наверх
28.03.202415:07
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Поставки оружия из Канады Украине не нужны из-за коррупции — Мусиенко

(обновлено: )55401
Решение Канады о разрешении экспорта оружия в Украину станет политическим сигналом для других стран, что не следует бояться торговать с Украиной, заявил эксперт.
Руководитель Центра военно-правовых исследований Александр Мусиенко.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы 

Канада включила Украину в перечень стран, куда разрешен экспорт оружия. Соответствующее решение опубликовано в официальном журнале правительства Canada Gazette. Сразу после публикации это решение вступило в силу.

Таким образом Украина стала сороковым государством в канадском  Автоматическом контрольном списке стран по огнестрельному оружию. До этого, в этом списке было  39 стран, среди которых — Ботсвана, Россия, Саудовская Аравия и Колумбия. 

Эксперты говорят, фактически сейчас Канада сняла эмбарго на продажу Украине оружия, которое действовало много лет. Теперь представители канадской оборонной индустрии получили юридическое право подавать в МИД запросы на экспорт специального оборудования в Украину. 

Это решение правительства Канады  в эфире радиостанции Голос Столицы прокомментировал руководитель Центра военно-правовых исследований Александр Мусиенко.

(текст публикуется на языке оригинала)

Що фактично означає включення України в цей канадський Автоматичний контрольний список?

— Тут є дві площини. Дуже добре, що це сталося, це дуже позитивний сигнал. Але перше — в політичній площині це сигнал й іншим країнам, що все-таки не треба боятися, і Україні можна продавати зброю, з Україною можна мати справу. Я вам хочу сказати, що в принципі треба визнати, що останні роки Україна фактично була в такій блокаді для зовнішніх ринків. Тобто ми не могли купити нічого путнього для нашого озброєння на західних ринках. І те, що зараз відбувається, спочатку Чехія, потім Канада, мені здається, що в політичній площині — це символічні кроки і для інших країн, щоб зрозуміли, що в принципі не слід боятися торгувати з Україною. 

Тепер щодо практичної сторони: Канада може бути для нас дійсно дуже реальним дієвим партнером. Тому що в Канади можна закуповувати стрілецьку зброю, а саме, компанія «Кольт» Канади, яка по, в принципі, нормальній ціні ринковій може продавати Ц-7, Ц-8 — це аналоги М-16 і М-4 американських, напівавтоматичних гвинтівок. Далі, Канада розробляє дуже  хорошу оптику для снайперських гвинтівок, і самі снайперські гвинтівки. Там є компанія PGW Defense, які користуються дуже непоганим попитом, їх купують навіть США. Канада може продавати дуже якісні прилади нічного бачення, прилади спостереження, радари тощо. Тобто цілий масив того, що дійсно можна купувати і що не можна називати таким, я не знаю, як уже стало модно, трендово називати наступальна чи оборонна летальна зброя. Так якраз щодо оборонної, маса всього реально можна купувати в Канаді, і на це треба такі величезні кошти, затрати, як говорять деякі аналітики.

Таке рішення приведе до практичних поставок Україні зброї? 

— Це залежить безпосередньо від домовленостей між українською стороною і канадськими вже компаніями. Тобто це вже перейшло в компанії. Що це за список? Цей список, куди внесли Україну, він дає право американським компаніям приватним, а я хочу сказати, що на відміну від України, в Канаді, в США, в Німеччині оборонні компанії — це не державна форма власності, як у нас «Укроборонпром» концерн, а це переважно приватні компанії. Тобто вже напряму може контактувати наше Міноборони, «Укроборонпром», можливо, про кооперацію спільну, можливо, виробництво чогось спільного в Україні тощо. Це вже в площині виключно прямих контактів. Тобто політики свою справу зробили. Канада ще у квітні пообіцяла нам, що буде нам продавати зброю. Вона свого слова дотрималася. Тепер вже справа за нами безпосередньо, і контракти на поставку.

Чи зацікавлений «Укроборонпром» в тому, аби домовлятися з канадськими компаніями про поставки зброї в Україну? 

