наверх
23.04.202421:25
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Киев, блокирование Харьковского шоссе: столкновения с полицией неизбежны

Стрельба в Киеве. Разборки с участием нардепа (220)

(обновлено: )105040
Спецкор Голоса Столицы Александр Ивасивка сообщил, что протестующим на Харьковском шоссе открыто угрожает полиция, правоохранители говорят, что готовы на любые действия.
В Киеве протестующие перекрыли Харьковское шоссе

РИА Новости Украина — радиостанция "Голос столицы"

В четверг, третьего августа, митингующие с четырех часов утра блокируют движение транспорта по Харьковскому шоссе в районе остановки "Институт химии".

В связи с этим временно меняется маршрут движения общественного транспорта.

Как сообщалось ранее, перекрытием улицы активисты хотят добиться от власти Киева восстановления электроснабжения в домах, а также содействия в решении проблемы энергообеспечения домов.

Подробнее о происходящем на Харьковском шоссе, сообщил спецкор Голоса Столицы Александр Ивасивка.

(текст публикуется на языке оригинала)

Що відбувається на Харківському шосе?

— Судячи з усього, до розв'язання цієї конфліктної ситуації ще далеко. Тут чекають на представників КМДА, як мені пояснили, і також чекають тут представника від компанії "Київенерго", яка вже, здається, протягом п'яти днів, знеструмила ці сім житлових будинків, не прийнятих в експлуатацією київською міською владою. Харківське шосе і далі перекрите, шість смуг від Ленінградської площі до Інституту хімії, це, по суті, нова пішохідна зона в Києві. Ситуація, раніше небачена ніким з киян, головний проспект, який пов'язує Лівобережжя напряму з аеропортом "Бориспіль", це зараз абсолютно вільна зона.

В Киеве протестующие перекрыли Харьковское шоссе

Тут постійно люди вибухують від напруги, говорять більше криком. Нещодавно виникла ситуація, спричинена тим, що раптово із двох боків сюди, вбік протестуючих, почали підходити поліцейські та НГУ. Автобус НГУ зупинився біля найближчого супермаркету «Фора», на Харківському шосе. Звідти вивантажилося мінімум що 30, або і більше нацгвардійців, протягом п'яти хвилин вони приводили своє обмундирування в порядок, а потім стройовим кроком вирушили до протестуючих. В той самий час, з іншого боку, зі шляхопроводу, який перетинає Харківське шосе, в бік протестантів, знову-таки, йшло від 30 до 40 поліцейських в чорних формах. Люди, побачивши це, розцінили, що сутичка між ними і поліцією буде просто таки неминуча.

Тобто правоохоронці прибули, щоб забезпечити порядок і подивитися, що там відбувається, а люди думали, що будуть сутички?

— Підстави є, люди інтуїтивно зрозуміли правильно, що їх прийшли зганяти силоміць  з Харківського шосе, тому що  підполковник Михайло Петрик, який контактував тут з протестувальниками, сказав, що він дає їм п'ять хвилин для того, аби вони самі звільнили проїжджу частину, сказав, що проти всіх тут присутніх будуть відкриті кримінальні провадження за статтею 279, поцікавився, чи знають всі присутні, що вони зараз порушують закон, перекриваючи проїжджу частину, і сказав, що якщо через п'ять хвилин вулиця буде не звільнена, то правоохоронці будуть робити всі можливі дії, аби розблокувати вулицю. Люди розцінили таку заяву поліції, почувши, що зіткнення з поліцейськими просто-таки неминуче. Кілька людей пробували контактувати, спілкуватися з поліцією, переконували їх, аби ті не піднімали руку на мирних протестантів, лунали навіть деякі прокляття і заяви, поліцейських лякали, що якщо вони підуть проти народу, у них залишиться лише один шлях: втікати в Росію до Віктора Януковича.

У чому конфліктна ситуація? За що стоять люди?

— Протягом чотирьох  днів у жителів семи будинків-новобудов, побудованих скандальним зниклим  забудовником Войцеховським, немає електрики, вона відключена. І також немає води. Розгнівані люди вийшли і перекрили Харківське шосе, вимагаючи, аби до них прибув представник "Київенерго", представники київської міської влади, які забезпечили би підключення будинків, про які київська міська влада заявляє, що вона їх на обслуговування не брала, люди вимагають, аби їх підключили до електропостачання, а також вирішили всі документальні питання із взяттям цих будинків на баланс.

Переговоры жителей домов на Харьковском шоссе в Киеве с властью города, 3 августа 2017

Представників міської влади дотепер високого рангу, заступників міського голови, заступників голови КМДА, протестанти кажуть, що тут, на Харківському шосе, не бачили. Не бачили також свого депутата, обраного по цьому округу — Олександра Григоровича Міщенко, який є депутатом Київради від фракції "Солідарність", і очолює постійну комісію Київради з питань землекористування, архітектури та містобудування. Протестанти утворили свій своєрідний штаб, він працює біля місцевої бібліотеки, за адресою Харківське шосе, 11.

Люди радяться між собою, тут є постійно представники поліції, які пробують все-таки методом переговорів переконати людей, аби ті звільнили проїжджу частину. А навколо загалом Харківського шосе, звісно, твориться щось подібне на утруднення руху, очевидно, що київські водії вже розібралися, як оминати та як проїжджати цю конфліктну територію. Однак відучора тут стоять сім трамваїв, їх протестанти так і не пропустили до трамвайного депо на вулиці Павла Усенка. Але спецтранспорт протестанти пропускають без проблем.

Напомним, вместо парковочного пространства перед Киево-Могилянской академией водителям предложат новые места вдоль Андреевской и Сагайдачного, рассказал первый замдиректора департамента благоустройства КГГА Тарас Панчий.

Самое читаемое
    Темы дня