наверх
24.04.202411:10
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Спецкор: блокада КПП на Закарпатье продолжается

(обновлено: )55310
Спецкор из Ужгорода Екатерина Ирха сообщила, что, несмотря на открытие прокуратурой уголовного производства, блокирование дорог возле КПП "Ужгород" и "Солотвино" продолжается.

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

Подъезды к пунктам пропуска "Ужгород" на границе со Словакией и "Солотвино" на границе с Румынией остаются заблокированными владельцами автомобилей с иностранной регистрацией. Об этом сообщила пресс-секретарь главного управления чрезвычайных ситуаций в Закарпатской области Анна Дан.

Подробнее о том, что происходит на пунктах пропуска в Закарпатье, сообщила в эфире радиостанции Голос Столицы специальный корреспондент из Ужгорода Екатерина Ирха.

Читайте также: Горечь падения. Проигравшие Трампу: от слез до протеста

(материал публикуется на языке оригинала)

Як пройшла ніч на заблокованих пунктах, і що відбувається зараз?

— Наразі автомобілів на заблокованих пунктах пропуску стало менше, десь близько десятка автомобілів з іноземною реєстрацією на "Ужгороді", стільки ж на "Солотвино". Вчора ввечері прокуратура повідомила про те, що все ж таки відкрито кримінальне провадження через блокування транспортних комунікацій за ч. 1  ст. 279 КК України. На разі уже проведено фото-, відеодокументування місця події, записані номерні знаки транспортних засобів, які заблокували дорогу. Наразі за повідомленням обласної прокуратури встановлюються власники цих автомобілів, вираховується шкода та визначають потерпілих від блокування. Але проблема в тому, що ці автомобілі зареєстровані в тих країнах, звідки вони привезені, якогось уніфікованого реєстру в Україні цих автомобілів немає, через те, мабуть, виникає проблема для того, щоб завершити попереднє провадження і належним чином здійснити те, що було відкрито вчора.

Ніч пройшла спокійно, але, зважаючи на те, що блокувальники уже вчора ввечері палили вогнища, готували їжу, розбивали намети, вони давали зрозуміти, що вони там надовго. Наразі ситуація спокійна, контрольована, черг немає, чим пояснюють власне зменшення кількості машин на пунктах пропуску, саме блокувальників, "пересічників" – одні говорять, що це саме через відкриття провадження, не кожному б хотілося мати слід такий в біографії. З іншого боку, ці водії постійно змінюють один одного, таке певне чергування, та і погодні умови – в нас дещо похолоднішало. Хоча на відміну від сусідів, погода більш спокійна, у нас не сніжить і доволі сухо.

Чого вимагають учасники акції?

— Кордон з країнами ЄС на Закарпатті блокують не вперше, фігуранти одні і ті самі – це власники автомобілів з іноземною реєстрацією, які вимагають змін до Митного кодексу, аби було дозволено, щоб іноземні автомобілі з іноземною реєстрацією могли набагато довший термін перебувати на території України, саме понад п’ять днів. Одні говорять, що було б непогано, якби це був рік, як іноземці, які в’їжджають на територію України зі своїми автомобілями, а дехто заявляє, що взагалі треба відмінити "пересічки", саме кожний певний період перетинати кордон України, щоб можна було ще знаходитися на іноземній автівці на території України. Вчора з блокувальниками зустрічався губернатор Закарпатської області Геннадій Москаль і ще раз наголосив, що на місцевому рівні це питання вирішити неможливо, це компетенція парламенту, компетенція профільного комітету ВР України. Однак, як бачимо, ці переговори не дали якогось позитивного результату, під’їзди до пунктів пропуску залишаються заблокованими.

Чи готова влада піти бодай на якісь поступки протестувальникам?

— Місцева влада не може піти на якісь поступки протестувальникам, потому що вони цю ситуацію вирішити не можуть, це не їхня компетенція, як я говорила. Якихось заяв чи то зустрічей, чи то перспективи зустрічі з протестувальниками з боку Державної фіскальної служби чи то парламентарів на разі не йдеться, хоча голова Закарпатської ОДА запросив для переговорів з "пересічниками" керівника Державної фіскальної служби та голову Національної поліції України, аби вони на своєму рівні дійшли якоїсь домовленості чи пояснили специфіку або причину неможливості піти на поступки блокувальникам. Адже свої вимоги блокувальники виклали документально і, за їхніми словами, листи відповідні уже давно знаходяться і в ДФС, і в парламентському комітеті, і у народних депутатів, і в Генеральній прокуратурі також їх вимоги викладені письмово, але вони вже навіть не чекають відповіді.

Як розвиватиметься ситуація далі?

— Якщо вчора було близько 20-30 автомобілів на "Солотвино" і біля "Ужгорода", то сьогодні їх не більше 10. Там територію охороняють патрульні поліцейські і Національна поліція України, говорять про те, що немає поки що ніяких заворушень чи сутичок, і власне накопичень черг також немає. Уточнивши у прикордонників можливість здійснення перетину кордону, то від "Ужгорода" найближчий пункт пропуску зі Словаччиною це "Малий Березний", це 40 км треба проїхати від "Ужгорода". Що стосується "Солотвино", то найближчий пункт пропуску – "Дякове" з Румунією, але туди більше 100 км треба їхати, бо наступний аж в Чернівецькій області. В принципі, вчора ми спостерігали на кордоні зі Словаччиною, що більшість водіїв все ж таки обирають шлях об’їхати, а не чекати поки закінчиться акція. Досвід показує, що вереснева акція тривала п’ять діб, то зрозуміло, що стільки ніхто не буде чекати. Зі свого боку Словаччина і Румунія, прикордонники цих країн, перекрили в’їзд легкового транспорту зі свого боку, пояснивши, яка ситуація на території України, тому з того боку машини не надходять. На "Ужгороді" транспорт вантажний проїжджає та рейсові автобуси і вибірково все ж таки блокувальники пропускають деякі легкові автомобілі, де є вагітні жінки, літні люди або пасажири з дітьми, аби не створювати конфронтаційних таких ситуацій з певними категоріями громадян.

Ранее спецкор "ГС" из Львова Андрей Галицкий сообщил, что в акции протеста владельцев авто с иностранной регистрации возле КПП "Рава Русская" приняли участие около 40 машин. Если протестующих не услышат, они обещают более масштабные акции.

Спикер Госпогранслужбы Олег Слободян в эфире "ГС" сообщил, что на КПП  "Чаплинка" и "Каланчак" генераторы будут обеспечивать электричеством в минимально необходимом объеме компьютеры и другие приборы, поэтому закрывать их не придется.

Самое читаемое
    Темы дня