наверх
24.04.202400:11
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Новый глава Нацполиции: у Авакова уже есть кандидат – Малышев

"Турне" Саакашвили: скандал продолжается (586)

84002
Эксперт по правовым вопросам Борис Малышев в эфире "ГС" заявил, что конкурс на главу Нацполиции будет проведен в ограниченном кругу кандидатов, и министр МВД сможет контролировать отбор участников.

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

Министр внутренних дел Украины Арсен Аваков объявил конкурс для действующих полицейских на замещение должности главы Национальной полиции.

Глава МВД сообщил, чтобы избежать политических спекуляций будет создана консультативная комиссия для отбора претендентов на должность главы Нацполиции. По его словам отбор будет осуществляться на основании результатов квалификационных экзаменов и собеседования. Лучших среди конкурсантов предложат на рассмотрение Кабмина.

Известны некоторые критерии, которым должен соответствовать претендент на замещение должности главы Нацполиции: это высшее полное юридическое образование, стаж работы в области права не менее семи лет; опыт работы на руководящих должностях — не менее пяти лет.

Будет ли конкурс на должность главы Нацполиции честным, в эфире радиостанции Голос Столицы спрогнозировал эксперт по правовым вопросам, доктор юридических наук Борис Малышев.

(текст публикуется на языке оригинала)

Вам подобається ідея знайти очільника Нацполіції за допомогою конкурсу?

— Це дуже добрий крок з боку міністра, тому що закон не передбачає обов’язково проведення конкурсу на цю посаду. Закон передбачає, на жаль, лише те, що Кабмін затверджує ту кандидатуру керівника поліції, яку подає йому міністр внутрішніх справ.

Цих вимог до конкурсантів досить, чи ви б додали щось до переліку, якою має бути ця людина з професійної, з моральної точки зору?

— Тут є один величезний мінус. Я спочатку позитивно відгукнувся про цю ініціативу, але там, якщо вчитатись детально, бо все погане криється в деталях, то Аваков оголосив конкурс серед діючих поліцейських, і це величезний мінус. Тобто він, з одного боку, пішов назустріч суспільству, оголосивши конкурс, запланував створити комісію, щоб колегіально вирішити про те, який кандидат є найбільш гідним для проведення кваліфікаційних іспитів і співбесіди, але є один мінус, і він перекреслив це все, тому що він ніби обмежив потенційне коло учасників: заплановано так, що цей конкурс є для діючих поліцейських. Це фактично наводить, на жаль, на думку про те, що в Авакова вже є кандидат. Він хоче просто так м’яко підвести базу, щоб цей кандидат отримав підтримку консультаційної комісії. Насправді конкурс, коли оголошується, він не може бути закритим, це і є природа конкурсу, тобто на конкурс може подаватись будь-хто, хто відповідає певним вимогам. Дійсно, вимоги він озвучив ті, які записані в законі, але в законі не зазначено, що це має бути тільки поліцейський, тільки та особа, яка працює або працювала раніше в поліції, тому що там є вимоги – вища юридична освіта, стаж в галузі права будь-який. Це може бути адвокат, нотаріус, вчений, поліцейський і т.д., не менше семи років і має досвід роботи на керівних посадах не менше як п’ять років. Тобто мало бути в ідеалі, щоб конкурс був оголошений для всіх, хто підпадає під ці кваліфікаційні вимоги, а не лише для діючих поліцейських.

Тобто у вас виникла підозра, що ці вимоги прописані під конкретну людину?

— Якщо б був конкурс відкритий, тоді б у консультаційної комісію, яку він створить, яка, я сподіваюсь, буде незалежною, хоча б в більшій своїй мірі, тому що там є представники іноземних наших партнерів, то я не думаю, що Аваков може на них повністю впливати, але коли можуть подаватись тільки поліцейські, які зараз під контролем міністра МВС, то фактично він може контролювати, хто буде подаватись, він може сказати: ти подаєшся, а ти не подаєшся. Дійсно, є така підозра, що це все створюється під конкретну кандидатуру. Не виключено, що це може бути і та особа, яка зараз виконує обов’язки голови Нацполіції, про яку Хатія Деканоїдзе на прес-конференції відгукнулась не дуже позитивно, сказавши, що Троян, який зараз зайняв її місце тимчасово, він не є політично незалежним, тобто вона натякнула на те, що він є залежним від міністра Авакова.

Наскільки ми можемо сподіватись, що конкурс буде чесним?

— Він може бути чесним за своїми процедурами. Може просто виявитись, що буде все зроблено так, що поліцейські подадуть свої кандидатури, які будуть завідомо слабшими, ніж чинний виконуючий обов’язки, і він абсолютно чесно і прозоро виграє цей конкурс, який проводиться в дуже звуженому колі кандидатів.

Напомним, политический эксперт Дмитрий Разумков в эфире "ГС" заявил, что уход Хатии Деканоидзе с поста главы Нацполиции связан с ослаблением реформ и усилит позиции Авакова в МВД.

Самое читаемое
    Темы дня