, яка йде через МОЗ.

А що буде в такому випадку далі з Червоним Хрестом?

— Ми кажемо про фінансування саме медичної складової. Якщо у них нема ліцензії на медичну практику, то вони мають автоматично перейти повністю під відповідальність Мінсоцполітики. Вони виконують саме патронажну, соціальну функцію, вони доглядають хворих. Можливо, вони багато хорошої роботи роблять, але ми кажемо про те, що вони не виконують медичну складову, тому ми готові передати цю складову до профільного міністерства – Мінсоцполітики.

Тобто МОЗ зекономить 74 мільйони гривень. Чи вже є думки, куди ці кошти можна спрямувати?

— З того, що ми зараз бачимо, де найбільший брак коштів, ми би хотіли їх передати на епідфонд — це про сироватки проти небезпечних інфекцій, які треба час від часу, і вони не закуповуються навіть за держбюджет, вони купуються за місцеві бюджети. То ми би хотіли створити такий епідфонд в державі, і безпосередньо по регіонах, щоб не було такої страшної ситуації, яка траплялася останні роки. Тобто за ці кошти купуються відповідні ліки, сироватки, вакцини, імуноглобуліни, і вони є про запас. Бо коли це сталося, воно треба прямо зараз, це не те що може чекати. Тому наша задача — створити цей фонд сироваток, імуноглобулінів, вакцин, щоб вони були напоготові на всяк випадок. Але вони мають певний термін придатності, тому цей фонд має постійно оновлюватися, власне, отака одна з наших ідей.

Було багато подібних інформприводів. На кінець року МОЗ в цілому виправило ситуацію?

— Станом на сьогодні ми маємо всі вакцини, є певні затримки з кором — ці вакцини закуплені, вони до середини грудня повинні вже прибути до України. А решта вакцин – зараз 100% покриття є. Зараз закупки робляться через міжнародні організації, і коли ми прийшли в серпні, то ще продовжувалися закупки за 2015 рік, нам вдалося їх завершити, і вже перші поставки робити зараз за 2016 рік. Тобто з вакцинами зараз проблем не буде. Зараз є більше інформаційна проблема, коли існує страшна недовіра до вакцин. Треба працювати активно не лише з батьками, пацієнтами і просто громадянами, але ще з медичними працівниками. На жаль, серед нашого медичного персоналу досі зберігаються люди, які відмовляють своїх пацієнтів від вакцинації, я би ввела якесь дисциплінарне покарання за це.

Що відбувається зараз: людина йде до лікаря, коли в неї щось болить і не раніше?

— На жаль, так. Ми згадуємо, що потрібно дбати про своє здоров’я тільки тоді, коли захворіли. Ми хочемо змінити цю ситуацію, поставити пріоритетом все-таки профілактику. Власне, громадське здоров’я – це здоров’я популяції. Це не лікування окремого пацієнта — це здоров’я популяції.

Є статистика, скільком хворобам можна було б запобігти, якби люди щороку ходили б до лікаря на обстеження?

— Я не скажу вам в цифрах пацієнтів, я скажу вам в економічному розрахунку, в світовому: вважається, що один долар, вкладений в профілактику, зберігає 10-11 доларів потім на лікування. Так ми можемо перерахувати. Якщо ми йдемо вчасно до лікаря, ми робимо вчасно щеплення собі і своїм дітям, це ми економимо і економічно – як на своїй кишені, так і на кишені держави, а саме головне – ми зберігаємо власне здоров’я.

Чого нам чекати від реформування і коли?

— Результат профілактики і громадського здоров’я – це не сьогодні, це займе декілька років. Результатом ефективності громадського здоров’я буде збільшення продовження життя. Як ви знаєте, ми живемо на 10-15 років менше, ніж живуть наші сусіди. Коли ми почнемо про себе дбати, я думаю, що це займе декілька років. Але ми побачимо, наскільки це ефективніше: це боротьба з тютюнокурінням, алкоголем, боротьба з інфекційними хворобами, таким як ВІЛ, СНІД, це боротьба з травматизмом, а саме — дорожній рух. Громадське здоров’я – це та інституція, яку ми вже створили. Громадське здоров’я – це здорова наша нація, це є зобов’язання наші перед європейською комісією. Це входить в угоду про асоціацію, 22 глава, і ми взяли на себе такі зобов’язання бути здоровими, щоб увійти до Європи

Чи є план популяризації вакцинації на наступний рік?

