наверх
20.04.202416:46
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

В банковской системе наметилось оживление - Никитин

(обновлено: )159
Директор рейтингового агентства "Стандарт-Рейтинг" Андрей Никитин отметил, что только несколько банков рискуют быть выведенными с рынка в этом году.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

Рейтинговое агентство "Стандарт-Рейтинг" подвело итоги своего 19-го "Рейтинга надежности банковских депозитов". Из 70 банков в рейтинг попало только 60, а из этих 60 банков — 17 получили наивысшую оценку. У 13 банков уровень надежности депозитов был признан хорошим, и только у 30 банков — удовлетворительным.

Что означают результаты исследования для потребителей, в эфире радиостанции Голос Столицы прояснил директор рейтингового агентства "Стандарт-Рейтинг" Андрей Никитин.

(текст публикуется на языке оригинала)

Як цей рейтинг відрізняється від попереднього?

— Суттєвих відмінностей немає, тому що ситуація на ринку продовжує стабілізуватися. Якщо протягом 1-2 кварталів українські банки демонстрували позитивну динаміку відсоткового доходу і прибутковості, то в третьому кварталі отримано прибуток вдвічі більше, ніж за перший і другий квартал. Тобто ми бачимо підтвердження тої тези, що поступово банківська система відновлюється, причому за рахунок кредитування. Тому що з 60 банків, які потрапили до рейтингу, лише один банк мав від'ємний чистий відсотковий дохід, це свідчить про те, що банки починають заробляти на тому, на чому вони повинні заробляти, — на кредитах.

Це споживчі кредити переважно?

— Не тільки. В структурі банківських активів доля споживчих кредитів від банку до банку міняється, в середньому по 60 банках, які потрапили в рейтинг, це 15%, в деяких банках — 99%, в деяких — 2%, тобто точно не можна сказати. Залежить від якості кредитного портфеля, на жаль, деякі банки в своїй публічній звітності, яка була базою для розрахунку, деякі такі дані не показали, і це одна з причин, чому частина банків в рейтинг не потрапила. Тому що ці 60 банків, ми можемо так сказати, демонструють надійність від високої до задовільної, тобто можна, в принципі, їм довіряти з точки зору розміщення депозитів, але якщо вони не дають звітності, яка частина дійсно фізичних осіб у них кредитів, яка частка покриття резервами заборгованості, тоді виникають певні питання. Ми ці дані повністю публікуємо у себе на сайті агентства, тобто кожен зацікавлений може подивитися детально всі складові цього рейтингу, той банк, який його більше цікавить, подивитися, тому що пересічному споживачу важко витягнути ці дані з публічної звітності, побачити, що є більш важливим, що — менш важливим, і таким чином ми бачимо, що так, відновлюється кредитування, одні банки спеціалізуються на фізичних особах, банки, які з українським капіталом, їм легше працювати в наших умовах, вони — найбільш пристосовані кредитувати саме український бізнес. Можна сказати, що серед найбільш надійних банків, скажімо, Таскомбанк, це банк з українським капіталом, і він так стрімко продовжує показувати ефективні результати, величезний у нього відсотковий дохід, більше мільярда за ці дев'ять місяців, це демонструє якраз можливість все ж таки генерувати відсоткові доходи на підставі кредитування реального сектору. А деякі, які кредитують населення, наприклад, банк "Форвард", в основному, спеціалізуються для населення. І тут — більше ризики кредитування населення, є досвід, і ми виходимо так, що цей результат також ефективний, і хоча сама по собі частка висока, низька, населення… це не свідчить само по собі про низький чи високий ризик і для банка, і для того, хто розміщає депозити. Тому що наш рейтинг якраз він сконцентрований на такий аспект як якість депозитів саме, чи можна цьому банку довіряти?

Чи всі ці банки, що увійшли до рейтингу, є українськими?

