наверх
19.04.202422:05
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Порошенко и Онищенко: война компроматов разорвет страну — Войтков

Онищенко: новая партия компромата (410)

(обновлено: )4135151
Новый "кассетный скандал" может получить очень широкий резонанс, а его последствия будут негативными как для внутриполитической ситуации в Украине, так и для внешней политики.

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

Служба безопасности Украины подозревает экс-нардепа Александра Онищенко в государственной измене. Документ-подозрение в этом деле пока только готовится. Об этом заявил начальник главного следственного управления СБУ Григорий Остафийчук.

По информации Остафийчука, Онищенко подозревают в получении паспорта России и сотрудничестве со спецслужбами РФ для дестабилизации ситуации в Украине. Представитель СБУ обнародовал СМС-переписку адвоката Онищенко Андрея Цыганкова с гражданином, имя которого не называется, и который является фигурантом расследования НАБУ.

По словам следователя СБУ, Онищенко "готовит массированную информационную атаку на власть" Украины. Сам Онищенко сегодня заявил, что передал компромат на президента Петра Порошенко Соединенным Штатам Америки.

Также издание "Украинская правда" со ссылкой на собственные источники сообщает, что в течение года Онищенко записывал свои беседы с президентом Порошенко на ручные часы с диктофоном.

Чем может закончиться война компроматов, и с какой целью она ведется, прокомментировал в эфире радиостанции Голос Столицы политолог Валентин Войтков.

(текст публикуется на языке оригинала)

Як ви оцінюєте цей новий шпигунський скандал? І власне чутки, що Олександр Онищенко протягом року записував свої розмови з президентом на ручний годинник із диктофоном?

— Насправді вже можна говорити про те, що це може бути новий такий "касетний скандал", і він може мати дуже широкий резонанс. Насправді, у зв’язку з цими заявами виникає два питання. Чи насправді немає диму без вогню? І другий момент: які наслідки цієї заяви Онищенка і, відповідно, відповіді СБУ. Я думаю, щодо найближчим часом ми будемо свідками нових певних постів інформаційних від Онищенка, і якщо насправді у нього є записи певних розмов в АП, вони будуть постійно з'являтися в інформаційному просторі України. Якщо він дійсно передав цю інформацію в Мін'юст США, про що він говорить, це може мати взагалі міжнародний скандал і дуже великі наслідки з огляду на те, що нас чекає в наступному році. Насправді оця міжнародна коаліція, яка вже сьогодні послаблена, розхитується, міжнародна коаліція, яка допомагає нам у боротьбі з військовою агресією, вона сьогодні нестійка, і поява такої інформації може призвести до того, що Петро Порошенко буде "нерукоподаваємий", тобто ця міжнародна дипломатія може перейти на зовсім інший рівень і багато контактів можуть бути заморожені.

Цікаво, як Онищенко зміг записати ці розмови, якщо він не сильно дружній з Порошенко?

— Порошенко насправді є в даній ситуації жертвою певних своїх методів, і його договороздатності, він завжди говорив про те, що я можу домовитися з усіма і врахувати будь-які інтереси, якщо це потрібно. І Онищенко дійсно бував в АП, якщо звернути увагу на цю фігуру, вона є дуже цікавою. Тобто це такий політичний "рєшала" був, який в обмін на певні якісь послуги лобіював власний бізнес. А його бізнес повністю залежав від роботи органів державної влади, від того, чи є у нього ці зв’язки. Тобто це газовидобувна діяльність, спільна діяльність з «Укргазвидобуванням». Тому був його представник і в коаліційному уряді, і, крім пана Порошенка, у нього були тісні зв’язки з Тимошенко. Тому якщо потрібно буде йому і це буде йому вигідно, то я не виключаю, що, можливо, якусь порцію компромату ми отримаємо і на Тимошенко, тому що були такі свідчення, інформація, що він був одним зі спонсорів цієї партії «Батьківщина». Тому я думаю, що Порошенку і загалом БПП потрібно зробити висновки з цієї історії. І поки вони зараз ганяються за Онищенком, намагаються добитися його екстрадиції, хочу нагадати, що нещодавно Юрій Луценко був в Лондоні і була інформація, що він особисто привозив документи на те, щоб Онищенка повернули в Україну.

Хочу згадати, що і Віктор Медведчук – частий гість в АП. Тому ось ця політична непринциповість і бажання досягнути мети в будь-який спосіб і оце балансування між бізнесом і політикою, врешті-решт, може призвести до того, що країна зсередини вибухне, і нам цей будь-який "касетний скандал" дуже невигідний з огляду на те, що сьогодні відбувається в світі, і що нас чекає. А в наступному році і вибори у Франції, і в Німеччині, і бачимо що Європа сьогодні, коли чує про Україну, менше сентиментів має, ніж це було два роки тому. І такі заяви, дії, вони будуть мати і внутрішні наслідки для внутрішньополітичної ситуації в Україні, і зовнішні, що є дуже погано. І репутація України точно не буде покращуватися внаслідок таких ось дій, заяв і "касетних скандалів".

Як в цій ситуації виглядають дії СБУ?

— Вони що зробили? Просто оприлюднили частину переписки, вирвана вона з контексту чи ні, адвокат, який говорить, що Онищенко, умовно кажучи, лягає під Росією в обмін на паспорт. Але жодних інших доказів, і це приватна переписка двох осіб, так чи інакше, пов'язаних з Онищенком. Але це дві особи говорять про третю. Хотілося б побачити якісь реальні докази. Я допускаю, тому що Онищенко був у Росії і їй вигідна ця дестабілізація, вони працюють на те, щоби Порошенко, його реноме і політичні позиції в міжнародному світі, міжнародній дипломатії, послаблювалися. Бо зараз це одна з головних наших зброй в захисті країни.

Ранее политический эксперт Ярослав Макитра в эфире "ГС" заявил, что если бы на то была политическая воля, то беглый народный депутат Александр Онищенко был бы давно задержан.

Также председатель правления Центра противодействия коррупции Виталий Шабунин в эфире "ГС" заявил, что именно Национальное антикоррупционное бюро вскрыло ключевую коррупционную схему "Укргаздобычи" и Александра Онищенко, а генпрокурор Юрий Луценко дал ему возможность сбежать.

Самое читаемое
    Темы дня