наверх
29.03.202400:18
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Грабский: мины Донбасса - это проблема всей страны

Прощай, АТО! Операция объединенных сил в Донбассе (545)

(обновлено: )158
Военный эксперт Саргей Грабский в эфире "ГС" отметил, что проблема заминированности и оборота взрывоопасных вещей будет преследовать Украину достаточно долго.
Военный эксперт Сергей Грабский

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

Накануне стало известно о том, что на линии разграничения автомобиль с гражданскими подорвался на мине. Погибли все четыре человека, находившиеся в автомобиле.

Напомним, что, по подсчетам Управления верховного комиссара ООН на сегодня Украина — одна из наиболее загрязненных минами и взрывоопасными предметами стран. Наиболее сложная ситуация — на Востоке, где взрывоопасные предметы приводят к гибели и травмам людей. Так, только в период с весны 2014-го до осени 2017 года от мин и неразорвавшихся боеприпасов погибло около 1700 человек. 

Насколько эта проблема массштабна, рассказал в эфире радиостанции Голос Столицы военный эксперт Сергей Грабский.

(текст публикуется на языке оригинала)

Що Україні робити з замінованістю території

— Ви знаєте, на жаль, ця біда є абсолютно звичною для навколишнього світу, і Україна не перша країна, яка стикнулася з такою бідою. Ми маємо розуміти, що ця проблема буде переслідувати Україну протягом досить тривалого часу. І вона стосується перш за все територій, на яких велися бойові дії. І для тих жителів, які знаходяться на тих територіях, ведеться певна робота, яка спрямована на надання певних знань людям з метою уникнення можливих проблем і підривів. Щодо нас, на жаль, ми так само не захищені на 100% від так званих наслідків війни, і тому людям так само треба ознайомлюватися з елементарними правилами поведінки в разі виявлення підозрілого або вибухонебезпечного предмету.

Хто має людей знайомити з цими правилами?

— Це робота і державних органів, і, я би сказав, що тут досить значну роль можуть відіграти і неурядові організації, зокрема, організації ветеранів АТО, які на собі відчули, що таке вибухи, що таке підриви і тому вони мають йти і в школи, і в навчальні заклади, проводити заняття, ознайомлювати населення. Але при цьому не знімається відповідальність з ДСНС і МВС. А в місцях, де є гарнізони ЗСУ, то безперечно і ЗСУ.

Взагалі ця проблема стосується тільки сходу нашої країни? 

— Власне, про це і кажу, що це не тільки виключно проблема сходу України. На жаль, потік неконтрольованої зброї і зокрема вибухонебезпечних предметів, таких як гранати, як вибухівка і інші предмети, стали частиною нашого повсякденного буття. І ви абсолютно правильно кажете, коли повідомляєте про те, що і фактично на мирній території ми стикаємося щотижня щонайменше з 2-3 випадкам, можете в ЗМІ знайти про підриви гранат і про вибухи, що пов'язані з необережним поводженням з вибухонебезпечними матеріалами і предметами. Зокрема, це стосується школярів і студентів. Або зведення якихось рахунків на кримінальному ґрунті, на сімейному ґрунті. Або навіть вчинення самогубств. Тобто ця проблема дотична до всієї України.

Смотрите также: Мины, гранаты и тротил, найденные на месте блокады в Донбассе

І відповідно вся ця робота має відбуватися в усіх регіонах без виключення, але з особливою концентрацією її саме на сході? 

— Абсолютно правильно. Я ще раз наголошую, ми маємо розуміти, що йде війна, і для нас є актуальними питання тероризму, і ми мали вже випадки, коли підривалися автомобілі і здійснювалися терористичні акти. А на сході України це доповнюється крім того тим, що ґрунт настільки забруднений вибухонебезпечними матеріалами, що там ця проблема є актуальна настільки, що від неї залежить, власне, повсякденне життя кожного громадянина, який живе на тій території.

Ви можете зробити коротку інструкцію, як себе поводити з вибухонебезпечними предметами? 

— Перше — це кожна людина, яка знайшла такий предмет, має усвідомити свою персональну відповідальність за те, що діється, і не сподіватися, що хтось інший повідомить про цей предмет. Друге — ніякої проблеми з тим, щоб повідомити про наявність цього предмету, і, вказавши свої індивідуальні дані на телефон поліції, не існує. І краще, щоб прийшли і переконалися, що той предмет не становить соціальної небезпеки для людей, аніж потім ми розбиралися з жертвами. Третє — якщо ви виявили такий предмет, треба попередити людей, і створити якомога більший периметр безпеки. Цей предмет має бути маркований, але я дуже прошу ні в якому разі не намагайтеся його самотужки розібрати, дезактивувати, перевертати тощо. Наступне — треба зрозуміти, що цей предмет, можливо, має певні активатори або підривні засоби, які здійснюються через електронні засоби. Таким чином треба розуміти, що при знаходженні такого предмету ні в якому разі не треба дзвонити з мобільного телефону, треба відійти на певну відстань, щонайменше 100-150 метрів і повідомити відповідні служби — поліцію або ДСНС. Якщо цей предмет знайдений в приміщенні, з приміщення люди мають бути виведені на безпечну відстань, яка складає від 100 до 300 метрів. Бажано — 300 метрів. Далі, треба дочекатися відповідні служби, які прибудуть, і повідомити тільки ту інформацію, якою ви володієте особисто, яку ви можете підтвердити. Не треба робити ніяких припущень, нічого. І тільки після того, як відповідні служби нададуть дозвіл повернутися в приміщення або повідомлять про дезактивацію предмету, тільки після цього ми можемо повернутися до відповідної нормальної життєдіяльності.

Ранее военный эксперт Олег Жданов заявлял, что за разминирование Донбасса никто не отвечает, пока нет военного положения.

А руководитель Центра военно-правовых исследований Александр Мусиенко отметил, что отсутствие миротворцев на Донбассе усложняет его разминирование.

Самое читаемое
    Темы дня