наверх
29.03.202409:16
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Проверка автошколы, обучавшей Зайцеву? Кому это нужно

Смертельное ДТП в Харькове: преступление и наказание (173)

(обновлено: )408011
Водителя автомобиля Opel Vivaro, который тронулся на желтый свет вместе с Volkswagen Tuareg, нельзя считать соучастником ДТП в Харькове, подчеркнул Андрей Шаповалов.

РИА Новости Украина — Радиостанция "Голос Столицы"

В деле смертельного ДТП в Харькове появляются новые детали. Так, правоохранители решают вопрос о возбуждении отдельного производства по автошколе, где училась водитель Lexus Елена Зайцева, которая считается основной подозреваемой.

Кроме того, сотрудники полиции установили еще одного нарушителя правил дорожного движения во время аварии. По информации силовиков, водитель автомобиля Opel Vivaro также начал движение на желтый сигнал светофора вместе с Volkswagen Tuareg. 

Для чего проводится проверка автошколы, обучавшей Зайцеву, и каковы могут быть ее последствия в эфире радиостанции Голос Столицы рассказал управляющий партнер Юридической Компании "Шаповалов и Партнеры" Андрей Шаповалов.

(текст публикуется на языке оригинала)

Який сенс порушувати окреме провадження щодо автошколи, де навчалась Зайцева? 

— Підтвердити або спростовувати інформацію, про те що права були отримані законним шляхом. Для цієї справи це необхідно, щоб показати, яким саме шляхом вона отримала ці права.

ДТП в Харькове. На фото - водительское удостоверение Алены Зайцевой

Скажуть, що Зайцева отримала їх законним шляхом, а що далі?

— Це робиться, щоб показати, чи ці права були неправильним шляхом отримані. Для суті цієї справи треба піднімати інше питання, а саме — провести експертизу стосовно світлофору, стосовно того, який був світлофор. 

Чи можна якось довести, що вона правильно чи неправильно склала іспити?

— На сьогоднішній момент хочуть зробити, щоб автошколи вели певний реєстратор. Що мається на увазі. Реєстратор — відеофіксація того, як саме студенти проходять як теорію, так і практику. Все це повинно бути зафіксовано на камеру, щоб було підшито до справи учня, який здає на водійські права. На сьогоднішній момент це відслідкувати просто неможливо. Оскільки особа просто отримує відомості про те, що здала екзамен, ставить підпис і все.

Смотрите также: Кровавое ДТП в Харькове: суд над вторым подозреваемым в аварии

Ця перевірка автошколи може якось у принципі змінити хід слідства?

— Хід слідства, на мою думку, ні. Це просто як додатковий фактор, що ці права були видані з порушенням або без порушення. Займатися треба експертизою і робити саме кодифікацію світлофорних дій, які були на момент ДТП. І хто на яке світло їхав. От і все.

Чому правоохоронці не звернуться до інших автошкол, які навчали водіїв Opel та Volkswagen Tuareg?

— Незрозуміло. Стосовно ж Зайцевої. Можливо є така логіка, щоб визнати ці права недійсними. Тобто ці водійські права були видані з порушенням, і на підставі цього вона не мала права їхати за кермом з такими правами. Це один з варіантів. Але яке це буде мати значення, важко сказати. Їхала вона без прав або з правами, покарання не буде виходити з цих обставин. Особа, яка була за кермом, або з правами, або без прав, немає різниці. Тут просто акценти вже. І якщо їх робити, то лише на світлофори. Якщо людина не знала ПДР, і на підставі цього не знала що робити, це не звільняє її від покарання.

На месте ДТП в Харькове, в котором погибли 5 человек

Що Ви маєте на увазі під акцентом на світлофор?

— Стосовно світлофора тут є одна обставина, якщо я не помиляюсь, до якого балансу відноситься цей світлофор. Тобто, в Києві є певні структури, Київавтодор, або інші, у кого перебувають на балансі ці світлофори. І там є певна формула. Формула, що розраховується експертом, і визначає, хто на який їхав світлофор.

Поліція встановила ще одного порушника ПДР під час аварії. Повідомляється, що він разом з водієм Tuareg рушив на жовтий колір. Чи можна його вважати учасником аварії?

— Він не співучасник, він же не брав участь в усьому їхньому ДТП, розумієте? У здійсненні ДТП брали участь дві особи. Це водії Lexus та Tuareg.

Смертельное ДТП в Харькове. Внедорожник сбил пешеходов на тротуаре

К слову, юрист и директор юридической компании "Пронин и партнеры" Евгений Пронин высказал мнение, что суд по кровавому ДТП в Харькове превратится в пинг-понг адвокатов.

Адвокат, правозащитник Виктор Чевгуз прогнозирует, что второму участнику смертельной аварии в Харькове Геннадию Дронову грозит пять лет тюрьмы.

Самое читаемое
    Темы дня