— Так. Ми їздимо в регіони, ми розмовляємо не лише з пацієнтами, а з громадянами, ми проводимо тренінги для медичного персоналу, доказуючи їм, навіщо вакцинація, розказуючи, нагадуючи їм, що таке доказова медицина. З цим нам дуже сильно допомагає ЮНІСЕФ. У них є чудові тренінги для наших лікарів, є тренінги для тренерів. Вони вже багато навчили наших тренерів місцевих, локальних, які мають проводити тренінги в регіонах. Дуже нам допомагають громадські організації. Є громадська організація "Батьки за вакцинацію" — вони теж проводять такі тренінги, але вже серед батьків. В них дуже багато різної друкованої інформації, яку вони роздають в дитячих садочках, школах. Є "Щит нації", багато таких організацій громадських, які дійсно усвідомлюють потребу в вакцинації. А ще в нас є медіатренінги для журналістів.

МОЗ закликає не використовувати вітаміни, все, що називається словом "фуфломіцини". Необхідність такої рекомендації виникла тому, що розповсюдились через рекламу, через лікарів, що беруть гроші за виписку рецептів. Чому МОЗ вирішило, що це треба змінити?

— По-перше, ми прийшли з практичної медицини, і ми з цим працювали в свій час не так давно, і ми бачили, знали і читали про неефективність "Амізону" і решти дивних препаратів. І це не просто неефективно — це навіть шкідливо як для організму, так і для вашої кишені. Елемент плацебо ніхто не відміняв,  пацієнтам важливо щось приймати: вони себе погано почувають, тому, чим більше таблеток вони п’ють, вони думають, що стануть здоровими. На жаль, це не правда. Але, отримуючи призначення лікаря, де багато ліків, вони відчувають турботу лікаря і вони лікуються, але воно не працює. В світі є доказова медицина, коли всі ці препарати перевірені, доведені і сказано, що це "фуфломіцини" — використання їх неефективне і шкідливе. Там, крім недіючих препаратів, є різні добавки, які теж не є корисними.

Організм людини призвичаюється до антибіотиків і потім неможливо побороти хворобу.

— Так. І одна з причин — таке безконтрольне вживання ліків і саме антибіотиків. В жодній країні Європи без рецепту нічого не продається, немає реклами ліків, коли ви заходите в аптеку, там теж не побачите на вітринах нічого, і жоден фармацевт чи провізор не видасть нічого, поки ви не покажете документ, рецепт від лікаря. Ми теж плануємо це робити, ми розуміємо, що це буде великий супротив від фармбізнесу і від аптек, але це те, що ми мусимо зробити заради здоров'я наших громадян. Перше, ми хочемо навчити наших громадян ходити до лікаря. Ходити до лікаря, знати свого лікаря. І ми починаємо реформи в охороні здоров'я зі зміни фінансування, зміни первинної ланки. І ми сподіваємося, що починаючи з первинної ланки, починаючи з 2017 року нам вдасться змінити ставлення пацієнтів до лікарів і лікарів до пацієнтів. Перше, це має бути пацієнтоорієнтовано, пацієнт має йти туди, куди він хоче, вибирати вільно собі лікаря. І ми сподіваємося, що таким чином, так як ми будемо змінювати фінансування, а фінансування буде йти за пацієнтом, пацієнт не буде нести гроші в кишені.

Ми почали з рецептів, рецепт виписує лікар. І зараз чому пацієнти не хочуть йти до лікарів, бо вони не знають, де їх лікар, вони не хочуть витрачати свій час, стояти в черзі, ми сподіваємося, що коли ми почнемо свою реформу і вона запрацює, і кожен лікар, кожен пацієнт буде один одного знати, то черг не буде, і лікар буде знати, чим хворіє його пацієнт, які краще ліки, але ці ліки однозначно будуть відпускатися за рецептом.

