наверх
23.04.202422:13
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Эксперт: срыв спецоперации НАБУ — это международный скандал

Ситуация с НАБУ далека от разрешения (192)

(обновлено: )63972
Член правления Центра противодействия коррупции Александра Устинова заявляет, что в Украине идет война старой коррумпированной системы против новых антикоррупционных органов.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

В Верховной Раде 5 декабря состоится закрытая часть заседания, на которой депутаты заслушают руководителей НАБУ, САП, ГПУ и СБУ. Об этом сообщил заместитель главы фракции БПП Алексей Гончаренко на своей странице в Facebook. Суть нового конфликта антикоррупционеров, теперь уже — с ГПУ и СБУ, в том, что в НАБУ недавно заявили о срыве спецоперации по выявлению коррупционных схем в Миграционной службе после задержания сотрудника Бюро, который работал под прикрытием, при попытке дать взятку.

В Генпрокуратуре ответили заявлением, что сотрудники НАБУ не могли провоцировать чиновника на дачу взятки. А позже стало известно, что ГПУ провела обыск и сообщила о подозрении «агенту Екатерине», причастной к "янтарному делу". Кроме того, в Генпрокуратуре заявили, что "агентов НАБУ" назначили без конкурса, поэтому они действуют незаконно. Однако в Антикоррупционном бюро заявляют совершенно обратное.

В чем причина нового противостояния между НАБУ и САП с одной стороны и ГПУ и СБУ — с другой, в эфире радиостанции Голос Столицы помогла разобраться член правления Центра противодействия коррупции Александра Устинова.

(текст публикуется на языке оригинала)

Чим може завершитися конфлікт між правоохоронними структурами?

— Немає конфлікту. Є війна старої корумпованої системи проти нових антикорупційних органів. Зараз те, що ми бачимо, що ГПУ і СБУ роблять все, щоб фактично знищити НАБУ. Першим кроком до цього стало знищення департаменту, який працював під прикриттям, що фактично є кримінальним злочином в Україні, це — порушення 328 статті ККУ "Розголошення інформації", і, насправді, за кордоном через п'ять хвилин після такої витівки — по іншому я такий крок ГПУ і СБУ не можу назвати — були б звільнені і генпрокурор, і керівництво СБУ. Тому що це є недопустимим в будь-якій цивілізованій країні. Щодо слухань, які сьогодні будуть відбуватися, у мене дуже великий подив вчора викликав пост Олексія Гончаренко. І знову це схоже на чергову політичну зброю. Чому? Тому що ще вчора генпрокурор мав бути присутній в США, де зараз знаходяться Артем Ситник та Назар Холодницький, тому що там проходить всесвітній форум, присвячений поверненню активів для чотирьох країн. І одною з ключових країн, для яких проводиться цей форум, була Україна. Коли інші країни, коли США представлені на найвищому рівні, тобто там свої країни представляють генеральні прокурори, міністри юстиції, а генпрокурор навіть не повідомив нікого, що він не приїде, тобто злякався і не поїхав на форум, в цей самий час організовуючи, вибачте мене, давайте говорити, що Олексій Гончаренко — член партії БПП, а колишнім очільником якої є генпрокурор, і коли ми зараз бачимо про те, що буде відбуватися закрите засідання, на яке запрошені САП і НАБУ, чиє керівництво зараз офіційно знаходиться з офіційною делегацією за кордоном, це викликає подив і викликає, щонайменше, думки про те, що сьогодні буде відбуватися якийсь договорняк і дуже різні є сценарії, до чого це може призвести.

Чим для САП і НАБУ це може завершитися? Чи можуть знову підняти питання призначення аудитора?

