наверх
24.04.202402:46
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Визит Порошенко в Польшу: банальный обмен жестами – спецкор

Дружба Украины и Польши разбилась об закон о Бандере (555)

(обновлено: )1957110
Главред портала украинцев в Польше Игорь Исаев в эфире "ГС" сообщил, что поляки не позволили Порошенко посетить город, в котором родился Грушевский, а историк Кость Бондаренко заявил, что в украинско-польских отношениях возник экономический вакуум.
Визит Петра Порошенко в Польшу

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

Украина и Польша и будут развивать добрососедские отношения, основанные на восстановлении исторической правды между двумя народами и на прекращении политических споров по поводу общей истории. Об этом после переговоров с лидером Польши Анджеем Дудой сказал президент Украины. 

Петр Порошенко также отметил символизм своего визита в Варшаву именно 2 декабря, когда исполнилось 25 лет со дня установления дипломатических отношений между Украиной и Польшей.

В свою очередь польский президент Анджей Дуда на совместной пресс-конференции со своим украинским коллегой, отметил, что Киев и Варшава решили сформировать институт добрососедства, "который будет создавать настоящую атмосферу примирения и исторической правды".

Какие результаты принес визит Петра Порошенко в Польшу, в эфире радиостанции Голос Столицы сообщил главный редактор портала украинцев в Польше Игорь Исаев.

(текст публикуется на языке оригинала)

Президенти України і Польщі домовилися спільними зусиллями відновлювати історичну правду між двома народами. Чи  можна це  сприймати як історичну подію і спробу поставити крапку в деяких  непорозуміннях між двома країнами? 

— До речі, візит Порошенка до Варшави був його першим закордонним візитом після виборів у травні 2014 року. Цей візит, по-перше, трошки вимушений, тому що рівно 25 років тому Польща першою державою визнала Україну, і Анджей Дуда, перебуваючи в Києві в серпні, запросив Порошенка відвідати Польщу, і нічого нового фактично зараз не відбулося — обмін жестами і ніякої конкретики, повторення слів, які були повторені багато років тому. Важливо в цьому візиті не те, про що було сказано, а те, чого не сказано, і що саме не сталося. А не сталося те, що завтра, 3 грудня, Порошенко планував відвідати містечко Холм, де народився Михайло Грушевський. І безперечно, з вини польської сторони Порошенко цього не зробив. Кілька днів перед візитом прийшло дипломатичне повідомлення від посольства України в Польщі, про те що візит Порошенко в Холм не відбудеться. Найімовірніше, польська сторона цього не хотіла.

Смотрите также: Порошенко: Украина и Польша усиливают сотрудничество в сфере обороны

Як  сильно  в  Польщі  підігріваються   антиукраїнські  настрої,  хто це робить і навіщо?

— Антиукраїнські настрої в Польщі завжди були, йдеться про те, що центральна влада зараз перестала реагувати. Тобто центральна влада просто толерантно тепер ставиться і своєю бездією вона ці настрої активізує, особливо в польських східних регіонах. 

І те, що саме завтра не відбувається візит Порошенка в східну Польщу, де багато української спадщини, і досить польсько-українські відносини є загостреними, це дуже важливий показник для результатів цього візиту. Щодо історичного діалогу, президенти повторювали сказані раніше красиві фрази, і це взагалі досить сумний підсумок польсько-українських відносин.

Погіршення польсько-українських стосунків в ефірі "ГС" прокоментував також політолог, історик Кость Бондаренко

"Дійсно останнім часом в Польщі відчутні антиукраїнські настрої, але вони відчутні не тому, що є якась нераціональна нелюбов до українців. Є кілька причин тому, що чому є певна недовіра до українців чи нелюбов. Це і міграційні процеси, збільшилася кількість українців, що приїжджають до Польщі, і очевидно, що це викликає певне несприйняття в середовищі поляків. Другий момент, це те що зараз до влади в Польщі прийшла право-популістська політична сила, яка свого часу акцентувала і акцентує увагу на історичну пам'ять, а історична пам'ять поляків, особливо недавня історична пам'ять, пов’язана з втратою східних територій, з тим, що поляки страждали від дій УПА від час "волинської різні" і т.д. Тому зрозуміло, що подібні аргументи приводять до того, що збільшується невдоволення Україною. Третій момент, на який я хотів би звернути увагу, це те що між Україною і Польщею сьогодні почав існувати певний вакуум в економічних стосунках. Раніше українців та поляків єднали економічні процеси, насамперед транзит, який здійснювався зі сходу на захід і назад, і відповідно існувало поняття вигоди економічної від стосунків між українцями і поляками. Сьогодні, після того як у України і Польщі з одного боку зіпсувалися стосунки з РФ, з іншого боку, коли фактично знизилися транзитні показники для товарів і послуг через територію України, цей економічний вакуум сприяє тому, що політичні чи історичні моменти починають брати гору над економічними", — підсумував Кость Бондаренко. 

Ранее руководитель Центра военно-правовых исследований Александр Мусиенко в эфире "ГС" заявил, что в рамках сотрудничества в сфере обороны Украина и Польша будут обмениваться информацией.

Самое читаемое
    Темы дня