— Ви розумієте, питання конкуренції, воно таке. Але дивіться, я думаю, що не зацікавлений. Тому що поставка таких озброєнь має відбуватися прозоро, з абсолютним дотриманням контрактів. А для чого це робити, якщо, в принципі, є концерн із 100 підприємств, і спробуй розберися, хто в цьому концерні чим займається, і хто які контракти отримує, і хто з них відкати в подальшому отримує. Це ж якщо копнути там, то там можна розбиратися і розбиратися. Для чого закупити в того ж «Кольт Канади», в компанії, яка існує не один десяток років і має репутацію світового гравця, якщо можна десь це, вибачте, там під Конотопом з якоюсь фірмою укласти контракт. 

Читайте также: Украинские грезы об оружии: на США надейся, с РФ — борись

У яких країн зараз взагалі Україна може купувати зброю?

— В принципі, ми могли б купувати в будь-якої, якби не було таких от негласних ембарго. Як тільки Канада нам почне продавати, як тільки нам почне продавати, надавати США, а подивимося зараз після ухвалення цього бюджету 350 мільйонів, можливо, і вони нам розморозять багато чого. То, в принципі, ми можемо купувати у будь-якої країни світу. Але на сьогоднішній день я вам можу сказати, що ми співпрацюємо лише по деяких програмах з американцями, з чехами, і в принципі, можна сказати, що все. 

Наскільки взагалі для нас це важливо?

— Розумієте, можна бути експортером зброї, але при цьому не забувати про те, що йде війна, і нам потрібно комплектувати наші війська. У нас же яка причина експорту? Ми експортуємо, кажемо, що нам треба валютна виручка. От і все. А при тому оборонному фінансуванні оборонної галузі, яке є, закуповувати багато видів озброєння просто немає можливості Міноборони. І тут треба вже визначитися з пріоритетами. І просто розуміти, що, можливо, і цю валютну виручку, яка йде експортна, нам скеровувати в міністерство, щоб вони закуповували. А то виходить так, що в зовнішніх партнерів ринку, безумовно, гроші є, а у вітчизняного Міноборони — немає. І тут є ще один момент, наприклад, той же британський спецназ або нідерландський спецназ, вони також продають зброю. Але вони купують у канадців ті ж самі М-16 для свого використання. Тому що дійсно ефективна хороша зброя. Просто треба дивитися те, що ефективно, те, що себе зарекомендувало, і по ціні, і розуміти, ми збираємося на стандарти НАТО в подальшому, щоб переозброюватися під калібр НАТО, чи ні. Тут багато питань, і до їх вирішення треба підходити комплексно.

Якщо ми переходимо на стандарти НАТО, нам необхідно повністю замінити наші штатні АК на М-16? 

— Нам потрібен калібр. Безумовно, нам доведеться з цим стикнутися. Але це ж можна робити все поступово. Тобто це не робиться за один день, чи за один рік. Поляки вступили в НАТО в 1999, а виконали плани по стандартизації тільки через 10 років після вступу, в 2009. Тобто це все робиться поступово. Але це треба робити. Для окремих підрозділів ми дійсно можемо зараз ці гвинтівки закупити з боєприпасами, і просто перевірити їх ефективність, і зрозуміти, що, даруйте, вони ефективніші за той же АК. Вони ефективніші, вони кращі, про це говорять багато фахівців. То чому ж цього не зробити?

Президент заявляв, що в Україні буде побудований завод, що буде виробляти патрони. Які саме боєприпаси має він виробляти?

— Оце якраз буде тест на те, наскільки ми готові підходити під стандарти НАТО, і наскільки це не просто голослівні заяви і розмови, а дійсно ми це робимо. На прикладі. Я взагалі щодо будівництва цього заводу чую розмови з 2015 року вже. Мені вже, відверто кажучи, просто набридає коментувати оці розмови, вже хочеться почати якусь предметну дискусію, де цей завод буде і, дійсно, які він буде виробляти набої. Цього ж ніхто не каже. Це не я вам маю сказати, це має сказати міністр оборони, начальник Генштабу, секретар РНБО.

К слову, по мнению эксперта Игоря Козия, за литовское оружие Украина должна рассчитываться не деньгами, поскольку возможность разрабатывать военные проекты со странами Балтики для Украины важнее, чем деньги.

Самое читаемое
    Темы дня