наверх
20.04.202403:10
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Спецконфискация и "дело Януковича": вопрос очень больших денег

Дело Майдана поссорило Луценко и Горбатюка (120)

(обновлено: )537
Адвокат Станислав Батрин и политолог Вячеслав Потапенко в эфире "ГС" заявили, что спецконфискация – это не единственный способ возврата активов Януковича, и за три года эти деньги можно было уже вернуть.

РИА Новости Украина – Радиостанция "Голос Столицы"

Деньги Виктора Януковича и его соратников конфискуют в любом случае, даже если депутаты будут и дальше медлить с принятием закона о спецконфискации. Об этом в эфире канала "112 Украина" заявил министр юстиции Павел Петренко. При этом он уточнил, что по-прежнему выступает за принятие закона об спецконфискации.

Нужен ли специальный закон, чтобы конфисковать деньги чиновников режима Януковича, в эфире радиостанции Голос Столицы пояснил адвокат, директор юридической компании Lions Litigate Станислав Батрин.

(Публикуется на языке оригинала)

Можно ли конфисковать средства Януковича без спецзакона?

– Справа в тому, що є інструменти, які сьогодні дозволяють це зробити, правові інструменти, і можливо, ця політична заява свідчить про те, що сьогодні нарешті у вищих ешелонах української влади зрозуміли, що спецконфіскація, яка апробувалася в Україні, яку хотіли протягнути через ВР і передати українському суспільству як єдиний інструмент повернення активів попереднього режиму – невдала ідея.

Я б розцінив заяву міністра юстиції саме в цьому контексті, не у правовому, а… тому що і раніше юристи зазначали, що право власності, навіть право власності Януковича, чи інших представників режиму має бути припинене, або конфісковане на користь державного бюджету способом, який визначений Конституцією України.

Но для этого нужно его заочное осуждение? Или это необязательно?

– Сьогодні ми знаємо такі факти, що більшість грошових коштів або активів, звісно, не були на Януковичу, тому було б помилкою вважати, що ця справа напряму прив'язана до кримінальної справи Януковича.

Більшість так званих цих мільйонів чи мільярдів, як влада називає, активів, – це активи, які оформлені через третіх осіб, через юрособи, компанії, це вілли, маєтки в інших юрисдикціях, тут це абсолютно не пов'язано з Януковичем. Можливо, намагаються зробити такий піар для того, щоб потім, якщо будуть проблеми у кримінальній справі з Януковичем, якщо прокуратура не зможе довести причетність попереднього режиму до подій на Майдані і так далі, то можливо вони хочуть прив'язати, що у зв'язку з цим і активи не можна повернути в Україну.

Але це неправда – активи потрібно повертати було вже за ці три роки в Україну, і це абсолютно не пов'язано з прізвищем напряму Януковича. Янукович в Швейцарії, і не має рахунку на сотні мільйонів доларів.

Читайте также: Спустя 3 года: Янукович рассказал о неизбежности Майдана и роли США

Допрос Януковича назначен на 13.00 25 ноября. В то же время Юрий Луценко говорит, что у ГПУ нет полномочий организовывать допрос Януковича в формате видеоконференции. А как могут и будут допрашивать Януковича? Что говорит закон?

– Не можна припустити, щоб у країні лунали протилежні заяви міністра юстиції і генпрокурора. Тому що навіть якщо вже на цих посадах люди з різними точками зору щодо застосування закону зараз в такій справі, то що говорити про людей, які вже абсолютно не розуміють саме процесуальні моменти розслідування справи Януковича і доведення його вини в суді?

Перше, що потрібно сказати, що на засіданні суддя, головуючий в даній справі, буде тільки вирішувати питання про зміну порядку дослідження доказів. Тобто це може бути взагалі поки що процедурне засідання, на якому самого допиту Януковича і не відбудеться в режимі відеоконференції. Тобто може бути за кілька хвилин прийнято процесуальне рішення про інший порядок.

Інше питання, прокуратура має заявляти відповідне клопотання, суддя має його вирішувати, і тільки за умови, що український суд вирішить його позитивно, якщо буде доведено, скажімо, що в подальшому Янукович буде ухилятися від допиту в режимі відеоконференції, будуть наявні всі докази, що ухилення від розслідування даної справи – це більше ніж шість місяців, якщо буде доведено, що особа перебуває в розшуку, то за таких умов суд може проводити допит в режимі відеоконференції.

Знову ж таки, було б більш правильно, якби ГПУ та Мін'юст однозначно висловлювалися щодо даної справи, тому що в будь-якому протилежному разі сторона захисту Януковича буде використовувати ці всі навіть політичні заяви для захисту Януковича.

Читайте также: Чем закончится допрос Януковича в Ростове

Варианты развития событий в деле о конфискации активов Януковича в эфире радиостанции Голос Столицы предположил политолог Вячеслав Потапенко.

Нельзя ли конфисковать деньги Януковича и его соратников даже без закона о спецконфискации?

– В принципі, як я розумію, ці справи можна проводити, і є реальні шанси на позитивні рішення.

Просто закон про спецконфіскації, він дуже спрощує цю ситуацію, але це абсолютно реально робити і так. Питання в тому, що в Україні дуже багато хороших законів, але вони не завжди використовуються. Тому що у нас дуже складна і специфічна юридична практика. Судді не лише значною частиною корумповані, але вони не завжди мають кваліфікацію і можуть часто просто затягують ці справи.

Я думаю, що, скоріше, використовуються ця нагода – ім'я Януковича, для того щоб лобіювати, якось спонукати депутатів все ж таки проголосувати. Бо буде якось незручно сказати: ні, я не хочу конфіскувати гроші Януковича. Так ніхто не скаже. Скажуть: звичайно, треба, давайте проголосуємо.

Я думаю, це серйозний мотив, чому саме під цей привід закон про спецконфіскації і просувається. А з Януковичем питання в тому, що чим більше проходить часу, тим складніше доводити.

Есть серьезные основания не голосовать за закон о спецконфискации?

– Я думаю, з одного боку, звичайно, немає ідеальних законів, і ніхто не може гарантувати, що його не будуть використовувати вибірково. Але моя позиція: треба приймати закон, як його змогли підготувати, а потім доопрацьовувати в процесі. Тому що можна безкінечно робити якийсь ідеальний, найкращий варіант, і потім знову якісь обставини зміняться, і його ніколи не приймуть.

І так можна цих реформ чекати десятиліттями і можна розповідати якісь казки про те, що нам заважає це, потім ще щось.

Проект закону є, його треба просувати, і продовжувати доопрацьовувати навіть вже після прийняття, якщо будуть якісь серйозні зауваження.

Допрос Януковича состоится?

– Я думаю, що Янукович, звичайно, знає багато. Але, по-перше, я не вірю, що він це розкаже. По-друге, я дуже сумніваюсь, що ця подія відбудеться.

Напомним, адвокат семей Небесной Сотни Виталий Титич в эфире "ГС" заявил, что допрос Виктора Януковича в режиме видеоконференции не будет иметь значения для судебного следствия.

Самое читаемое
    Темы дня