— Єдиним легальним способом звільнити директора НАБУ є незадовільний аудит, після якого має проголосувати ВРУ це звільнення. Зараз з того, що ми бачимо, при тому, що це все відбувається в закритому режимі, що дуже дивно, тому що в відкритому, публічному режимі у нас публікують інформацію про дані всіх агентів, які працюють під прикриттям, а коли обговорення йде того, що відбувається зараз в Україні, чомусь це хочуть зробити за закритими дверима. Давайте говорити відверто — парламентські слухання, про які зараз говорять, заслуховування керівників правоохоронних органів, не несуть ніякої юридичної відповідальності, або не можуть юридично до чогось призвести. Але знаючи наших парламентарів, які за один день проголосували зміни до Конституції, поміняли вимоги до генпрокурора, призначили генпрокурора, ще і надрукували про це закон, то може відбутися будь-що. Враховуючи, що зараз НАБУ і САП фактично як кістка в горлі всім політичним силам, тому що ми знаємо про "бурштинову справу", де задіяні депутати від БПП і "Народного фронту", нещодавно арештували сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який є одним з ключових лідерів в "Народному фронті". Свого часу був, а зараз перебуває в бігах, давайте говорити так, від "Відродження" депутат. Зараз знайти голоси під те, щоб поміняти закони, незаконно звільнити Ситника, звільнити кого хочеш, можна спокійно. Тому складається враження, що зараз під Новий рік просто відбувається політичний договорняк — як нейтралізувати нові антикорупційні органи, які заважають вже всім в цій країні, хто хоча б якось пов'язаний з корупцією топ-політикуму.

Читайте также: Соцсети: Луценко против ФБР и за открытый конкурс тайных агентов НАБУ

Чи варто чекати, що позиція Вашингтону щодо української влади серйозно зміниться через ці події?

— Це — дуже сильний сигнал українській владі. Давайте говорити відверто — хто у нас контролює ГПУ і СБУ, хто призначає їх керівників? Напряму президент України. Тобто це його квота, і це покаже, що керівництво держави, президент України, замість того, щоб боротися з корупцією, про що він обіцяв всім українцям під час інавгурації, зараз робить все, щоб зупинити реальну боротьбу. Крім того, для наших західних партнерів дико, коли є офіційні заяви про те, що відбувається співпраця між ФБР і НАБУ, минула операція під прикриттям — була про це офіційна заява — проходила сумісно між ФБР і НАБУ. Так само зараз були заяви про те, що остання операція проводилася разом з міжнародними колегами. Про що це говорить? Що це була міжнародна операція. Мало того, мало хто звернув увагу, але якщо подивитися відео, де Діна Пімахова вимагає 30 тисяч доларів за паспорт, а це заступник — Державної міграційної служби, яка начебто заявила про те, що її провокували, вона на відео вимагає хабар в 30 тисяч доларів для того, щоб зробити паспорт громадянину Ірана, і сама говорить про те, що це країна, яка зараз знаходиться під санкціями, тобто що робить Україна — видає свої паспорти громадянам країн, які знаходяться під санкціями. Це — порушення всіх умов міжнародного законодавства, які зараз існують. Ми з одної сторони вимагаємо зараз від США жорстких санкцій щодо Росії, з іншої сторони видаємо паспорти громадянам, щоб обійти міжнародні закони, тим країнам, які знаходяться під санкціями. Якщо чесно, це — міжнародний скандал. Тому чому було задіяно ФБР в цій ситуації, стає зрозумілим, якщо трохи в ній розібратися. І коли є офіційні заяви про те, що це була сумісна операція, а наші ГПУ і СБУ крім того що розкривають операцію, розкриваючи всю агентурну сітку, це викликає не те що подив, а чітке розуміння того, що робиться все, щоб знищити боротьбу з корупцією в цій країні і нові антикорупційні органи.

К слову, политолог Олег Саакян полагает, что для "старых2 правоохранительных органов и новых антикоррупционных не создано правое поле для добросовестной конкуренции, поэтому конкуренция выглядит как конфликт и борьба. В эфире "ГС" он также заявил, что верить в нормальные отношения между ГПУ и НАБУ, значит тешить себя иллюзиями.

Самое читаемое
    Темы дня