наверх
29.03.202412:23
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Агрессия в конфликте с Венгрией обернется против Украины – Саакян

Закон об образовании: как поссориться с соседом? (429)

(обновлено: )87651
Политолог Олег Саакян объясняет призыв главы МИД Венгрии отправить мониторинговую миссию ОБСЕ на Закарпатье желанием произвести положительное впечатление на избирателей.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

Глава МИД Венгрии Петер Сийярто накануне на заседании Совета министров ОБСЕ в Вене призвал отправить мониторинговую миссию на Закарпатье из-за напряженной, по его мнению, обстановки в регионе. Так, Сийярто заявил, что на Закарпатье происходят антивенгерские демонстрации, надругательство над национальными символами и звучат антивенгерские лозунги. В качестве примера притеснения венгерского нацменьшинства он привел языковую статью закона Украины об образовании, которую он назвал дискриминационной.

Очередную серию претензий Венгрии к Украине в эфире радиостанции Голос Столицы прокомментировал политолог Олег Саакян.

Читайте также: Конфликт с Венгрией дорого обойдется Украине — Осмоловская

(текст публикуется на языке оригинала)

Такі заяви Сійярто — безпідставні чи це лінія, спрямована на конкретний результат, тобто на відправлення на Закарпаття моніторингової місії ОБСЄ?

— Звісно, якщо брати його формально, то він — можливий. Але виходячи з контексту, мені здається, що в дійсності його залучення — майже неможливо, якщо брати ту ситуацію, в якій ми знаходимось. Це відпрацювання тієї програми, яка була заявлена раніше. Інша справа, що Угорщині так і не вдалось отримати союзника в очах європейських країн і Європи в цілому в цьому процесі, і тепер вона апелює до іншої інституції. Це просто продовження на інших полях все тієї ж угорської політики, тим паче, що, виходячи з внутрішньої електоральної ситуації в Угорщині, це є іміджево і електорально позитивним перед власними виборцями для сьогоднішньої угорської влади. Тобто очікувати, що ця лінія буде змінена, принаймні, в найближчий час, точно не варто.

Заяви, які лунають з вуст Сійарто, чи мають вони під собою справжні підстави? Акції українських націоналістів, які на Закарпатті відбуваються, лише "підливають масла у вогонь"?

— Безумовно, будь-яка дія завжди викликає протидію. Безумовно, виникають точки напруження. Якщо створюється повноцінний дискурс, конфронтація, то так чи інакше він буде знаходити аргументи сам для себе, тобто ця ситуація стає самокерованою і такою, що сама себе підбурює. В таких умовах провокації є не першопричиною, а вони вже є наслідком конфронтації. Відповідно, якщо буде продовжуватись така риторика і вона є вигідною політично всередині Угорщині, виходячи з того, що, дійсно, на Закарпатті проживає компактно велика кількість угорців, близько півтори сотні тисяч угорського етнічного населення, само собою, в таки обставинах конфлікти будуть виникати, бо сама ситуація інформаційна, віртуальний простір, тут вже впливає на фізичну. Багато в чому пропаганда таким чином і працює. Через це такі конфлікти, скоріше за все, будуть виявлятись і далі. Але першопричиною є не самі конфлікти, через що почався цей дискурс, а саме моделювання дискурсу починає створювати точки напруження.

Очільник МЗС Павло Клімкін в Twitter написав, що угорців вже не 150 тисяч. Це натяк, що кількість представників угорської меншини зменшується і тому Україна не має йти на поступки?

— Я думаю, що міністр тут висловлюється з точки зору громадянства, з точки зору самоідентифікації, бо, на правду, велика частина тих, хто є угорцями етнічними або етнічними вихідцями з інших країн на території України, вони себе все одно ідентифікують українцями, які мають український паспорт, але це — питання ідентифікації. Саме до цього, скоріш за все, апелює Клімкін. Але, як на мене, аргумент, що їх там небагато, тому ми не будемо давати задніх, тут — абсолютно неправильний. Він такий, який може навпаки бути сприйнятий як аргумент не на користь України. Треба апелювати до інших речей, до того, що у нас, наприклад, є можливість створити додаткові можливості для угорської спільноти, інших спільнот етнічних в Україні, не втрачаючи позицій стосовно, наприклад, мовної частини освітнього закону. У нас до сих пір не відновлено агентство з питань національних спільнот, яке, наприклад, існувало до часів Віктора Януковича і за часів Януковича було знищено фактично, і тепер це — департамент в Мінкульті, який існує майже лише на папері, не маючи нормального фінансування, нічого. Такий би навіть символічний крок дав би аргументи для того, щоб, зокрема, і через міжнародні інституції, наприклад, ОБСЄ, казати: вибачте, яке притиснення, ми лише розширюємо права. Але питання мови навчання — це питання національних інтересів і так далі. Проте у нас часто йдуть у лоба. У лоба — неефективно, бо весь дискурс налаштований таким чином, що він буде самовідтворюватись поза тим, що ми будемо робити.

Чим може підтвердитися заява Петера Сійярто про ситуацію на Закарпатті?

— Це, скоріше, гучні слова угорської сторони. Ясна річ, що змоделювати цю ситуацію — можливо, і знайти якісь аргументи під неї. Але судячи з того, що я знаю і спілкуюся з колегами, зокрема, Закарпатської області, дійсно, говорити про конфронтацію не доводиться. Тому я ще раз кажу, що ми маємо справу з підбором аргументів під уже існуючий внутрішньополітичний дискурс Угорщини. Слава Богу, що тут хоча б немає моделювання ситуації і вигадування ситуації як, наприклад, з РФ.

З часом ситуація буде заспокоюватись або вогонь буде лише роздмухуватись?

— Без мудрої позиції, якщо не буде асиметричних, мудрих, політично мудрих рішень з боку України та дій, то, на жаль, ця ситуація буде, принаймні, не затухати, це — точно в найближчий час, і навіть вибори не змінять цієї ситуації, оскільки цей дискурс є електорально привабливий, він може перекочувати і через вибори, і навіть на виборах посилитись в передвиборчих обіцянках і певній виборчій риториці. Тому тут потрібно просто грати асиметрично і приймати цей виклик саме як виклик, без образ, і в таких реаліях українській державі треба розвиватись і вчитись, бо він не буде змінюватись найближчі роки точно.

Между тем, эксперт-международник Юлия Осмоловская в эфире "ГС" спрогнозировала, что даже позитивное решение Венецианской комиссии по закону об образовании не поможет Украине урегулировать конфликт с Венгрией. При этом риторика венгерских чиновников по ситуации на Закарпатье больше направлена на внутреннего потребителя.

Самое читаемое
    Темы дня