наверх
19.04.202421:48
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Последствия увольнения Соболева из комитета ВР. Мнение эксперта

Политический кризис: страна в тупике (211)

(обновлено: )35210
По словам члена правления Центра противодействия коррупции Александры Устиновой, говорить о том, что Егор Соболев не справился с работой главы комитета ВР, просто смешно.

РИА Новости Украина — Радиостанция "Голос Столицы" 

Егор Соболев — больше не глава парламентского антикоррупционного комитета. В четверг на вечернем заседании его отозвали с этой должности. Данное решение поддержали 256 народных депутатов.

В провластных фракциях причиной увольнения Соболева назвали неэффективную работу Комитета по вопросам предотвращения и противодействия коррупции под руководством Егора Соболева. А лояльные к нему депутаты назвали это решение наступлением на борьбу с коррупцией. Сам Соболев заявил, что увольнение для него лично — высокая оценка его работы. 

Кто теперь может возглавить антикоррупционный комитет, в эфире радиостанции Голос Столицы спрогнозировала член правления Центра противодействия коррупции Александра Устинова

Чому Єгора Соболєва поспішили звільнити з посади голови антикорупційного комітету і чи можна говорити, що шлях до призначення потрібного аудитора НАБУ відкритий? 

— Давайте говорити відверто. Звільнення Єгора Соболєва є виключно політичним рішенням. Зараз, коли депутати говорять про незадовільну оцінку його як керівника комітету, це, як мінімум, смішно, тому що йому навіть не дозволили зачитати звіт на комітеті по його роботі, тобто фактично рішення про зняття Соболєва з керівництва комітету було прийнято взагалі без будь-яких на те підстав. Мало того, найгірше те, що таких речей не відбувалось навіть за часів колишньої, як кажуть, влади, тобто завжди зняття керівника комітету це було дуже серйозною подією і навіть за часів Віктора Януковича. Зараз це була практично, давайте говорити, помста за те, що Єгор Соболєв майже рік — тому, що почались розмови про аудитора НАБУ ще з березня — не давав в обхід конкурсу призначити того кишенькового аудитора, якого дуже довго хотіла призначити більшість в парламенті.

ЗМІ повідомляють, що цю посаду може зайняти представник "Народного фронту". Наскільки це може змінити роботу комітету? 

— У разі призначення керівником комітету представника від "Народного фронту" можна говорити про те, що комітет буде повністю підконтрольний парламентській коаліції більшості. Вчора ми побачили це. "Народний фронт", БПП, і, як не дивно, до них приєднались колишні регіонали, а тепер — Опоблок, "Відродження" і Ляшко. Тобто тепер будь-яке рішення, яке стосується боротьби із корупцією, буде дуже легко прийняти в комітеті. Я наведу приклад. Якщо зараз, скажімо, є все ж таки баланс сил, і відбуваються певні обговорення, відбуваються певні дискусії щодо того, потрібно чи не потрібно вносити певні зміни до закону, то тепер, скажімо, внести зміни до закон про НАБУ і дозволити знімати Артема Ситника без, скажімо, негативного висновку аудиту чи за будь-якої іншої причини, буде дуже легко.

Ми вже побачили, як законопроект, який дозволяв знімати Ситника без негативного аудиту, а лише або більшістю парламенту, або за рішенням суду першої інстанції, тобто навіть без апеляції, причому в адміністративному правопорушенні, кримінальній справі, то тепер цей шлях відкриває до будь-чого, що можна змінити. Можна зараз відкликати електронне декларування. Так ось, цей закон, який був поданий вчора і який став головною причиною, чому міжнародні партнери всі фактично стали на диби, він отримав схвальний відгук комітету, який очолює пан Пинзеник — це, нагадаю, колишній помічник Миколи Мартиненка, який знаходиться зараз під розслідуванням НАБУ навіть без засідання комітету. Тобто о шостій годині був зареєстрований законопроект і вже за кілька годин дізнались, що, виявляється, є схвальне про нього рішення комітету. Зараз комітет по боротьбі з корупцією перетвориться на такий самий кишеньковий механізм більшості коаліційної, коли навіть без засідання комітету будуть прийматись потрібні рішення.