— Всі ці 60 банків є українськими юридично, але є банки, які державні, всі чотири державних крупних банка — Укргазбанк, Приватбанк, Укрексімбанк, Ощадбанк — вони також ввійшли в більш надійну групу, одна з мотивацій пов'язана з тим, що держава завжди швидко їх докапіталізує, навіть якщо проблеми корпоративного управління до кінця не вирішені, особливо найбільших банків, тим не менш, переживати за депозити цих банків, я думаю, передчасно, це — перше. І друга група банків, банки чисто з іноземним капіталом, це такі як Райффайзенбанк Аваль, Альфабанк, Кредобанк і так далі. Ці банки, вони хоча здійснюють досить помірну кредитну політику, але також вони ефективно здійснили протягом цього року капіталізацію, показують нормальні показники, тобто збалансовану діяльність, очистили свої активи вже раніше від токсичних кредитів і також воно дає певні ефективні наслідки. І декілька банків з чисто українським капіталом. Я назвав Таскомбанк, Мегабанк, ОТП Банк, тобто такі банки, які, як не дивно, продовжують ефективно працювати в цих умовах, і можна так сказати, що хоча коли ми перший і другий квартал аналізували звітність, скажімо, були побоювання, що відновлюватись не буде економіка, що це такий, скажімо, сплеск саме на банківському ринку, на фінансовій частині за рахунок перерозподілу, як кажуть, залишків ефективності. Але так як ці показники стабільні, зростають, то ми бачимо, що тенденція — чітка, і ризиків таких ми не бачимо, пов'язаних з банківською системою. Не думаю, що якісь банки будуть закриті до кінця року, хіба що декілька банків, які досі, незважаючи на всі попередження, не наростили до 200 мільйонів гривен статутний капітал, як це вимагає НБУ. Це дані — також прозорі.

Читайте также: Всемирный банк пока недоволен украинскими реформами — Фурса

Це в подальшому може бути проблемою?

— Так. Тобто це одною із підстав може бути, що банк виведений із ринку. Тому хоча всі показники відносні у нього, більш-менш якісні можуть бути, непогані, скажімо, частина банків досить велику суму активів розміщають в державні зобов'язання. Це гарантує достатню надійність банку. Але в середньостроковій перспективі це може призвести до таких ризиків як виведення з ринку, і було вже пару прикладів протягом цього року — або банк був примусово виведений, або за рішенням власників, які не змогли знайти правильне рішення по докапіталізації чи по об'єднанню, що, власне, і пропонував регулятор, тобто які є шляхи докапіталізації, щоб власники знайшли гроші, раз і два — щоб було об'єднання з таким же невеликим банком чи більш крупним банком. Декілька банків, на жаль, поки що ні в один із варіантів не ввійшли, і це — ризики.

Що ви порадите українцям, які тримають депозити або беруть кредити в українських банках?

— Раз людина кредитується в банку, то у банка, безумовно, є ресурс, тому що банк — це досить відкрита і прозора кредитна установа, і вона не може кредитувати, не маючи відповідного ресурсу. Ресурс є, є люди з різною мотивацією, але розмір депозитів в банківській системі — досить значний, і на цьому ринку є конкурентна боротьба. До речі, один із елементів нашого рейтингу депозитів — це якісь депозитних програм, тобто можна сміло подивитись, якщо банк навіть не найбільш надійний, а, скажімо, задовільна надійність, але якщо його депозитні ставки — вищі, то це може бути цікавим рішенням, тому що вірогідність виведення банку з ринку — не така висока, крім того, у нас є система гарантування, яка працює ефективно, скажімо, повертає досить швидко. Тут я таких проблем не бачу.

К слову, ранее экономист Игорь Полховский в эфире "ГС" заявил, что банкротство грозит только незначительным банкам, и это никак не отобразится на финансовом состоянии страны. По его словам, в зоне условного риска — порядка десяти банков.

Самое читаемое
    Темы дня