наверх
16.04.202412:45
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Корольчук: уголь вновь смешали с политикой

Тотальная нищета, рост цен и тарифов (1004)

(обновлено: )87242
Украина не будет переводить все ТЭС на уголь газовой группы из-за перспективы возвращения Донбасса, подчеркнул член Набсовета Института энергетических стратегий.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

В 2017 году в Украине почти на 15% сократилась добыча угля – до 35 млн тонн, по сравнению с 2016 годом. Так, по данным Министерства энергетики и угольной промышленности, добыча угля, используемого для производства электроэнергии, в прошлом году уменьшилась на 13,5% — до 28 млн тонн, а кокса – почти на 19% — до 7 млн тонн по сравнению с 2016 годом.

Какие это будет иметь последствия, спрогнозировал в эфире радиостанции Голос Столицы член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий Юрий Корольчук.

(текст публикуется на языке оригинала)

Зменшення видобутку вугілля на понад 14,5%, в річному еквіваленті це критичний показник для економіки, чи не суттєвий? 

— Треба розуміти, що це сумний результат, але очікуваний. Тому що, дійсно, ситуація надзвичайно складна залишається вже четвертий рік поспіль в енергетичній взагалі, і у вугільній зокрема, галузі. Тому що мало того, що ми втратили можливість отримувати вугілля з неконтрольованих територій Донбасу, і відновлення поставок стає сумною перспективою наступних, як мінімум, двох-трьох років, доки політично не буде вирішено питання. Тобто ми знижуємо видобуток вугілля загалом в Україні. Видобуток вугілля знизився майже на п’ять мільйонів тон, це із врахуванням Донбасу. Попри те, що навіть окремі компанії, як "ДТЕК" — це одна з найбільших гравців, і по видобуванню вугілля, і по виробництву електроенергії серед приватних компаній, хоча вони і нарощують видобуток вугілля майже на два мільйони тон – це газова група, але це поки що не рятує ситуацію. І, на жаль, такий загальний показник є негативним, тобто державні шахти, які залишаються, взагалі вже четвертий рік показують піке доволі сумне. Тому що і за минулий рік було мінус майже 400 тисяч тон енергетичного вугілля, і зараз мінус триста тисяч тон. Грубо кажучи, ще трохи і доберемось до мільйона тон майже – це ті втрати, які несуть державні компанії, державні шахти. 

Це з чим пов’язано? 

— На жаль, додається внутрішня східна ситуація на Донбасі, це однозначно один із головних чинників. Але є політика загальна в державі, рішення, яке ухвалене, що ми повинні обходитись без антрациту, тобто по можливості навіть мінімізуючи імпортні поставки. Бо ми бачимо, що ми все одно залежні від поставок імпортного антрациту, і з США навіть везуть, і з Південної Африки, і з РФ також ідуть поставки. Але було прийнято рішення, що ми повинні перенести блоки на вугілля газової групи, що видобувається в Україні і таким чином спробувати стати незалежними в цьому питанні. 

Це справа не одного дня, тому що там була програма, розроблена в міністерстві. 

— Так, є концепція навіть. В контексті цього було навіть другий і п’ятий енергоблоки Зміївської ТЕС переведено на газову групу вугілля. Компанія "ДТЕК" своєї Придніпровську ТЕС перевела два блоки – сьомий і восьмий, на газову групу вугілля. Зараз ідуть роботи на Трипільській ТЕС – це державна компанія "Центренерго", Придніпровська ТЕС також приватна компанія "ДТЕК", вони також ведуть далі роботи. І тут постає ключове питання: чи потрібно нарощувати видобуток газової групи вугілля, поки на рівні держави не буде ухвалено стратегічне рішення, що ми і в державній частині розвиваємо цей напрямок, і приватні компанії будуть розвивати цей напрямок. Тобто збільшувати видобуток власного вугілля газової групи, щоб просто мінімізувати ці втрати по антрациту, які ми маємо. І плюс це дозволить, дійсно, таким чином бути незалежними. Це буде, звичайно, складно досягнути в ідеалі, але це принаймні мінімізує різні такі ситуації, як ми мали, наприклад, на початку опалювального сезону, коли фактично вперше за останні чотири роки з 2013 року там на складах було менше мільйону тон вугілля накопичено, хоча мало бути, як мінімум, десь два-два з половиною. Це все негативно впливає. 

Більше того, деякі компанії, на жаль, як "Донбасенерго", у них Слов’янська ТЕС, використовують антрацит, вони фактично імпортують антрацит з РФ. І їм сенсу немає переходити на газову групу вугілля. Але в цілому для держави, на жаль, іншого виходу немає, тому що політична ситуація по Донбасу зайшла в глухий кут і поки що ніхто ніяк виходів не бачить. Ми бачимо ООН, миротворців, ОБСЄ, це вже перейшло будь-які рамки здорового глузду і тому зрозуміло, що навіть розраховувати на той антрацит, який раніше ми включали в баланс енергетики України, не можемо. 

Переобладнання всіх енергетичних компаній на газову групу триватиме до 2021 року. До того видобуток його в Україні не зможе забезпечити повністю функціонування перероблених станцій, але ми зможемо його закуповувати в Польщі. Чи зможемо ми повністю забезпечити вугіллям перехідний період?

— Перехідний час завжди невдалий, тому в будь-якому випадку вирішити ці питання так легко не зможемо, тому доведеться імпортувати, і антрацит імпортувати, і газову групу вугілля, тому що ми її також із США імпортуємо, Польща колись на бурштинський енергоострів поставляла невеликі обсяги. Там просто інші показники технічні цього вугілля польського. Воно підходить, в принципі, але краще забезпечуватись власними поставками. Тому, я думаю, що десь до 2020 року можна реалізувати концепцію забезпечення газової групи вугілля саме тих теплових електростанцій, які переведені. Плюс не всі будуть переводитись, тому що частина блоків все-таки залишиться, там часто технічно складно реалізувати цю концепцію переводу, вони залишаться на антрациті. Плюс чисто з політичної точки зору, коли все-таки Донбас, будемо сподіватись, повернеться в межі Україні і те вугілля можна буде поставляти. Бо якщо ми повністю переведемо все, то тоді постане питання, що робити з донбаським вугіллям.

Читайте также: Рост цены на уголь и тарифы на электроэнергию. Есть ли связь?

Ранее эксперт по вопросам энергетики Валентин Землянский заявил, что США и ЮАР не обеспечат Украину углем так, как РФ.

Кроме того бывший член НКРЭКУ Андрей Герус отметил, что повышение цены на уголь повлияет на всех, но от населения это скрывают.

Самое читаемое
    Темы дня