Певно людина боїться, що все буде за рецептами і за пігулкою від кашлю доведеться стояти в черзі три години.

— Так, але пацієнт має спочатку дізнатися, чи ця пігулка від кашлю йому потрібна. Можливо, ця пігулка від кашлю йому зовсім непотрібна. І знаєте, я не кажу, що треба стояти три години, я не думаю, що так має бути. Вже навіть зараз створені електронні черги в поліклініках

Захворюваність на туберкульоз за цей рік зросла на 8%. Скільки у нас хворих на туберкульоз, і чому їх кількість починає зростати?

— Ми аналізували цю ситуацію, чому саме зросла. У нас є випадки, коли у нас люди недообстежені, і так сталось, що 15% хворих на туберкульоз були в Донецькій і Луганській області, і ми думаємо, що саме ці 8% збільшення – це міграція людей і якісне обстеження уже на території України тут. Але це лише версія. Наша задача зараз якомога якісніше працювати з громадянами, обстеження і лікування. Станом на сьогодні ми вже маємо препарати, маємо, чим лікувати у достатній кількості.

Скільки нам їх треба і хто їх закуповує? Чи це силами України, чи хтось допомагає зі світових організацій?

— Закуповується за бюджетний кошт, плюс глобальний фонд. Глобальний фонд покриває, в основному, ВІЛ, СНІД, туберкульоз, гепатит, і 2016 році МОЗ і уряду в цілому, і пацієнтським організаціям вдалось дотриматись умов глобального фонду. Умови глобального фонду приходять в країну, де високий рівень таких інфекцій. Вони покривають від 100%, і потім меншає, але країна має робити свій внесок теж. І в цьому році ми мали загрозу втрати цих коштів на наступні три роки, але ми дотримались їх умов і на наступний рік з їх бюджету нашого ми отримаємо десь близько 900 мільйонів гривен і глобальний фонд дасть нам ще мільйон — це на лікування ВІЛ, СНІД.

З’явилась інформація, що туберкульоз лікуватиметься за новою схемою. Що це за схема?

— Це не схема, це просто інший підхід до пацієнта. Лікуватись буде за стандартами міжнародними, і зараз лікується за стандартами, мається на увазі в медикаментозному плані. Але ми хочемо змінити підхід саме до пацієнта. В цивілізованих країнах люди з туберкульозом – це не є якісь ізгої, які повинні бути на висилках, закриті в туберкульозних диспансерах, знаходитись там в страшних умовах. Теперішня модель лікування туберкульозу саме в амбулаторних умовах – діагностика, лікування, видача препаратів пацієнту звичайним лікарем.

Ми кажемо про закриту форму, яка не виділяє бактерій, тому ці пацієнти не є небезпечними для оточуючих. Ми кажемо: перехід на амбулаторну модель відбудеться з часом, коли і лікарі на первинній ланці будуть готові прийняти, будуть мати достатній досвід і знання, щоб працювати з цими пацієнтами, і самі пацієнти усвідомлять, що вони є просто пацієнти, але вони хворі на туберкульоз. Ми хочемо позбавити людей від цієї стигми, що вони хворі на туберкульоз. На туберкульоз можуть захворіти всі.

Читайте также — Международный Красный Крест: люди Донбасса в тяжелом положении

Виходить, що ви покладаєте це на свідомість пацієнта, що він буде лікуватись, і совість пацієнта?

— Він буде контрольований. Він просто ночувати не буде в якомусь тубдиспансері, як в тюрмі.

Ранее президент Всеукраинского совета защиты пациентов Виктор Сердюк в эфире "ГС" заявил, что государство не выполняет главную функцию — заботу о здоровье граждан, поскольку в Украине на охрану здоровья выделяется 2,8% ВВП, а необходимо минимум 7%.

Ранее главный детский иммунолог Киева Федор Лапий в эфире радиостанции Голос Столицы заявил, что некоторые пациенты в вопросе выбора препаратов для лечения гриппа более квалифицированы, чем врачи.

Самое читаемое
    Темы дня