В четвер видання "Європейська правда" повідомляло про те, що Україну чекатиме непорозуміння з ЄС через відставку Соболєва. Наскільки цей фактор може вплинути на відносини України з Брюсселем, враховуючи, що саме питання боротьби з корупцією були однією з основних тем співробітництва? 

— Насправді, це дуже серйозно може ударити по країні, тому що в грудні очікується перший звіт ЄС щодо виконання Україною всіх умов надання їй безвізового режиму. Україна, коли отримала безвізовий режим, разом з ним отримала в документі відповідні вимоги, які має виконувати надалі, і я вам скажу, що це було безпрецедентно, і це було надано Україні на сім років і кожен рік переглядається, чи Україна виконує взяті на себе зобов'язання, які вона взяла. Так ось, боротьба з корупцією — одна із перших вимог. Ви пам'ятаєте, нам надали безвізовий режим саме тому, що були створені антикорупційні органи, тому що була запущена система електронного декларування і незалежних антикорупційних органів, а не перетворення на кишеньковий механізм розправи з неугодними, як це ми бачимо по деяким іншим. Наприклад, Нацагенству з протидії корупції, які з півтора мільйона декларацій перевірили 90, і як ми почули від викривачів, це були ті декларації, на які вказували з Адміністрації президента і кого потрібно було "перевірити". То тепер дуже під великим питанням, чи Україна може не втратити безвіз. І саме за зняття Єгора Соболєва і прийняття закону, який дозволяв би дуже легко зняти Ситника, виступили проти всі, не лише європейці, але і американці, але і окремі посли, ми бачили, британський посол, посли Балтії. Тому зараз, насправді, це дуже великий виклик для української влади, і я думаю, що тепер набагато жорсткіше будуть сформульовані вимоги на наступний рік.

Читайте также: НАБУ и НАПК пока не справляются со своими функциями — эксперт

Ви згадали про законопроект, який дозволяв відправляти у відставку Ситника і інших керівників антикорупційних органів без проведення аудиту. Його спочатку зареєстрували, а потім — відкликали. Чому ще тоді західні дипломати не звернули увагу на те, що відбувається в антикорупційному комітеті? 

— Я дозволю собі не погодитись, тому що цей законопроект став холодним душем для всіх міжнародних партнерів. Всю ніч, кожні буквально 15-30 хвилин, ми бачили нові заяви різних керівників держав, різних керівників правоохоронних органів і перших осіб різних країн світу. Тому цей законопроект відкрив очі західному світу на те, як швидко українська влада може змінити свій курс на 180 градусів. Насправді, це дуже погіршило стосунки України із американською стороною, із європейцями. Тому я не думаю, що це був як маневр. Це, скоріше за все, була спроба піти до кінця і зробити так, як ця влада хотіла давно зробити.

Соболєв в інтерв'ю ЗМІ заявив, що буде спроба внести новий законопроект щодо парламентського контролю над НАБУ, потім — призначення потрібного аудитора та відсторонення Ситника на час слідства за якоюсь справою проти НАБУ. Наскільки такий сценарній є ймовірним? 

— Це — абсолютно ймовірний сценарій, і ми давно говоримо про нього, що відставка Соболєва відкриє просто двері, щоб звільнити всіма способами. Мало того, навіть не потрібно реєструвати законопроекти, які це дозволять робити. Вже є зареєстрована певна кількість законопроектів, які дозволяють, наприклад, дозволити генпрокурору Юрію Луценку одноосібно визначати підслідність, тобто фактично вирішувати, які справи буде вести НАБУ, які — інші відомства. Зараз це визначається законом, і ці законопроекти, звичайно, поки що застрягли у Раді, але дати їм хід можна буде дуже легко. 

К слову, директор Института информационного общества Ярослав Павловский в эфире "ГС" заявил, что власть показала оппозиционеру Егору Соболеву и лидерам фракции "Самопомич", что бывает за неготовность идти к диалогу. Он считает, что увольнение Соболева развалит стабильность в Раде. 

Самое читаемое
    Темы дня