наверх
18.04.202423:42
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Будущее украинского журналиста в Белоруссии

(обновлено: )34730
Сейчас Павлу Шаройко нужно срочно найти адвоката, поскольку то, что информация о нем стала публичной, только усложнило дело, подчеркнул правозащитник.

РИА Новости Украина — Радиостанция "Голос Столицы"

Власти Белоруссии выдвинули украинскому журналисту Павлу Шаройко официальное обвинение по статье "шпионаж". Об этом сообщил представитель белорусского КГБ Дмитрий Побяржин.

В частности, КГБ Белоруссии подозревает украинского журналиста в создании агентурной сети, и в том, что Павел Шаройко собирал информацию о военных объектах России в Белоруссии. По таким обвинениям украинцу грозит от 7 до 15 лет заключения. 

Стоит напомнить, что о задержании журналиста "Украинского радио" стало известно 17 ноября. Позже в сети появилось видео допроса Шаройко, распространенное белорусским телеканалом. На видео журналист признает вину, а также называет своим куратором экс-советника посольства Украины в Белоруссии Игоря Скворцова

После этого Скворцова в Белоруссии объявили персоной нон-грата и выслали в Украину, а украинский МИД – вскоре выслал в Беларусь первого секретаря посольства этой страны. 

Правозащитник и глава института "Республика" Владимир Чемерис в эфире радиостанции Голос Столицы попытался спрогнозировать дальнейшую судьбу Павла Шаройко.

(текст публикуется на языке оригинала)

Що робити, аби захистити права Павла Шаройко і домогтися його повернення до України?

— Зараз дуже важко говорити, що там відбулося насправді. Оскільки ми не знаємо повної інформації, триває слідство. Але вже можна сказати два моменти. Перший — у Павла Шаройко є лише державний білоруський адвокат. І тому ми до кінця не знаємо, що там відбувається. І по-друге, є дуже великі сумніви в тому, що цей адвокат буде відстоювати інтереси українського журналіста. І в даному випадку, я думаю, що дії нашого закордонного відомства і посла України в Білорусі повинні полягати в тому, щоб терміново знайти йому адвоката, який би був адекватний до тої ситуації, яка є. На жаль, поки що в Шаройко вже затриманий досить давно, такого адвоката немає. По-друге, затриманий він був досить давно, і досить довгий час ніхто про це не знав, оскільки була домовленість між, я так розумію, главами Білорусі і України. І зазвичай, у таких випадках, коли непублічна ситуація, то існує ймовірність, що вона і вийде, ця ситуація, в публічну площину. Тобто будуть якісь домовленості, буде якийсь обмін, і якби була ситуація непублічна, то можна було б сподіватися, що Шаройко опинився би на волі. А власне кажучи, інформація пішла з української сторони, таким чином, ми де-факто підставили українського журналіста, і тому ситуація стала публічна, і відповідно, білоруська сторона змушена вже робити, якимось чином коментувати, а це означає, що все ж таки відбудеться судовий процес. І я дуже сумніваюся, що в даній ситуації український журналіст швидко опиниться на свободі.

Читайте также: Теперь и Белоруссия. Якубин о конфликте Киева с Минском

Павел Шаройко

Тобто якби ця ситуація не стала відома, тоді було б простіше захистити права Шаройко і домогтися його повернення в Україну?

— Без сумніву. Власне кажучи, експерти в таких справах навіть і сказали, що зазвичай, в таких випадках існують домовленості про обмін. Ми знаємо із історичних фактів про те, що коли ситуація не публічна, то дійсно ймовірність, що такі обміни можуть відбутися. Загалом Білорусь останнім часом демонструє таку певну незалежність, вона дуже багато отримала від свого, так би мовити, нейтрального статусу в першу чергу в конфлікті між Україною і Росією. Наприклад, санкційні продукти йдуть через Білорусь, літаки літають через Білорусь. Білорусь вийшла на міжнародну арену, надавши майданчик для переговорів, який називається «Мінськими угодами». І я не думаю, що тут можна шукати якусь таку «російську руку», і користуватися цим нейтральним статусом Білорусі, хоча б для того, щоб звільнити українського громадянина, я думаю, що нашій українській владі треба було і намагатися все-таки не виводити ситуацію в публічний простір. Мені здається, що тепер, коли вона стала публічною, набагато важче звільнити українського громадянина.

Допрос Павла Шаройко в Белоруссии

У вас є якісь думки стосовно того, чому це вийшло в публічний простір?

— Це сказати дуже важко. Але насправді, скажемо так, українська влада не єдина. І існує і партія війни, існує і партія миру. Наприклад, у нас, попри заяви нашого президента на Заході про те, що ми продовжуємо йти шляхом мінських домовленостей, насправді ми бачимо, що всередині України існує дуже велика протидія мінським домовленостям. Наприклад, вони не включені в законопроект про так звану реінтеграцію Донбасу, й існують постійні публічні заяви, що «мінський процес» не потрібен. І цілком можливо, що якраз ця партія війни і противники «мінського процесу» в Києві і стали джерелом цієї інформації.

З Білоруссю був пов'язаний ще один випадок ув'язнення українського громадянина — Павла Гриба. Як в даному випадку Україні також будувати свою політику, аби захистити його інтереси в тому числі? 

— Цей випадок пов'язаний з російськими спецслужбами на території Білорусі. Але тут треба нагадати ще й такий момент, що російські спецслужби працюють в багатьох країнах. Так що в даній ситуації, я думаю, що тут треба якимось чином будувати відносини не з Мінськом у випадку з Грибом, а саме з Росією. І тут, коли відбулися обміни Савченко, Афанасьєва, інших, то з'явилася надія, що такі обміни і далі будуть тривати. Я думаю, що у випадку з Павлом Грибом тут треба йти шляхом таких от домовленостей з російською владою, а це вже трошки інше, ніж домовленості з президентом Лукашенком. Я думаю, що з Лукашенком було би легше домовитися. Зараз ситуація в такому стані, і зараз що найбільш терміново, мені здається, це треба організувати адвоката для Шаройко.

Павел Гриб

Ранее специальный корреспондент из Белоруссии в эфире радиостанции Голос Столицы рассказал все подробности задержания украинского журналиста.

К слову, украинский журналист стал заложником внутриполитической борьбы в Белоруссии, считает эксперт-международник Анна Шелест. Также она добавила, что политикам, которые не занимаются международными вопросами, стоит воздержаться от комментариев об отношениях с Белоруссией.

Самое читаемое
    Темы дня