наверх
24.04.202420:26
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Дипломат: при Трампе Украина сможет перезапустить отношения с РФ

Президентство Трампа: первые указы и назначения. (837)

(обновлено: )215855
Эксперт-международник Василий Филипчук заявил, что избрание Трампа президентом открывает перед Украиной новые возможности, поэтому нужно отказаться от "трампофобии" и выдвигать США свои предложения.

РИА Новости Украина – Радиостанция "Голос Столицы"

Каждый четвертый опрошенный украинец обеспокоен победой Дональда Трампа на президентских выборах в США. Также респонденты ожидают ухудшения отношений между двумя странами.

Читайте также: А после митинга – погром. Радикалы "отметили" годовщину Майдана

В то же время 42% респондентов не ожидают никаких изменений, и только 7% опрошенных считают, что отношения улучшатся. Об этом свидетельствуют результаты последнего опроса Социологической группы "Рейтинг".

Надежды украинцев касательно нового американского лидера в эфире радиостанции Голос Столицы проанализировал дипломат, председатель Международного центра перспективных исследований Василий Филипчук.

(Публикуется на языке оригинала)

Чи обґрунтовані побоювання з боку українців щодо президентства Трампа?

– Це виглядає дуже потішно, і було б дуже смішно, якщо б не було так сумно.
Наших громадян мало б хвилювати, чи ми готові до погіршення економічної ситуації, чи ми готові до ескалації насилля на Донбасі, як ми бачимо врегулювання відносин з РФ, відновлення суверенітету над Кримом, а не Трамп.

Хоча зрозуміло, що роль США не можна применшувати, і ці результати опитування відображають всю ту трампофобію, яка була поширена в наших ЗМІ протягом останніх півроку, в очікуванні, що переможе Клінтон – і буде всім щастя, а от не дай Бог переможе Трамп, і буде трагедія, тому що він колись щось сказав про Крим, яке нам не подобається.

Те, що президенти роблять після виборів, дуже відрізняється від того, що говорять кандидати, навіть якщо вони перемагають. Тому треба спокійно ставитися до змін в інших країнах.

Ми не громадяни США, ми не впливали на вибори, ми маємо поважати рішення громадян обрати ту людину, яку вони вважають за доцільне, і працювати з будь-яким з кандидатів. В США попри те, що президент має дійсно дуже велику компетенцію в сфері зовнішньої політики, все ж таки існує значна система противаг, балансів, різних чинників впливу. Тобто дійсно ситуація може змінитися, але такі зміни не трапляються через один день, через одну ніч, наступного дня прокинулися – і бачимо зовсім іншу ситуацію у світі.

Яких змін можна чекати при його правлінні?

– Трамп як бізнесмен, як людина, яка звикла домовлятися, не зважаючи на якісь особливі умовності, психологічно і тактично спроможний на якісь серйозні кроки по перегляду світової безпеки, по перегляду відносин, наприклад, з РФ, і до цього треба бути готовим і спокійно обдумувати: в чому наші інтереси, що ми можемо запропонувати американцям таке, що дозволило б їм з одного боку і не втратити ті очікування щодо змін, які існують зараз в світі, але з іншого боку і переслідувати свої інтереси.

Тобто якщо ми щось запропонуємо американцям цікаве, з чим вони зможуть піти до росіян, це буде дійсно великий крок вперед. Якщо ж ми не будемо нічого пропонувати, а далі продовжувати всю ту риторику, яка лунає протягом останніх двох з половиною років, що Путін поганий і давайте посилювати санкції – можливо, воно спрацює. Хоча я не впевнений.

Якщо звернути увагу, хто навколо Трампа зараз поступово формує більшість в його новій адміністрації, то таке враження, що його адміністрація буде значно більш антиросійською, ніж це могла би бути адміністрація тієї ж Клінтон.

Але не треба забувати про те, що у випадку з Україною там ще інші фактори, окрім традиційного розподілу сил між республіканцями і демократами. Нагадаю, що республіканці зазвичай ще більш антиросійські, ніж демократи в США. У випадку ж з Україною є нюанс, пов'язаний з певними не зовсім правильними кроками в передвиборчий період, коли окремі представники наші пробували підіграти Гілларі Клінтон і завдати певного удару під час кампанії Трампа. Тобто такі речі не забуваються, але якщо міжнародна ситуація буде розвиватися в якомусь чітко визначеному напрямку, то прийдеться реагувати не на якісь образи річної давнини, а на виклики, які стоять сьогодні.

Тому я думаю, не треба падати перед пострілом, не треба влаштовувати зараз паніку навколо обрання Трампа, а треба готувати якісь свої цікаві пропозиції, які допомогли б всім сторонам у цій грі вийти з плюсами, вийти переможцями, а не всім програти.

Ви згадували про заяви наших політиків. Чи не робили вони їх з огляду на нашу пресу, яка була віддзеркаленням американських медіа?

– Почнемо з того, що американська преса також не зразок. В США демократи мають традиційно сильніші позиції в ЗМІ, але все-таки, якщо подивитися, як наші ЗМІ відображали передвиборчу кампанію, це було, м'яко кажучи, спрощене сприйняття через призму того, що ми в центрі світу, і вся американська передвиборча гонка була з приводу того, з Росією дружимо чи воюємо, Україну підтримуємо чи не підтримуємо.

Україна взагалі була відсутня в порядку денному дискусії кандидатів в президенти. А по Росії – так, там дійсно були дуже цікаві речі, які абсолютно нічого не означають у випадку України.

Те сприйняття, яке було у наших ЗМІ стосовно американської кампанії, воно трошки далеке від того, якою справді була вона. В центрі цієї кампанії були економічні проблеми, проблеми міграції, Мексика була на значно вищому місці в порядку денному передвиборчих перегонів, ніж Україна.

І то, я думаю, що після того, як Трамп повністю перебере на себе важелі управління, те, що він буде робити з Мексикою, не обов'язково буде відображати те, що він обіцяв. Я не певен, що там з'явиться стіна і всі ці його обіцянки будуть здійснені. Все ж таки реалії США є дещо іншими, там надто багато різних груп впливу, і прийняти будь-яке таке рішення – можливо, одне спробує провести, а якщо це все призведе до внутрішньо-політичного збурення, то, думаю, що до інших не дійде.

Повторюсь, що нам зараз вкрай важливо оце маленьке вікно можливостей, яке привідкривається у зв'язку з обранням Трампа, яке все ж таки є, спробувати перезавантажити відносини з РФ, спробувати якимось чином вийти з цієї конфліктної моделі розвитку відносин, спробувати вийти з неї, перейти на якийсь геополітичний рівень.

Напомним, политолог Михаил Погребинский в эфире Голоса Столицы спрогнозировал, что после победы Дональда Трампа на выборах у США наконец-то появится четкая позиция по Донбассу, при этом новый президент будет искать компромисс с РФ.

Ранее политолог Алексей Семений в эфире "ГС" заявил, что большинство эпатажных заявлений Трампа не будут реализованы, поскольку его будут сдерживать Конгресс и Республиканская партия.

Самое читаемое
    Темы дня