наверх
19.04.202401:37
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Гонтарева сознательно не станет "девочкой для битья" — Макитра

Смолий - глава НБУ: что изменится после ухода Гонтаревой? (213)

(обновлено: )47610
Как только в Раде придут к компромиссу по кандидатуре на пост главы НБУ, она будет назначена даже без отчета Гонтаревой, считает политический эксперт.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

В БПП и "Народном фронте" накануне заявили, что новым главой НБУ может стать Яков Смолий. Сейчас он исполняет обязанности председателя НБУ.

Но чтобы избрать нового главу регулятора, нужно заслушать отчет и снять предыдущего. А Валерию Гонтареву, которая подала в отставку еще в мае, на сегодняшнее заседание, по последней информации, пока никто не приглашал. 

Ситуацию с избранием нового главы регулятора проанализировал политический эксперт Ярослав Макитра в эфире радиостанции Голос Столицы.

(текст публикуется на языке оригинала)

Чому питання обрання нового голови НБУ підняли саме зараз, під ялинку?

— Це не перший раз, коли протягом останніх буквально півроку піднімається питання про переобрання голови НБУ. За єдиної, можливо, великої різниці, що на це почали натякати офіційні представники президента. Але знову ж таки, поки немає процедури, вона не запущена, але час від часу це питання останній період виникає. Тому що справді Гонтарєва фактично не виконує своїх обов'язків, вона відсутня на робочому місці вже добрих півроку.

Поки що до порядку денного питання обрання нового голови НБУ не включене. Яка ймовірність того, що його по ходу засідання можуть внести на розгляд?

— Про це і кажу, що ще нема прецеденту, щоб говорити, що та ситуація чимось кардинально відрізнялася від попередніх таких загострень навколо голови НБУ. Буде запущена процедура, тоді можна буде говорити, що справді влада прийняла рішення вже зараз обрати нового голову НБУ. А щодо того, чи буде звіт Гонтаревої, це залежить від кількості голосів в ВРУ. Бо, на жаль, вже давно ВРУ не керується логікою, не керується регламентом, а керується виключно політичною логікою, якщо буде політична воля і буде кількість голосів необхідних. Очевидно, що йдуть дискусії навколо того, чи вистачає голосів. Тоді буде швидко і внесена кандидатура, і проголосована, і, можливо, без звіту діючого голови НБУ і т.д.

Тобто процедуру обрання нового голови може бути порушено? 

— Може бути, у нас же зовсім немає звіту Кабміну, який щороку відбувався і відбувалося затвердження програми діяльності. У нас не відбулося звіту уряду і нема затвердженої програми, і особливо навіть опозицію це питання останнім часом не турбує. Тому процедури порушуються в парламенті, на жаль, регулярно. Все залежить лише від політичної волі. Коли спікер ставить на голосування самовільно по 7-10 раз одне і те саме питання, посилаючись на те, що хтось не добіг, а хтось не дотиснув кнопку — це ж повний абсурд. Тому я би на цьому не акцентував сильно увагу. Тут важливо, чи будуть голоси, компроміс. А процедура буде підлаштована під цей компроміс і під ці голоси.

Чи можна вважати Смолія компромісом?

— Тут ситуація така, що м'яч на полі президента в будь-якому випадку. Будь-яка кандидатура, яка б не була, вона фактично буде президентською. Питання лише в тому, наскільки вона влаштує окремі групи депутатів. Неможливо обрати при цій процедурі, яка є, справді незалежного регулятора чи регулятора, який буде представляти інтереси ВРУ і не подобатися президенту, тому що президент подає кандидатури і президент їх затверджує. Тому тут однозначно — це буде президентська креатура.

Але ж колись говорили про Яценюка, як кандидатуру на пост голови НБУ. Він теж може бути президентською кандидатурою?

— По суті, так.

Тобто на його полі грати?

— Якщо буде будь-яка кандидатура, яка б не була проголосована, очевидно, це кандидатура, яка буде давати певні гарантії в своїй діяльності президенту. Це як мінімум. По Яценюку це малоймовірно, по тій причині, що посада дуже токсична, в силу тих подій, що зараз відбуваються, і навряд чи Яценюк мріє повернутися в українську політику саме таким чином. Інша справа, що можуть кандидатури погоджуватися з «Народним фронтом» — і голови, і особливо заступників. Тут очевидно, тому що БПП не має більшості голосів в ВРУ, тому голоси «Народного фронту» конче необхідні.

Кому і що давало те, що НБУ майже сім місяців працює без фактичного голови?

— Очевидно, що Гонтарева себе вже вичерпала на цій посаді. Та низка скандалів, яка була, ціла низка питань, претензій, які до неї були. Очевидно, вона вже сама не бажала продовжувати перебувати на тій посаді і отримати постійно удари від політиків, журналістів і суспільства. Тому скажімо так, якби це вирішував президент сам, то навряд чи були б якісь зміни в голові НБУ. Очевидно, що можна говорити тут все-таки про бажання самої Гонтаревої уникнути своєї посади. Але той факт, що немає голосів на переобрання, на призначення нового керівника, і зумовлює оцю таку затяжну паузу. Очевидно, що логічно було б, якби її бажання піти, узгодилося з новою кандидатурою, під яку були б голоси, тоді б ми не побачили цього процесу, який ми маємо зараз.

Читайте также: Нацбанк и экономика Украины: есть ли жизнь после Гонтаревой

Є думка, що Гонтаревої не дуже кортить і приїздити звітувати перед ВРУ.

— Звичайно. Тим паче, на тлі такого значного росту долару стати таким хлопчиком для биття, в даному випадку дівчиною для биття, навряд чи вона хоче і так їй приємно було б під новий рік оце отримати таку екзекуцію в ВРУ під телекамери і по всім телеканалам. І вислуховувати. Причому ж навіть і від своїх, бо у нас така політика, що спочатку ти комусь потрібен і ти з кимось є, а потім всі стріли летять в спину. Тому отримувати за всіх і за все, і по ділу, і не по ділу, навряд чи Гонтаревій зараз хочеться.

Як довго це все може тривати?

— Тому повинно бути звільнення і перепризначення, в тому позиція вся питання. Немає голосів, немає розуміння, хто це може бути. Очевидно, розуміння є, немає голосів під це, тобто ця процедура може тривати безмежно. За ЦВК більше року більшість кандидатур не має права перебувати на своїх посадах.

У виконуючого обов'язки є якийсь дедлайн?

— По закону, взагалі, до держслужбовців застосовується рік після призначення, після року автоматично в.о. вступає на посаду. Але в даному випадку тут все-таки потрібно перепризначення парламентом. Тому що фактично ця посада передбачена. Передбачена саме така процедура по голосуванню, процедура призначення, не можна призначити по факту перебування на посаду. Але як такого дедлайну немає. У нас міністр охорони здоров'я скільки вже перебуває у статусі в.о. і взагалі з юридичної точки зору під сумнівом формування Кабміну через це перебуває. Так нічого. Нема голосів на нового, нема можливості зберегти те, що є, провести через ВРУ, так навіщо, він на статусі в.о. і перебуває, там взагалі половина Кабміну на статусі в.о. На жаль, політична логіка тут диктує все і тут закони і інші якісь моменти все-таки відходять на другий план. 

Ранее эксперт по банковским вопросам Игорь Полховский заявлял, что плохой глава НБУ лучше, чем его отсутствие.

А политолог Алексей Якубин высказал мнение, что к назначению главы НБУ власть толкает падение гривны.

Самое читаемое
    Темы дня