наверх
24.04.202414:20
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Гройсман заговорил о "долгах украинцам" — спецкор

Политический кризис: страна в тупике (211)

(обновлено: )113009
Во время часа вопросов к Кабмину в Раде премьер пообещал, что 2018-й будет непростым. Об этом сообщил спецкор "ГС" Александр Ивасивка.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

Правительство в пятницу отчитывается перед нардепами. В частности, Владимир Гройсман рассказал подробности о пойманном шпионе, который был его переводчиком. По словам премьера, Станислав Ежов не мог собирать разведданные — у него не было доступа. А подозрения относительно шпионской деятельности этого чиновника Кабинета министров были уже давно.

Что нового узнали депутаты от Кабмина, рассказал спецкор радиостанции Голос Столицы Александр Ивасивка.

(текст публикуется на языке оригинала)

Як проходила година запитань до уряду в парламенті?

— Рівно об 11.32 спікер Андрій Парубій оголосив про те, що година запитань до уряду завершена. Після того керівництво уряду, прем'єр, усі віце-прем'єри, міністри та заступники встали та вийшли з урядової ложі. Власне, як ми бачимо, година запитань до уряду перетворилася в півтори години, але нардепам і цього було мало. Після того, коли до уряду задавали питання представники політичних фракцій Верховної Ради, після того спікер надав ще час для запитань від нардепів. Як оголошував Парубій, на це виділили півгодини, кілька невдоволених нардепів кричали і говорили, що їм обіцяли надати для запитань годину. З боку складалося враження, що під кінець робочого року саме сьогодні в Верховній Раді прем'єр Володимир Гройсман дозволив собі розслабитися. Загалом, тональність спілкування прем'єра з парламентом завжди має деякі ознаки якщо не театральності, то щось подібного на це. Прем'єр Гройсман — завжди розслаблений, він багато спілкується, він відповідає на запитання, не дуже контролюючи регламент, він дуже активно жестикулює. Сьогодні прем'єр так само себе поводив — в такій самій розв'язаній та вільній манері, він спілкувався з нардепами, але до його лексики сьогодні почали прокрадатися певні нові слова, нові вислови, нові речення, які, здається, раніше прем'єр вживав не настільки вже і постійно.

Час вопросов к правительству в Верховной Раде

Наприклад, які?

— У своєму заключному слові прем'єр заявив нардепам наступне: 2018 рік буде непростий, наші посади — недовговічні, а от справи та вчинки нас, урядовців, це єдине довговічне, що є… Це Гройсман говорив не лише про вчинки урядовців, але і про вчинки нардепів, він говорив такими об'єднуючими фразами. За словами прем'єра, важливо, аби люди не проклинали їх у спину, і могли так само урядовці і нардепи дивитися людям в очі. Він закликав відставити партійні прапори, і щоб лише державний прапор всіх об'єднував. Далі прем'єр взявся дякувати. Він рясно дякував абсолютно всім політичним фракціям в Раді, крім Опозиційного блоку. Він назвав керівників цих фракцій по імені та по батькові. Так само по імені та по батькові Гройсман назвав всю президію ВРУ, звертаючись до спікера Парубія, першого заступника голови ВРУ Ірини Геращенко, до Оксани Сироїд. При цьому, якщо Гройсман пам'ятав по імені та по батькові Парубія та Геращенко, то по батькові Оксани Сироїд — забув, і Парубій взявся допомогти в цьому прем'єру. В 2018 році, заявив Гройсман, уряд разом з нардепами повинен показати громадянам України, що Кабмін та парламент — не небожителі, що вони ходять по землі та ухвалюють потрібні для людей рішення. "Ми маємо борги перед народом, давайте ж віддамо ці борги людям", — сказав Гройсман. Після цього з боку сесійної зали було чутно оплески. Більша частина нардепів встала зі своїх місць, і в такій атмосфері завершилася година запитань до уряду.

Смотрите также: Шпионские командировки: поездки Гройсмана в компании "агента ФСБ"

Час вопросов к правительству в Верховной Раде

Що можна сказати про інших присутніх в Раді урядовців?

— Міністр оборони Степан Полторак прийшов на засідання ВРУ в цивільному, а раніше він, як правило, приходив у військовій формі. З його слів стало зрозуміло, що на наступний 2018 рік Міноборони буде працювати за окремою програмою, воно буде опускати під землю всі склади артилерійських та ракетних боєприпасів. Полторак повідомив, що на цю програму на 2018 рік виділено аж півмільярда гривень, і пообіцяв, що роботи в цьому напрямку будуть вестися дуже інтенсивно. Нардеп Юрій Мамчур спитав Полторака про те, що з ЗСУ починають звільнятися висококваліфіковані військові пілоти, і чи робить щось у відповідь Міноборони? Полторак відповів, що, звичайно, важко тримати пілота, який отримує тисячу доларів у випадку, якщо в іншій країні йому пропонують 10 тисяч доларів, але сказав, що будуть певні надбавки для військових льотчиків. Наприклад, надбавка за ризик і надбавка за готовність виконувати бойові завдання.

Час вопросов к правительству в Верховной Раде

Які ще питання були до Володимира Гройсмана?

— Депутат з Опозиційного блоку Ігор Шурма запитав прем'єра про те, коли він нарешті внесе кандидатуру міністра охорони здоров'я, і до якого часу Уляна Супрун буде працювати як в.о.? Прем'єр відповів, що приставка в.о. в даному випадку абсолютно не перешкоджає Уляні Супрун виконувати свої обов'язки у повній мірі. І напевно слід також сказати, що одне запитання задали прем'єру про його ставлення до Антикорупційного суду. Прем'єр відповів, що він не має компетенції займатися законодавством щодо Антикорупційного суду, але він візьме на себе всі питання, що стосуються забезпечення цього Антикорупційного суду приміщенням та коштами. Також прем'єра запитали про ситуацію з ПриватБанком та про взаємні звинувачення генпрокурора Юрія Луценка та міністра фінансів Олександра Данилюка. Прем'єр відповідати дуже детально на це питання не захотів. Він сказав, що після націоналізації, як би там не було, ПриватБанк працює ритмічно, всіма претензіями до колишніх власників ПриватБанку займається група юристів, а коли юристи працюють, політики повинні мовчати, заявив прем'єр, звертаючись до сесійної зали, і знову-таки отримав оплески від частини сесійної зали. Власне, насамкінець прем'єр зробив ще одну заяву. Він сказав, щоб державні інституції перестали «виблискувати інтелектом». Перестаньте ходити на телебачення, буде Антикорупційний суд, він дасть оцінку. Власне, таку оцінку отримали і генпрокурор Юрій Луценко, і міністр фінансів Олександр Данилюк внаслідок цих звинувачень.

К слову, глава Института публичной политики и консалтинга "Инполит" Сергей Быков в эфире "ГС" заявил, что Владимир Гройсман, в отличие от своих предшественников, успешно объясняет депутатам Верховной Рады позицию правительства по тому или иному вопросу. Он отметил, что коммуникация Гройсмана с парламентом — очень эффективна.

Самое читаемое
    Темы дня