наверх
29.03.202411:51
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Летальное вооружение из США до Трампа, сейчас и позже

Донбасс: разведение сил под обстрелами. (1028)

116917
Военный эксперт Сергей Ковтун в эфире Голоса Столицы заявил, что главная задача ВСУ в 2017 году – подготовить кадровый резерв, чтобы солдаты не попадали на поле боя неподготовленными.

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

Главнокомандующий вооруженных сил и глава Генштаба Виктор Муженко рассказал о стратегических задачах на следующий год. А 2016 год был назван годом начала работы реальной контрактной армии.

Главная задача для Украины — наращивание оперативных и боевых возможностей воинских частей Вооруженных сил. И 2017 год будет посвящен выполнению этой задачи.
Итоги года деятельности ВСУ в эфире радиостанции Голос Столицы подвел военный эксперт, полковник запаса Сергей Ковтун.

(текст публикуется на языке оригинала)

Що змінилось в Збройних силах України за 2016 рік?

— Напевно, найголовніше, що змінилось за цей рік в Збройних силах України, це те, що вони стали майже контрактними. Це дуже великі зміни, раніше цього не було зроблено, про це тільки велись балачки. За контрактом зараз служить більше 61 тисячі осіб. Відносно того, що армія стала більш професійною, це звичайно так, в тому числі завдяки тому, що отримала бойовий досвід. Змінилося матеріально-технічне забезпечення в плані того, що армія стала більш профінансованою, хоч просили більше, на Збройні сили потрібно було більше 108 міл’ярдів гривень, отримала – майже 62, тобто багато чого було недофінансовано. Але те, що стосується матеріально-технічного забезпечення, те, що стосується військової підготовки, підготовки підрозділів, якраз більше уваги буде приділено оперативному і бойовому управлінню, керуванню військами – на це грошей достатньо.

Раніше президент Петро Порошенко заявив, що українські військові проведуть в 2016 році повну реорганізацію сил протиповітряної оборони. Чи було це проведено?

— Наскільки мені відомо, взагалі те, що стосується модернізації і зміни протиповітряної оборони – потрібно більш технічне забезпечення, більше грошей на модернізацію, і, наскільки я знаю, це завдання виконано частково через те, що є певний брак коштів. Ми не можемо кинути всі гроші з бюджету тільки на Збройні сили, тому що потрібна і медицина, культура, Міністерство здоров’я і соціальні виплати. І це не значить, що всі гроші йдуть тільки на армію – це і поліція, Національна гвардія, СБУ, прикордонні війська та інші.

Раніше повідомлялося, що фрегат Військово-морських сил Збройних сил України «Гетьман Сагайдачний» оснастили сучасним навігаційно-радіолокаційним радаром. Що це за прилад?

— Цей радар, яким був оснащений «Сагайдачний», це є кошти, які зібрали в основному волонтери, тому що треба розуміти, що «Сагайдачний», який найкращий і найбільш боєздатна одиниця Військово-морських сил України, яка зараз знаходиться у нас на озброєнні, це об’єкт, який було збудовано ще в 90-х, спущено на воду уже за часів незалежної України, але якраз за рахунок і радару, і приборів бачення, цей корабель уже буде доведено до сучасного стану, який по технічним нормативам повинен відповідати кораблям цього класу у 2016-17 роках.

В Укроборонпромі заявили, що отримали замовлень тільки на 30 відсотків від об’єму Держоборонзаказу. Про що це говорить?

— Мені важко відповідати на це запитання, чому так трапилось. Трапилось в першу чергу через те, що якраз на модернізацію і на виконання замовлень армії менше всього виділено грошей. Тут якраз є проблема з грошовим забезпеченням. А те, що не отримали повного замовлення, значить, що армія ж не може замовляти те, що їй не потрібно, значить, цього в оборонпромі, скоріше за все, не вистачає, чого хотіла би армія. І просто так виділяти гроші для того, щоб в армію постачалось старе озброєння, нема сенсу.

Якщо говорити про плани на наступний рік, що треба зробити в першу чергу?

— Я думаю, що зараз наше командування дуже добре розуміє ситуацію, яка є на лінії зіткнення, і треба не починати, а продовжувати те, що уже зроблено. І одне із завдань, про яке мало зараз кажуть, це завдання про створення резерву для Збройних сил України, резерву для силових структур. Тому що контрактна армія – це одне, професійна армія – це трошки інше. Професіоналом може бути не завжди та людина, яка підписала контракт, але професіоналів для армії потрібно готувати, і готувати їх не на полі бою, а до того, як вони потраплять туди. Оце і є, на мою думку, те завдання, яке добре розуміють і в керівництві, і його втілюють в життя.

Створення резерву за рахунок контрактників чи призовників?

— Створення резерву за рахунок і тих контрактників, і тих хлопців, які вже пройшли АТО, і тих, які зараз призвані в армію. Їх треба підготувати в 2017 році, і, після того як закінчиться їхня служба в лавах Збройних сил, вони мають право і можуть поповнити ряди контрактників, але вони повинні бути підготовлені до цього.

Чіткого розуміння якоїсь програми підготовки резервістів поки що в нас немає?

— Немає системи. Є теми підготовки, але такої державної стратегічної системи підготовки немає, треба проводити перепідготовку – цього поки що немає. Та система, яка була, вона втрачена, а нова поки що формується. Дуже складно формувати таку систему, коли йде війна і коли не вистачає грошей на саме необхідне, тому що ми можемо довго розповідати про те, що треба зробити армію, але якщо це все зробити, то тоді більше проблем виникне і в Пенсійному фонді, і в Міністерства освіти, Міністерства культури і в інших міністерств.

А чи є гостра необхідність в України в летальному озброєнні США? 

— Терміново – залежить від того, хто який термін під цим розуміє. Звичайно, що терміново, принаймні до 20 січня, до дня інаугурації, ми нічого не вирішимо. Потім іще потрібен деякий час новому президенту для того, щоб він призначив всіх необхідних керівників, в тому числі і в Міністерство оборони, але, я думаю, до того часу, поки новообраний президент США не зустрінеться з генеральним секретарем НАТО, не зустрінеться з деякими лідерами держав Європейського союзу, очікувати, що ми отримаємо летальну зброю, не варто.

Читайте также: Помощь США ВС Украины оружием не прекращается

Ранее военный эксперт Игорь Левченко в эфире радиостанции Голос Столицы пояснил: законопроект о разрыве контрактов военнослужащими в ВСУ был ветирован из-за опасений существенно ослабить боеспособность армии.

Экс-министр обороны Анатолий Гриценко в эфире "ГС" заявил, что потребности армии значительно выросли за последние десять лет, однако финансирование осталось на том же уровне.

Самое читаемое
    Темы дня