наверх
24.04.202408:43
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Как украинцу не стать нелегалом в ЕС

Европа открывает для украинцев свои границы (783)

(обновлено: )34310
Екатерина Кульчицкая отмечает, что Украина рискует потерять безвиз с Евросоюзом совсем не по причине миграции, а из-за отсутствия прогресса в борьбе с коррупцией.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос столицы

С момента старта безвиза украинцы массово бросились получать биометрический загранпаспорта. Со временем ажиотаж спал, но периодически очереди на оформление этого документа вновь появляются. Чтобы решить проблему, в 2018 году в Украине появится дополнительная линия для печати документов. Об этом заявили на "Полиграфическом комбинате "Украина".

Там пообещали свести к минимуму проблемы с задержкой в изготовлении биометрических паспортов для безвиза, вдвое увеличив производственную мощность за счет новой линии.

Когда ажиотаж среди украинцев на поездки по безвизу в страны ЕС спадет, в эфире радиостанции Голос столицы спрогнозировала эксперт аналитического центра общественной организации "Европа без барьеров" Екатерина Кульчицкая.

(текст публикуется на языке оригинала)

Ви вже встигли скористатися безвізовим режимом?

— Так, я встигла ще першого дня безвізу. Тоді я виїхала буквально на один день в Польщу, щоб спробувати, як проходить прикордонний контроль. Все відбулося дуже швидко. Дійсно, навіть не 3 хвилини, а в два рази менше. Але окрім цього я ще подорожувала декілька разів.

Які Ваші враження після першого дня? Щось змінилося?

— Особисто для мене особливо нічого не змінилося в процедурі проходу прикордонного контролю. Тому що і раніше в мене особливо нічого не запитували, так і зараз здебільшого це могло бути одне питання, наприклад, коли ви повертаєтеся назад. А так загалом просто прикордонники дивилися мій паспорт, перевіряли, чи всі штампи справжні, дивилися, коли був останній штамп виїзду, щоб перевірити, чи не перебувала я більше, ніж 90 днів, в межах Шенгенської зони. І мене відпускали. Але я знаю про те, що не всім не задають питання. Багатьом громадянам задають одне-два питання про те, куди вони прямують, з якою метою, коли збираються назад.

Майже водночас з прийняттям рішення про надання Україні права безвізового режиму, ЄС також затвердив і механізм призупинення безвізового режиму. Чи можуть призупинити безвізовий режим для України через проблеми з корупцією?

— В перспективі, якщо ситуація буде лише погіршуватися, і дійсно, якщо наші антикорупційні агенції позбудуться незалежності, як могло відбутися нещодавно в рамках прийняття нового законопроекту парламентом, то, на жаль, так. Безвізовий режим може бути під загрозою. Але наразі про це говорити ще рано. Однак повторюся, що якщо ситуація буде ставати критичною, то у країн ЄС є такі важелі впливу, як механізм призупинення, і вони у разі повної стагнації наших антикорупційних реформ мають право ініціювати процедуру призупинення безвізового режиму.

Це може стати засадою для перегляду умов безвізу для України проблема з мігрантами?

— Загалом, таке обмеження є. Якщо дійсно серед українців буде багато тих, хто будуть порушувати правила безвізового режиму, будуть зловживати, працевлаштовуватися в рамках безвізу без відповідних документів, хто буде подавати свої заявки на пошук притулку у великій кількості, то, звичайно, це може стати передумовою для припинення безвізу. Однак зараз ситуація є доволі стабільна. Кількість шукачів притулку з України є незначною, і вона зменшилася суттєво в порівнянні з тими роками, наприклад, з 2014 роком, який був кризовим в цьому сенсі. Щодо заробітчан, то маємо сказати, що тут на ситуацію суттєво вплинула Польща, яка дозволила українцям в разі наявності спеціальних документів, але не візи, це, наприклад, посвідчення про наміри на працевлаштування чи договір з роботодавцем, таким людям було дозволено в рамках безвізу в'їжджати. Через це багато українців скористалися такою можливістю. І ми конкретні цифри та результати зможемо побачити наступного року.

Але я це говорю для того, щоб показати, що насправді українці, як і раніше, продовжують використовувати легальні методи міграції. Тому що для українців дуже важливим є заробіток, тому що нелегальна міграція часто означає те, що людина може залишитися без коштів чи без того заробітку, який їй обіцяли. Також дуже важливим є страхування життя, можливість повернутися додому. Багато українців знають про такі ризики як нелегальна міграція, як торгівля людьми, і все ж таки вибирають легальні методи. Тому я думаю, що це також не буде загрозою найближчим часом для безвізового режиму. Наразі найбільш те, що нас хвилює, це ті реформи, які були розпочаті в рамках безвізу. І з іншого боку, ми не перестаємо інформувати населення про те, що безвізом треба користуватися з головою, розумно. І потрібно пам'ятати про кількість днів, які можна перебувати в рамках безвізу — це 90 днів протягом періоду в 180 днів. Безвізовий режим все ж таки передбачений для туристичних поїздок. Для працевлаштування необхідно оформлювати спеціальні документи, для країн ЄС це шенгенські візи з метою працевлаштування або національні з метою працевлаштування, або ж це посвідки на проживання, якщо ви вже довгий час перебуваєте за кордоном. Для Польщі це необхідність взяти з собою на короткострокові роботи намір про працевлаштування чи договір про працевлаштування з подальшим оформленням посвідки на проживання на території Польщі. До речі, дуже цікавим є те, що міняється законодавство Польщі з 1 січня, і там будуть трохи нові правила для тих, хто буде виїжджати на ці сезонні роботи короткострокові.

Що саме змінюється?

— Ми наразі лише отримали документи від наших польських колег. Якщо буде цікаво, звертайтеся через декілька днів чи тижнів, ми розкажемо.

Як Ви вважаєте, чи можливо, що зараз інші країни, окрім Польщі, будуть змінювати правила працевлаштування для українців?

— Наразі, ми не бачимо руху до лібералізації з боку інших країн. Хоча Польща дала певний поштовх. Якщо б це було дуже актуально для Угорщини, наприклад, або для Румунії, для інших країн, то вони б це зробили вже за перші кілька місяців. Як тільки буде яка-небудь інформація на цю тему, ми будемо її висвітлювати у себе на сайті "Європа без бар'єрів", тому якщо комусь цікаво за цим слідкувати, будь ласка, заходьте на наш сайт.

Читайте также: Рудяков: европейцы уже занесли над Украиной дубину

Щодо робочих віз, статистика їх надання якимось чином змінилася за останні півроку?

— Про ці результати ми зможемо дізнатися після приблизно 1 січня, тоді, коли ми зможемо подивитися вже за рік і за півроку дані. Тому що вони, на жаль, не оновлюються кожного тижня чи кожного дня. Ми можемо прямо слідкувати за видачею робочих віз. Але такі дані публікуються десь в кінці року, тому давайте в кінці року подивимося.

К слову, эксперт по миграционным вопросам Елена Погребняк в эфире "ГС" отметила, что сегодня многие украинцы едут в страны ЕС на разведку — с целью найти работу.

Самое читаемое
    Темы дня